Ziua României vine cu amenzi pentru românii din diaspora

1 Decembrie este data limită până la care românii din diaspora ar trebui să prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenței fiscale.

Conform Ordonanței de Guvern 30/2017, toți românii care au părăsit țara după 30 ianuarie 2012 sunt invitați să-și schimbe rezidența fiscală în țara unde lucrează. De asemenea, trebuie să-și schimbe rezidența fiscală și cei care au plecat înainte de 2012, dar au mai avut venituri și în România, iar românii care vor pleca după 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie să anunțe ANAF, cu 30 de zile înainte de plecare.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Toate persoanele din aceste trei categorii, care nu vor completa formularul și nu vor cere schimbarea rezidenței fiscale, vor primi o amendă de 50-100 de lei. Cei vizați trebuie să completeze formularul, în două exemplare. Unul dintre formulare va fi depus, personal sau prin împuternicire, la registratura organului fiscal unde persoana respectivă avea domiciliul fiscal, sau poate fi trimis la ANAF, prin poștă,  la departamentul „evitarea dublei impuneri”, cu confirmare de primire. Pe lângă formular, românii sunt obligați să prezinte și alte documente, traduse: certificat de rezidență fiscală, copii după contract de muncă, contract de casă, CI sau pașaport, card de sănătate și carnet de conducere, dacă este emis de țara respectivă.

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut Guvernului ca formularele să se poată transmite și online, însă deocamdată nu a primit un răspuns favorabil. Dacă o persoană locuiește într-o țară cu care România are convenție pentru a evita dubla impozitare, dar continuă să primească venituri din țară, din chirii, dobânzi, dividende, revedențe, ea va fi menţinută în evidenţele fiscale din România, dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România şi va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri.

Conform unui studiu efectuat de FADERE în rândul românilor din diaspora, cei mai mulți dintre ei nu știu ce trebuie să facă în privința schimbării rezidenței fiscale. De aceea, FADERE îi cere prim-ministrului Mihai Tudose amânarea intrării in vigoare a ordonanței 30/2017, cu cel puțin șase luni, cere ministrului Pentru Românii de Pretutindeni începerea unei campanii serioase de informare a românilor din dispora cu privire la noul Cod fiscal, schimbarea rezidenței fiscale și a ordonanței 30/2017, iar conducerii ANAF îi solicită implementarea de urgență a sistemului de trimitere online și recunoașterea documentelor cerute în limba în care au fost emise, fără să mai fie nevoie sa fie traduse. 

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close