Zâmbești și câștigi

Acum câteva zile, am aflat că, în prima zi din luna octombrie, se sărbătorește Ziua mondială a zâmbetului. În prima fază, mi-am zis că au mai găsit un motiv de sărbătoare și mi-am amintit că, acum câțiva ani, unele companii își amendau salariații care nu zâmbeau clienților, în timp ce, în anii comunismului, în școală și armată, dacă zâmbeai în momente nepotrivite cu starea de spirit a profesorului sau a superiorului, riscai să te alegi cu o chelfăneală sau vreo altă pedeapsă.

Ovidiu Halunga

Contributor

Și în primii ani de banking, dacă rânjeam aiurea la șef, riscam o înjurătură și poate chiar o sancțiune în cartea de muncă. Când am ajuns director, o fostă colegă, după ce m-a felicitat, mi-a recomandat să nu mai glumesc cu colegii, pentru că acum sunt director de bancă și nu dă bine să mă hlizesc cu subordonații. I-am mulțumit pentru felicitări și, spre dezamăgirea ei, i-am zâmbit, fără să-i fac vreo promisiune că voi instaura tristețea și monotonia la locul de muncă.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Unii savanți, ajutați de tehnologia 3D, afirmă că ne naștem zâmbind. Probabil știm încă din uter că viața e grea, iar zâmbetul ne face bine atunci când ne e greu, având capacitatea de a reduce cantitatea de hormoni de stres din organism. Zâmbetele și râsetele, dincolo de faptul că ne feresc de boli cardiovasculare, apropie oamenii și ușurează comunicarea.

Deși unele teorii spun că râsul este sănătos și pentru afaceri, iar în unele țări occidentale umorul a fost inclus în politicile de personal, se mai întâmplă ca, atunci când încerc să detensionez o situație stresantă printr-o glumă, să primesc de la unii colegi de pe etajul superior răspunsuri de genul că ei nu au timp de glume. Umorul la locul de muncă este o chestiune cât se poate de serioasă, iar un manager care înțelege că o atmosferă veselă contribuie la mărirea performanțelor angajaților, la scăderea fluctuației de personal și a absenteismului, are numai de câștigat.

M-a impresionat un documentar făcut prin anii ’80, despre ultimii veterani de război britanici din Primul Război Mondial, în care un bătrânel simpatic, fost locotenent în armata britanică, a declarat că nu regretă prea mult participarea la oribilul război, fiindcă s-a distrat foarte bine cu colegii din pluton.

În vânzări, zâmbetul și buna dispoziție sunt abilități esențiale. Cui îi place să facă cumpărături de la persoane triste? Chinezii spun că, dacă nu știi să zâmbești, să nu-ți deschizi prăvălie. Cu vreun an în urmă, am avut o negociere de costuri cu un client important, care, deși nu a obținut chiar ce și-a dorit, mi-a mărturisit că vom colabora în continuare, pentru că personalul agenției are o atitudine pozitivă și veselă, și se simte foarte bine când intră în bancă, iar câțiva lei nu mai contează.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close