Vasilescu: Multinaţionalele sunt de vină pentru şomajul din nord-est și sud – și-au deschis fabrici în vest, ca să fie aproape de autostrăzile UE

Cele mai multe firme străine care au venit în România, multinaţionalele, şi-au făcut fabrici în zona de vest a ţării, mai aproape de infrastructura rutieră a Uniunii Europene, ceea ce a făcut să crească şomajul din Moldova şi sudul ţării, susține ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

„Sunt judeţe cu zero la sută şomaj, în special cele care se află pe graniţa de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaţionale – multe dintre ele  beneficiare şi de un ajutor de stat -, s-au aşezat acolo unde era mai simplu să-şi transporte marfa în UE, adică mai aproape de reţeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe judeţe din România, unde şomajul este peste cinci la sută. Mă refer la partea de est, zona Moldovei şi câteva judeţe din sudul Romaniei”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu (foto), citată de economica.net, în cadrul Forumului „Criza forței de muncă. Impactul asupra marilor proiecte de infrastructură”, organizat de Intact Media.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Vasilescu spune că cel mai mare deficit al forței de muncă se înregistrează în domeniul construcțiilor, IT, agriculturii și medicinei. „În construcții și agricultură este cea mai mare problemă, deși cei mai mulți plecați din țară în domeniile acestea lucrează. Această pierdere se va simți mai mult de anul viitor, când va intra în funcțiune un program prin care se vor construi în mediul rural școli, grădinițe, sisteme de canalizare și de apă potabilă. Peste 30 de miliarde de lei trebuie investiți”.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 26.577 locuri de muncă, în 28 noiembrie. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în Bucureşti (4.923), Prahova (2.429), Arad (2.049), Sibiu (2.005), Timiş (1.411) și Cluj (1.053), iar cele mai puține în Vrancea (96), Mehedinţi (89), Suceava (84), Giurgiu (77) și Bacău (67). Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.695), lucrător comercial (1.362), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.334), agent de securitate (1.239), confecţioner-asamblor articole din textile (999) și manipulant mărfuri (957).

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close