Viața de film a lui Stelian Onufrei, primul român care candidează pentru Congresul SUA, în 2018

În 14 iulie, Stelian Onufrei a devenit oficial candidat la Congresul SUA. El reprezintă cel de-al 48-lea district al Congresului, situat în Orange County, California.

Acum un prosper om de afaceri, Stelian Onufrei se poate „lăuda” cu o viață care bate, pe alocuri, filmul. Născut în România comunistă, a visat mereu să ajungă în America. Până în 1983, pe când avea 19 ani și când a reușit să ajungă în SUA, povestea lui a fost marcată de încercări de evadare din țară, persecuție și opresiune.

Lupta sa pentru a trăi visul american a început cu stângul. Când a ajuns în țara de adopție, nu avea nimic. Nici măcar un acoperiș deasupra capului. Vreo două luni, a dormit pe stradă. Se spăla pe dinți la un restaurant McDonald’s și făcea duș la o sală de gimnastică condusă de un manager mărinimos. Toate acestea se întâmplau în timp ce avea mai multe joburi și punea bani deoparte, pentru a-și închiria o locuință.

Una dintre primele slujbe a fost în construcții, unde a învățat „cu ce se mănâncă” acest domeniu. Punea multe întrebări, a căutat să învețe cum se fac lucrurile și a dobândit rapid destule cunoștințe pentru a-și începe propria afacere. La scurt timp după sosirea în SUA, s-a lansat pe cont propriu, cu o firmă care instala sisteme solare de încălzire. Business-ul a crescut rapid, fiindcă tânărul sosit din România era apreciat pentru seriozitatea sa și pentru că muncea din greu și bine. La un an și jumătate de la începerea acestei activități, a “atacat” și domeniul construcțiilor rezidențiale. Și de această dată, a avut succes. În curând, lucra pentru proiecte private și guvernamentale de amploare. Această creștere a adus noi provocări și obstacole pe care a fost obligat să le depășească. Și le-a depășit.

Stelian Onufrei locuiește acum în Huntington Beach, împreună cu soția, Marcela, și cu fiul său, Stelian Jr. De peste 25 de ani, consideră Orange County casa lui, iar acum vrea să aducă o schimbare în bine în viața acestei comunități. Consideră că, în ultimii ani, majoritatea politicienilor din Washington D.C. s-au ocupat mai mult de prietenii lor cu interese speciale, de alegeri și de marii donatori, decât de cei pe care îi reprezintă.

Până să intre în cursă cu rivalii din Partidul Democrat, Stelian Onufrei are de trecut un obstacol în propriul partid. Și nu unul oarecare. În alegerile preliminare, îl înfruntă pe Dana Rohrabacher, unul dintre cei mai longevivi congressmani americani. Rohrabacher încheie anul viitor al 14-lea mandat în Camera Reprezentanților. A fost ales pentru prima oară în 1988. De atunci, a avut rivali serioși în alegerile primare doar în 1992 și 1998. În runda finală, a obținut sub 55 la sută o singură dată, în 2008.

Dana Rohrabacher a devenit cunoscut la începutul anilor ’80. Este omul care i-a scris discursurile președintelui Ronald Reagan între 1981 și 1988. De când a devenit congressman, a avut mai multe luări de poziție controversate: nu crede că încălzirea globală este produsă de oameni și militează pentru legalizarea marijuanei. A susținut retragerea trupelor americane din Afganistan, a fost de partea Rusia în războiul ruso-georgian, a aplaudat anexarea Crimeei, în 2014, și, în general, sprijină „normalizarea” relațiilor cu Rusia. De altfel, Rusia și Vladimir Putin par să fie punctele slabe ale rivalului lui Stelian Onufrei. În vreme ce Rohrabacher spune că Rusia modernă nu ar trebui să fie confundată cu URSS, candidatul născut în România susține că ar trebui tratată ca un adversar.

La prima vedere, cursa dintre cei doi republicani are un câștigător cert. Și totuși, Stelian Onufrei crede în șansa lui, iar sondajele îi dau speranțe. Româno-americanul speră că agenda lui electorală – reforma fiscală, „restabilirea libertăților religioase” și instituirea unei limite pentru durata mandatelor în Congres – va fi suficient de convingătoare pentru alegătorii din California. Pentru a avea succes, Onufrei a anunțat că își va finanța campania cu 500.000 de dolari, din propriul buzunar.

DESPRE CAMERA REPREZENTANȚILOR DIN SUA

Alegerile pentru Congresul american se vor desfășura, în cele mai multe state, în 6 noiembrie 2018. Vor fi puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 dintre cele 100 de locuri din Senat. Camera Reprezentanților este camera inferioară a Parlamentului SUA. Fiecare dintre cele 50 de state este reprezentat proporțional cu mărimea populației. California, cel mai populat stat din SUA, are 55 de reprezentanți. Durata unui mandat este de doi ani. Cei mai longevivi membri ai Camerei sunt  John Conyers (democrat, ales în 1965), Charles Rangel (democrat, 1971), Don Young (republican, 1973), Jim Sensenbrenner (republican, 1979) și Hal Rodgers (republican, 1981).

 

Articolele de pe AngajatorulMeu.ro pot fi preluate de alte publicaţii în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei, cu link activ. 

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close