VIDEO. Continental: Inginerii din Timișoara dezvoltă „încărcătorul universal” pentru mașinile electrice

AllCharge transformă sistemul de propulsie electrică într-un „încărcător universal” pentru toate tipurile de stații de încărcare prin cablu. Tehnologia inovatoare de încărcare este dezvoltată în centrul de inginerie Continental din Timișoara.

La salonul auto din Frankfurt, din septembrie, și la Continental Tech Show, din iunie, Continental va prezenta un răspuns la problemele ridicate de infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice. Ideea de bază este simplă: decât să îngreuneze mașina și să instaleze diferite tehnologii, pentru a se potrivi cu toate tipurile de stații de încărcare, Continental transformă chiar propulsorul electric într-un „încărcător”.

Sistemul AllCharge se bazează pe componentele unui motor electric convențional, ce cuprinde un motor electric și un invertor – pentru comutarea între curent continuu (DC) și curent alternativ (AC). Cum schimbarea constantă a tensiunii DC/AC la diferite voltaje este deja o trasătură specifică a motoarelor electrice, aceste componente au toate trăsăturile pentru a funcționa ca un sistem de încărcare. Prin exploatarea acestor caracteristici, Continental poate să asigure compatibilitatea cu diferite tehnologii de încărcare, prin utilizarea unei soluții existente în mașină.

Sistemul este dezvoltat la centrul de inginerie din Timișoara. Specialiștii români au avut responsabilitatea pregătirii sale din punct de vedere software și hardware. Pe lângă faptul că pot încărca vehiculul la orice stație de încărcare, la o viteză de ieșire de până la 800 V și până la 350 kW, șoferii au și 230 V de curent alternativ disponibil pentru utilizarea la bord, dacă este necesar.

Tehnologia sistemului AllCharge V2D (vehicle-to-device) permite și ca bateria autoturismului să fie folosită pentru încărcarea aparaturii mobile, de la laptop la frigider sau grătar electric. „Astăzi, șoferii mașinilor electrice își parchează mașina, de multe ori, într-o stație ce nu le permite să încarce pe atât de repede pe cât și-ar dori. Prin intermediul AllCharge, nu mai trebuie să-și facă griji în privința găsirii stației de încărcare potrivite pentru mașina lor, pentru că aceasta este echipată pentru orice tip de tehnologie, de la sisteme de curent continuu monofazat sau trifazat, la sisteme de curent continuu de mare viteză. Avantajul maxim poate fi atins pentru stațiile de încărcare de curent alternativ urbane, unde este posibilă o încărcare de 12 ori mai rapidă”, afirmă dr. Oliver Maiwald, șeful departementului Technology & Innovation, din cadrul diviziei Powertrain a Continental.

Soluția universală pentru toate tipurile de încărcare bazate pe cablu

Reîncărcarea unui vehicul electric lasă în continuare de dorit în ceea ce privește ușurința în utilizare. De exemplu, stația de încărcare selectată poate oferi o încărcare alternativă lentă în curent alternativ sau, în cazul în care oferă o încărcare de curent continuu de mare viteză, este posibil ca mașina să nu fie dotată cu tehnologia necesară pentru a susține acest lucru.

Eforturile de extindere a infrastructurii actuale se confruntă cu o dilemă: stațiile de încărcare de curent alternativ monofazate și trifazate, care sunt mai ieftine de instalat și, prin urmare, cel mai răspândit tip de punct de încărcare, implică perioade de încărcare relativ lungi, ceea ce le face impracticabile pentru călătorii lungi. În același timp, stațiile de încărcare de curent continuu, de mare viteză, cu tehnologia lor costisitoare, sunt încă puține și la mare distanță între ele. În plus, multe mașini electrice nu sunt încă echipate pentru încărcarea de curent continuu de înaltă tensiune.

Cinci minute de încărcare înseamnă o autonomie de până la 150 km

Vehiculul este echipat cu un singur conector de cablu, dar există două posibile căi de încărcare a bateriei. În cazul sistemului de curent alternativ, curentul curge de la stația de încărcare, prin intermediul motorului electric, la invertor, unde este transformat în curent continuu, înainte de a fi alimentat de la baterie. În cazul curentului continuu, cel de la stația de încărcare curge direct prin invertor către baterie. AllCharge funcționează cu orice tip de stație de încărcare și poate funcționa la o viteză de până la 800 V și o putere de la 150 kW, în prezent, și până la 350 kW pentru aplicații premium speciale.

„Cu o încărcare de curent continuu de 350 kW, timpul de încărcare de cinci minute asigură aproximativ 150 de kilometri de distanță parcursă – un bun indiciu al potențialului real al sistemului nostru de încărcare. Indiferent cât de repede se dezvoltă infrastructura în viitor, un vehicul cu tehnologia AllCharge va fi întotdeauna capabil să profite la maximum de capacitatea stației de încărcare selectate”, spune Dr. Martin Brüll, expert responsabil pentru noul sistem de încărcare.

DESPRE CONTINENTAL

Compania cu profil tehnologic, fondată în 1871, a realizat în 2016 o cifră de afaceri de 40,5 miliarde de euro și are peste 227.000 de angajați în 56 de țări. Divizia Powertrain dezvoltă și produce soluții pentru motoarele de vehicule, pentru a optimiza consumul de combustibil. Gama completă de produse include sisteme de injecție pe benzină și diesel, controlul motorului și controlul transmisiei, inclusiv senzori și actuatori, tehnologii de posttratare a gazelor de eșapament, sisteme de alimentare cu combustibil și componente și sisteme pentru acționări hibride și electrice. Powertrain are peste 37.500 de angajați în întreaga lume. În 2016, a înregistrat vânzări de circa 7,3 miliarde de euro.

Între 1999 și 2016, Continental a investit circa 1,2 miliarde euro în activităţile din România, unde sunt reprezentate toate cele cinci divizii ale grupului. Deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de cercetare şi de dezvoltare, în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi, este partener al unui joint-venture în Slatina şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. Continental avea 18.200 de angajaţi, la finalul anului 2016, și își va mări echipa cu 1.500 noi membri, în acest an, în România.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close