Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” a organizat, azi, Ziua Porților Deschise, cu ocazia aniversării a zece ani de când a înființat primele clase de învățământ profesional dual din România, alături de un alt liceu din Brașov.
Sub tutela Inspectoratului Școlar Județean Timiș, proiectul a luat ființă în 2012, cu ajutorul partenerilor locali, Primăria Municipiului Timișoara și grupul de firme Continental. De atunci, este cunoscut sub numele de Școala Duală Banat.
“Am fost prima școală din Timiș care a avut curajul să pornească acest proiect de formare profesională în sistem dual, alături de trei companii germane. Am început cu o clasă de 17 elevi, iar acum avem zece clase și peste 200 de elevi. Celor trei companii mari li s-au alăturat, în procesul de formare a tinerilor meseriași, și altele. Acum avem 17 firme partenere, companii de top din țară.
Am pornit cu o calificare, cea de electromecanic utilaje și instalații industriale, iar acum formăm tineri pentru a deveni și operatori la mașini cu comandă numerică, electricieni aparate electrice și energetice și, de anul acesta, mecanici echipamente hidraulice și pneumatice. Aceste calificări au fost solicitate de companiile partenere, în funcție de cerințele pieței muncii. Ne dorim ca în viitor să creăm un adevărat centru de formare profesională, cu mai mulți elevi și mai multe companii interesate de această formă de creștere și educare a tinerilor meseriași”, spune prof. Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I”.
În Timiș, în anul școlar 2022-2023, sunt disponibile peste 1.300 de locuri la învățământul profesional, dintre care aproape 400 în sistemul dual. La Școala Duală Banat, de la “Regele Ferdinand I”, sunt disponibile 96 de locuri. În acest parteneriat, Primăria Timișoara a asigurat masa și cazarea elevilor, precum și diverse dotări materiale sau investiții în spațiile de învățământ.
Pe lângă dotările atelierelor și laboratoarelor de practică de la școală, elevii beneficiază de îndrumare specializată și practică pe echipamente tehnologice avansate și în companiile partenere. Sute de elevi au fost instruiți de mentori profesioniști din companii, iar mulți dintre ei sunt acum angajați ai acestor firme.
“Continental se numără printre inițiatorii și susținătorii reintroducerii educației profesionale în sistemul preuniversitar de învățământ. S-a implicat în dezvoltarea acestei forme de educație mai întâi în Timișoara, Brașov și Carei, iar la scurt timp și în Sibiu. În tot acest timp, peste 500 de elevi, mulți dintre ei absolvenți ai Liceului <Regele Ferdinand I>, au deprins o calificare și o parte au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental din țară”, declară Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental Romania.
“Dräxlmaier Timișoara este un partener de încredere al liceului în proiectul de școală profesională, din 2013. Zeci de elevi înscriși în sistemul de învățământ dual au făcut practică, alături de specialiștii noștri, în atelierul companiei. E un proiect de succes, dovadă că mulți dintre acei absolvenți sunt acum colegii noștri în zona de producție. În perioada următoare, investim într-un spațiu nou, cu aparatură de training de ultimă generație, unde elevii au șansa să lucreze cu cele mai noi tehnologii de producție pentru componente electronice și asamblarea de sisteme de baterii pentru industria auto”, susține Violeta Robu, manager Resurse Umane la Dräxlmaier Timișoara.
În sistemul de învățământ dual, elevii se bucură de o serie de beneficii, ca bursa lunară de 400 lei, masă și cazare gratuite, prime și beneficii din partea companiilor în care fac practică și unde au prioritate la angajare, la absolvire. După cei trei ani de studiu, obțin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa, Europass, și pot continua studiile la liceul seral, pentru a lua diploma de bacalaureat sau pentru a urma studii universitare. Printre absolvenții Școlii Duale Banat se numără și actuali sau viitori ingineri.
“Pasiunea mea pentru unelte și mașini cu comandă numerică m-a făcut să mă îndrept către o școală profesională cu profesori pregătiți și cu posibilitatea de a face practică în companii renumite. Am urmat specializarea de electromecanică de la Școala Duală Banat a Liceului <Regele Ferdinand I>, iar acum sunt student la Facultatea de Mecanică și sunt înscris și la Școala de Maiștri. Școala profesională m-a ajutat să plec de jos, cu o bază bine construită. Sper să ajung un inginer care va acumula toate cunoștințele posibile în acest domeniu”, arată Florian Papuc, actualmente Tehnician CNC la Hamilton Central Europe.
Pentru anul școlar 2022-2023, la Școala Duală Banat sunt disponibile 96 de locuri, împărțite pe următoarele calificări: electromecanic utilaje și instalații industriale (36 de locuri), operator mașini cu comandă numerică (12), electrician aparate și echipamente electrice și energetice (24) și mecanic echipamente hidraulice și pneumatice (24).