Un medic român va conduce Uniunea Europeană a Medicilor de Familie, timp de patru ani

Pentru președinția UEMO (L’Union Européenne des Médecins Omnipraticiens/ Médecins de Famille) au candidat Austria și România, iar cea din urmă a fost aleasă cu majoritate absolută, pentru mandatul 2019-2022.

Cea mai reprezentativă organizație internațională, neguvernamentală și independentă a medicilor generaliști, care cuprinde peste 400.000 medici de familie din Europa, l-a ales în funcția de președinte pe dr. Călin Bumbuluț, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Din echipa sa vor mai face parte dr. Marcela Vidican, medic primar medicina familiei, fost vicepreședinte al CMR, în funcția de trezorier, și dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic primar medicina familiei, membru EURACT și EURIPA International Advisory Board, în funcția de secretar general.

Înființată la Paris în 1967, UEMO promovează cel mai înalt standard de pregătire, practică și îngrijire a pacienților în domeniul medicinii de familie, apară rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate și promovează interesele etice, științifice, profesionale, sociale și economice ale medicilor generaliști europeni.

Adunarea Generală a UEMO a avut loc în octombrie, la Paris, și a marcat cea de-a 50-a aniversare a organizației. Printre subiectele abordate au fost cele referitoare la epidemia de rujeolă, evidențiat de dr. Isabel de la Mata, consilier principal pentru sănătate și gestionarea crizelor din cadrul Comisiei Europene, și la importanța recunoașterii specialității medicinei de familie la nivel european, poziție susținută și de dr. Jacques de Haller, președinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni. La Adunarea Generală a UEMO au participat ca invitați și Juan Garcia Burgos, de la Agenția Europeană a Medicamentului – EMA, Caroline Berchet, OECD, Directorate for Employment, Labour and Social Affairs, Health Division, prof. dr. Mehmet Ungan, președinte ales WONCA Europe, Enrico Reginato, președintele Federației Europene a Medicilor Salariați – FEMS, Marc HM Hermans, vicepreședinte Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști – UEMS.

UEMO deține președinția grupului EUnetHTA al Comisiei Europene pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Technology Assessment), un subiect de maxim interes pentru România, care, împreună cu Grecia, este singura țară din UE care nu are un sistem național pentru HTA.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close