Uniunea Europeană impune reguli noi pentru farmacii: dispar medicamentele la bucată

De anul viitor, farmaciştii nu vor mai putea elibera pacienţilor medicamente la bucată şi vor anunţa orice problemă apărută la un medicament, prin intermediul unui sistem de verificare impus de o directivă a Uniunii Europene pentru toate ţările membre.

Şi producătorii de medicamente trebuie să se conformeze acestei directive, prin imprimarea pe me­dicamente a unei serii unice şi printr-un dispozitiv de protecţie astfel încât să prevină deschiderea cutiei. Măsurile de serializare şi protecţie a medicamentelor urmăresc să împiedice intrarea pe piaţa UE a produselor contrafăcute, în contextul în care între 2013 și 2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare a medicamentelor, scrie ZF.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Atunci când ambalează un produs, producătorul imprimă seria şi codul medicamentului pe cutia respectivă. Seria este urcată în baza de date europeană, de acolo este replicată către baza de date din România. Când farmacistul scanează medicamentul să-l elibereze către pacient, primeşte un semnal că medicamentul respectiv este valid sau că este o problemă cu acea cutie – fie a expirat medicamentul respectiv, fie o serie identică a fost eliberată în altă parte – şi medicamentul respectiv este pus în carantină”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente, citat de ZF.

Medicamentele la care va fi obligatorie serializarea şi protecţia fizică a cutiei sunt toate produsele eliberate cu prescripţie medicală, dar şi anumite medicamente fără reţetă, ce urmează să fie identificate de Agenţia Medicamentelor în categoria produselor de risc. Singurul cost pentru farmacişti va fi adaptarea softurilor la sistemul naţional de verificare.

Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, atrage atenţia asupra funcţionării sistemului de verificare și amintește de sistemul Casei Naţionale de Sănătate, care se blochează chiar şi câteva zile. „În farmacii se va implementa un sistem informatic la nivel naţional, iar farmaciile vor fi nevoite să-şi achiziţioneze cititoare care să contorizeze fiecare ieşire a unei cutii de medicament.  Nu vom mai putea să dăm medicamente fracţional. Fiecare cutie se scanează o singură dată şi atunci trebuie găsită o similitudine şi între felul în care se face prescrierea şi felul în care se face eliberarea, astfel încât lucrurile să funcţioneze”, afirmă Dumitru Lupuleasa.

În România, implementarea sistemului de serializare va fi coordonată de Organizaţia de Serializare a Medicamentelor, din care fac parte Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente şi Colegiul Farmaciştilor.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close