VIDEO. Primul cyborg oficial din lume vine la IMWorld 2017

Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut și atestat de autorități prin emiterea unui document care-i atestă identitatea de cyborg, va fi prezent pe Scena Principală a celei de-a șasea ediții Internet & Mobile World, din București, din 4-5 octombrie, Romexpo.

Artist contemporan și cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut în Marea Britanie cu acromatopsie, o afecțiune rară, ce constă în incapacitatea de a distinge culorile. Neil și-a petrecut copilăria și adolescența în Catalonia, Spania, doar în alb și negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcție nu doar de culoare, dar și de saturație sau intensitate.

Astăzi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile și invizibile, de tip infraroșii și ultraviolete. Conexiunea la internet a antenei îi permite să primească informații despre culori din afara spațiului terestru, precum și imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice, direct în cortex, prin dispozitive externe, precum telefoanele mobile sau sateliții. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg și simte că atât mintea, cât și trupul său, sunt părți ale unui tot cibernetic. Din perspectiva sa, el nu folosește tehnologia, ci afirmă că este tehnologie.

Pentru că antena nu este detașabilă, ci o extensie a corpului său, Neil Harbisson este recunoscut ca cyborg, în documentele emise de Marea Britanie. În 2010, împreună cu Moon Ribas, a fondat Fundația Cyborg, o organizație internațională care urmărește să promoveze cyborgism-ul ca mișcare socială și artistică. Pe Main Stage, la IMWorld 2017, Neil Harbisson va vorbi despre renașterea speciei umane. Discuția va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluția speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integrantă a corpului, care îi oferă simțuri suplimentare față de cele dobândite la naștere. Un scurtmetraj, câștigator al festivalului de fim Tribeca, este relevant pentru a înțelege povestea lui Neil Harbisson.

Alături de Neil, pe scena principală a IMWorld vor urca alți 15 speakeri internaționali. Printre ei se regăsesc Milan Lakhani (Konica Minolta), al cărui subiect este Transformarea digitală prin lentilele inovației, Erik Kruse (Ericsson), protagonistul sesiunii Societatea în rețea – într-o lume conectată, totul e posibil, iar Martijn Aslander, Technology Philosopher, va vorbi despre cum Trăim într-o nouă epocă a Renașterii. Peter Hesseldahl, futurist și scriitor de succes, va susține o sesiune despre The We-economy – Dincolo de logica industrială. Grimur Fjeldsted (Transform XO) le va povesti participanților despre Transformarea Digitală și factorul uman. Pentru a-i asculta pe toți cei 15 speakeri, vizitatorii au nevoie de Digital Architect Pass sau oricare dintre cele trei bilete de pe scenele PRO.

IMWorld in black & white

Pentru că tehnologia a schimbat radical viața lui Neil Harbisson și i-a oferit nu doar trecerea de la alb și negru la o paletă cromatică amplă, ci chiar mai multe simțuri decât cele pe care le are un om la naștere, IMWorld va desfășura, timp de o săptămână, o campanie de comunicare în alb și negru. „Conceptul acestei ediții transmite mesajul, printr-o metaforă, că avem nevoie de tehnologie, pentru a rămâne în continuare performanți, compleți. Ochelarii VR vizibili pe casca de pilot de avion din key visual-ul IMWorld înseamnă mai mult decât un simplu upgrade. Oferă capabilități suplimentare de protecție și informație, la fel cum antena implantată în craniul artistului britanic i-a optimizat capacitatea de recepție a informațiilor din exterior. Iar în business, tehnologia este mai mult decât o îmbunătățire, este un must have. Practic, prin campania black&white ne dorim să semnalăm importanța tehnologiei în business-ul actual. Transformarea digitală ne completează productivitatea prin culoare”, declară Alexandru Măxineanu, project manager IMWorld.

A șasea ediție Internet & Mobile World va avea loc în 4 și 5 octombrie, la Romexpo, și va reuni peste 140 de speakeri, pe cele șase scene ale evenimentului: Main Stage, SMBs & Enterprise Solutions, Developers, Digital & E-Commerce, Marketing & Innovation și Security Stage. Acestora le corespund patru zone expoziționale, cu peste 130 de companii, care vor prezenta 2.300 de soluții IT și digitale. La IMWorld 2017 sunt așteptați peste 8.500 de vizitatori, dintre care 3.000 de nivel CxO. Accesul se face pe bază de bilet, ce poate fi achiziționat aici, la preț redus, până în 20 septembrie.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close