Trei români, incluși în cea mai mare rețea de inovatori sociali din lume

Paul Radu, Dorica Dan și Florin Stoican sunt primii trei români incluși în Ashoka, cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale.

Paul Radu, director executiv, Organized Crime and Corruption Reporting (OCCRP) și Rise Project, este un pionier al jurnalismului de investigație la nivel internațional. A călătorit în întreaga lume pe urmele corupției și a crimei organizate și a pregătit în același timp o comunitate descentralizată de peste 400 de jurnaliști. Din 2009, investigațiile realizate de organizație au condus, printre altele, la confiscarea de către guverne a unor bunuri în valoare totală de peste 5,7 miliarde dolari, lansarea a zeci de anchete penale, 147 de mandate de arestare aflate în derulare, 20 de demisii majore, inclusiv un președinte, un prim-ministru, directori executivi ai marilor corporații internaționale și peste 1.400 de închideri ale unor companii, inculpări și hotărâri judecătorești.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Dorica Dan, președinte Centrul NoRo, Alianța Națională pentru Boli Rare, Asociația Prader Willi România, revoluționează domeniul bolilor rare, creează o formă de suport integrată pentru pacienții cu astfel de afecțiuni și îmbină serviciile medicale cu cele sociale. Mai mult, a perfecționat rolul de manager de caz al asistenților sociali, rol ce are drept scop identificarea posibililor pacienți și orientarea acestora către serviciile și specialiștii de care au nevoie. Din circa un milion de cetățeni români care pot suferi de boli rare, mai puțin de un procent sunt diagnosticați. În 2014, Dorica a convins guvernul să înființeze un consiliu consultativ pentru bolile rare și să crească cu 46 la sută bugetul național alocat lor. Este fondator și președinte al Alianței Naționale pentru Boli Rare, membru al consiliului de conducere al celei mai mari organizații europene dedicate domeniului și consilier pentru diferite guverne din Europa.

Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon și fondatorul parcurilor naționale Văcărești și Buila-Vânturariţa, capacitează o mișcare de cetățeni activi, care creează sisteme funcționale în jurul ariilor protejate din România. A înființat Parcul Național Buila-Vânturarița și Parcul Natural Văcărești, ambele la inițiativă cetățenească, un efort în premieră în România. Cu ajutorul comunității formate de el la Buila, a creat un impact economic local de 30 milioane euro și a protejat în același timp valorile culturale și naturale. Numărul de turiști din Buila a crescut, în câțiva ani, de la câteva sute la peste 25.000 pe an. Din Parcul Natural Văcărești, Florin vrea să facă principala atracție turistică a Bucureștiului, unde se vor amenaja spații pentru promovarea tuturor ariilor naturale protejate din România.

Sprijinul Ashoka constă într-o bursă individuală, în primii trei ani de fellowship, pentru a le permite să se concentreze pe ideile de inovare socială, interacțiunea cu alți antreprenori sociali din rețeaua de peste 3.600 Ashoka Fellows, acces la oportunități de dezvoltare adresate comunității de Ashoka Fellows și la oportunități de finanțare, parteneri și consultanți pro bono.

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor între primele cinci ONG-uri din lume. Din 2017, este prezentă și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune, în mod creativ, pentru a rezolva probleme sociale.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close