VIDEO. Timișoara: Inginerii de la Continental pun umărul la dezvoltarea noilor tehnologii pentru mașinile electrice

Centrul de inginerie din Timișoara al Continental este inclus între locațiile în care compania dezvoltă tehnologii pentru mașinile electrice.

La Continental TechShow, organizat în luna iunie, și la Salonul Auto de la Frankfurt, din septembrie, Continental va prezenta o tehnologie inovatoare de încărcare inductivă, instalată într-un vehicul electric. Puterea de încărcare este transferată fără fir de pe un suport de încărcare aflat pe sol într-o placă de recepție de pe partea inferioară a mașinii. Tot ce trebuie să facă șoferul este parcheze deasupra suportului de încărcare, asistat de o soluție inovatoare de micro-navigație, dezvoltată de Continental.

De îndată ce vehiculul se apropie de un loc de parcare echipat cu încărcare inductivă, se execută automat comunicarea în vederea autentificării cu stația de încărcare. Printr-o interfață om-mașină, șoferul este anunțat atunci când autoturismul a atins poziția corectă de parcare și confirmă că a început încărcarea.

Centrul de inginerie din Timișoara este inclus între locațiile în care compania dezvoltă tehnologii pentru mașinile electrice. În acest an s-au pus bazele unui centru de competențe pentru dezvoltare software, electronică și de sistem, pentru produse de încărcare a bateriei prin cablu și wireless. Din 2018, în Timișoara va funcționa și un centru de testare. Compania a implicat și universități în aceste proiecte: Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea Politehnică din București. În locația din Timișoara, pentru proiectele dedicate autovehiculelor electrice, lucrează peste 20 de specialiști. Echipa este în plină dezoltare și caută experți electroniști și de sistem, pentru a dezvolta viitorul industriei electrice auto în România.

„În prezent, există motive care să împiedice conducătorii de mașini electrice să utilizeze toate posibilitățile disponibile pentru a-și reîncărca autovehiculul. Dacă este frig sau umiditate crescută afară, e posibil ca ei să nu-și dorească să iasă și să fixeze cablul de încărcare”, explică Thomas Röhrl, expertul Continental în sistemul de încărcare inductiv.

Continental oferă această soluție nu numai pentru vehiculele electrice, ci și pentru biciclete electronice. „Cu sistemul de încărcare inductiv, șoferii pot profita de oportunitățile de reîncărcare ori de câte ori apar, fără a avea vreun fel de greutăți. Luate împreună, un număr mare de sesiuni de încărcare scurte oferă o cantitate mai mare de energie decât o sesiune lungă”, continuă Thomas Röhrl. Cum încărcarea inductivă nu implică, practic, vreun efort din partea conducătorilor de mașini electrice. Continental se așteaptă ca acest lucru să aibă ca rezultat o îmbunătățire a balanței energetice globale, și, prin urmare, o creștere a intervalului disponibil de folosire a vehiculului la un moment dat.

O încărcare mult mai practică

Soluțiile software ale mașinilor electrice compară încărcarea bateriei unui autoturism electric cu umplerea rezervorului unei mașini convenționale. Există două diferențe majore, ce constau în primul rând în faptul că încărcarea unui vehicul electric durează mai mult decât umplerea cu combustibil și, în al doilea rând, faptul că, înainte ca încărcarea să poată începe, trebuie să fie conectat un cablu din stația de încărcare la vehicul. „Trebuie să facem reîncărcarea mai practică și mai ușor de utilizat. Tehnologia de încărcare inductivă va fi un pas important spre realizarea acestui obiectiv”, spune Thomas Röhrl.

În acest sens, Continental a dezvoltat o soluție de încărcare inductivă cuprinzătoare, capabilă să reîncarce o mașină electrică cu o rată de până la 11 kW. Acest sistem încarcă automat autovehiculul și se oprește în siguranță, de îndată ce mașina este parcată în poziția corectă deasupra plăcuței de la sol. Componentele de încărcare inductive montate pe vehicul cuprind un tampon receptor, electronice de putere, regulatoare și o interfață om-mașină, pentru a ajuta la parcarea precisă. Și sistemul de poziționare a fost dezvoltat de Continental. O toleranță de poziționare mai bună de zece centimetri este ideală pentru a asigura cel mai bun transfer de putere de la plăcuța de la sol la vehicul.

Progresul continuu în domeniul tehnologiei de conducere semi-automatizată va permite, în viitor, ca acest aspect al procesului de încărcare (parcare) să fie efectuat fără nici o acțiune din partea șoferului, ceea ce face ca și confortul să fie mai mare. La o rată de încărcare de 11 kW, fiecare minut de încărcare asigură aproximativ un kilometru de distanță. În timpul unei călătorii de 20 de minute, pentru cumpărături, gama de conducere disponibilă poate fi mărită cu până la 20 de kilometri.

Potrivit dr. Oliver Maiwald, directorul de Tehnologie și Inovare în cadrul diviziei Powertrain, Continental a folosit și combinat cunoștințele inter-divizionale pentru a dezvolta această soluție inductivă de încărcare deoarece acest tip de tehnologie necesită o expertiză extinsă și foarte concentrată a sistemelor. „La urma urmei, aceasta cuprinde totul, de la comunicarea fără fir între vehicul și stația de încărcare, tehnologie sofisticată de micro-navigație și o interfață om-mașină ce oferă feedback vizual pentru șofer, la tehnologia de încărcare inductivă însăși”.

Pe lângă activitățile de dezvoltare din punct de vedere tehnic, Continental joacă un rol activ în eforturile de standardizare. În calitate de membru al proiectului german StiLLe (proiect de standardizare pentru interoperabilitatea de încărcare inductivă/Standardisierung induktiver Ladesysteme über Leistungsklassen), Continental este implicat în elaborarea recomandărilor tehnice pentru standardizarea sistemelor de încărcare inductive.

Tehnologia de încărcare inductivă: sigură, compactă și robustă

Pe lângă confort, o altă caracteristică a acestui sistem este siguranța. Imediat ce procesul de autentificare fără fir a fost finalizat cu succes și vehiculul este parcat corect, placa de încărcare începe să transmită puterea. Rampa în trepte, până la puterea maximă de ieșire, este finalizată în câteva secunde. Dacă funcția integrată de monitorizare a decalajului detectează pătrunderea unui obiect străin sub vehicul, între pământ și plăcuță, încărcarea se întrerupe imediat.

Tehnologia inovatoare de încărcare ocupă un spațiu relativ mic, într-un garaj sau parcare, în comparație cu tehnologia bazată pe cablu. Plăcuța de sol, capabilă să suporte o încărcătură de până la 500 de kilograme, este amplasată sau încastrată în pământ și face sistemul mai ușor de integrat în compartimentele de parcare închise decât o cutie de perete. În spațiile publice de parcare (garaje de parcare sau mall-uri), un alt avantaj al tehnologiei inductive de încărcare este riscul redus de vandalism.

DESPRE CONTINENTAL

Între 1999 și 2016, Continental a investit circa 1,2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele cinci divizii Continental sunt reprezentate aici. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de cercetare şi dezvoltare, în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Este partener al unui joint-venture în Slatina şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. Continental avea 18.200 de angajaţi la finalul anului 2016 și își va mări echipa cu circa 1.500 noi membri, în acest an, în România.

Compania cu profil tehnologic, fondată în 1871, oferă soluții sigure, eficiente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2016 o cifră de afaceri de 40,5 miliarde de euro și are în prezent peste 227.000 de angajați în 56 de țări.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close