VIDEO. Cafeneaua din atelierul de biciclete

O călătorie cu cearcăne, de la IT-ist la antreprenor. Asta a ales să experimenteze Alexandru Samoilă, eroul unui nou episod al campaniei Agerpres – Tânăr de România.

Tânărul de 36 de ani, care lucrase mai bine de un deceniu în domeniul IT, și-a deschis acum doi ani propria afacere: un concept atelier-cafenea, născut din pasiunea pentru biciclete. Alex participa la triatlon și a văzut un potențial în ideea sa de afacere. A transformat garajul bunicului, din centrul Capitalei, într-un spațiu cu un design deosebit, creat de o prietenă arhitectă. Prima bicicletă a primit-o de la bunicul lui, când era la liceu. În prima zi a mers la Sinaia, a urcat până la cota 1400, a coborât cu niște prieteni, iar la prima curbă a căzut și și-a rupt mâna.

Când a decis să facă un service-cafenea, după modelul marilor capitale europene, nu știa exact ce sumă va trebui să investească. Inițial a calculat 10.000 de euro, dar până la urmă a fost nevoie de trei ori mai mult. Cei 30.000 de euro i-a avut din economii, dar și-a vândut și o mașină. Nu a fost ușor să-și dezvolte afacerea, mai ales în lunile de iarnă. Și acum lucrează cot la cot cu doi angajați și a ajuns la o cifră de afaceri de 100.000 de euro, deși reinvestește permanent.

Alex crede că este necesar să te educi constant. O perioadă și-a păstrat jobul, dar a urmat și cursuri de barista. Pe lângă gestionarea afacerii, a avut timp să creeze și o bicicletă adaptată traficului de oraș, bicicleta „Iute”, cu o singură viteză și foarte ușoară. Mărturisește că, deși la atelierul lui vii să stai la o cafea sau la o bere în timp ce-ți este recondiționată bicicleta, ideea nu a fost înțeleasă de la început și mult timp s-a chinuit să scape de eticheta de cârciumă.

Alex crede că din profilul unui antreprenor nu poate lipsi tenacitatea. Trebuie să fii hotărât, spune el, ca să poți să treci peste toate obstacolele pe care, inevitabil, le vei întâlni.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close