Topul celor mai mari chirii în România: cele mai scumpe apartamente sunt în Cluj, cele mai ieftine – în Harghita

Înainte de începerea anului universitar, începe şi goana după închirieri de apartamente şi garsoniere. În august şi septembrie, site-urile cu anunţuri şi agenţiile imobiliare au fost luate cu asalt de studenţii care căutau o locuinţă de închiriat.

Capitala a fost, în 2017, cea mai activă din punct de vedere imobiliar și cu cele mai mari chirii, dar în Cluj-Napoca s-a înregistrat cel mai mare preț mediu de vânzare pe metru pătrat. În 2018, Cluj-Napoca a depășit Capitala în privința prețurilor practicate la chirii. Chiria medie percepută pentru un apartament cu două camere este mai mare cu 40 de euro decât la București, au observat specialiștii de la Flatfy.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

La Constanţa, un apartament cu o cameră se închiriază cu minimum 90 de euro. Preţul poate ajunge însă până la 300 de euro. Apartamentele cu două camere pot fi închiriate cu preţuri între 200 şi 500 de euro. Costul închirierii unui apartament cu două camere reprezintă, la nivel național, aproape jumătate (48 la sută) din salariul mediu net al unui angajat din România.

În cazul apartamentelor cu două camere, angajații din Cluj-Napoca resimt cel mai mult povara financiară a chiriei, în raport cu salariul mediu. Închirierea unei locuințe cu două camere reprezintă 72 la sută din salariul mediu net al unui angajat din Cluj-Napoca, cu 50 la sută peste media înregistrată la nivel național, unde închirierea unei astfel de locuințe consumă aproape jumătate din venitul net lunar.

Cele mai mari costuri pentru închirierea unui apartament cu două camere sunt în Cluj-Napoca (370 de euro pe lună), București (330 de euro), Ilfov (290 de euro), Brașov (251 de euro), Iași (250 de euro) și Timiș (250 de euro). Cele mai mici costuri cu închirierea a două camere sunt în județele Harghita (125 de euro), Sălaj (130 de euro), Hunedoara (133 de euro) și Botoșani (137 de euro).

Lipscani este zona cu cele mai mari preţuri pentru închirierea unei garsoniere, în Capitală. Suma medie solicitată pentru o asemenea proprietate este de 450 euro pe lună. Pe locul al doilea se situează Splaiul Unirii şi Aviaţiei, unde pretenţiile proprietarilor ajung la 425, respectiv, 400 de euro. La polul opus, cele mai ieftine locuinţe monocamerale pot fi găsite în zonele Ferentari, Fundeni şi Baicului, unde un client ar trebui să scoată din buzunar 140, 143, respectiv 153 de euro pe lună.

Pe segmentul apartamentelor cu două camere, cele mai scumpe proprietăţi sunt disponibile spre închiriere în zonele Amzei (650 de euro pe lună), Primăverii (566 de euro) şi Herăstrău (540 de euro). Cele mai ieftine unităţi locative bicamerale pot fi găsite în Balta Albă (190 de euro), Andronache (203 euro) şi Alexandriei (208 euro).

Flatfy este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere sau să închirieze case, apartamente și vile, atât pe piața secundară, cât și pe piața imobiliarelor noi construite în România. Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele est-europene.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close