VIDEO. O româncă scrie istorie în cercetare, în Israel

A plecat în Israel, cu părinții, când avea trei ani. Așa începe povestea Mirei Carmeli-Weissberg – eroina unui nou episod al campaniei Agerpres / Tânăr de România -, o tânără de succes în Israel, care se mândrește că e româncă.

La 39 de ani, este doctor în chimie și lucrează la Ministerul Agriculturii din Israel, unde coordonează o echipă de cercetători. Împreună cu aceștia, a creat un nou fruct, aliza, asemănător unui grapefruit. Este șefa unității metabolomice în agricultură, identifică și cuantifică molecule, mai ales la fructe și legume.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Aliza este un fruct creat dintr-o specie de Pomelo și una de Mandarine. În curând va fi lansat pe piață și va putea fi consumat și de bolnavii care sunt tratați cu statine pentru scăderea colesterolului și care acum nu se pot bucura de sucul de grapefruit. Deși reponsabilitatea serviciului îi răpește mult timp, Mira reușește să se ocupe și de cele trei fetițe pe care le are. În plus, datorită părinților, a păstrat tradițiile românești, mai ales pe cele culinare. În fiecare săptămână, Mira gătește bucate românești.

Deși era mică atunci când a plecat din țara natală, Mira păstrează și acum jucăria pe care a luat-o cu ea, o maimuță din pluș, pe care a dat-o, la rândul ei, fetelor sale. Părinții Mirei sunt moldoveni, din Piatra Neamț, și s-au mutat în Israel în 1981. În România lucrau ca ingineri, dar pe vremea comunismului au fost nevoiți să plece în Israel. Nu le-a fost ușor să se adapteze, mai ales că nu cunoșteau nici limba, dar au reușit să-și facă o viață frumoasă în Țara Sfântă.

În casa familiei Carmeli se urmăresc și acum posturi de televiziune românești și nu trece nici un an fără să facă o vizită „acasă”. Mira Carmeli-Weissberg este convinsă că succesul ei se datorează educației primite de la părinți, pentru care studiul a fost foarte important.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close