Băncile din toată lumea au eliminat peste 60.000 de posturi în 2023, care a fost unul din anii cu cele mai mari disponibilizări în sectorul bancar după criza financiară mondială, informează Financial Times.
În paralel, băncile de investiţii au suferit al doilea an de scădere a comisioanelor, pe măsură ce numărul tranzacţiilor şi al listărilor publice iniţiale s-a redus, iar singura soluție pentru ca marile bănci de pe Wall Street să-și protejeze marjele de profit a fost să reducă personalul. “Nu există nicio stabilitate, o investiţie, o creştere în majoritatea băncilor, şi este posibil să fie şi alte disponibilizări”, spune Lee Thacker, proprietarul firmei de headhunting Silvermine Partners.
Potrivit calculelor făcute de Financial Times, 20 dintre cele mai mari bănci din lume au eliminat cel puţin 61.905 de posturi în 2023, față de peste 140.000 de posturi eliminate în timpul crizei financiare din 2007-2008. Datele nu includ şi restructurările făcute la băncile mici, astfel că e posibil ca cifra totală să fie mai mare.
- 7 din 10 angajatori se plâng că salariații lor nu sunt destul de flexibili și nu înțeleg că piața muncii se schimbă rapid
- International Work Finder își extinde serviciile de recrutare și adaugă în oferta sa și personal din România
- BRD HUBs: 30 de HUB-uri educaționale pentru studenți, finanțate de BRD, în universități din toată România
Precedentele valuri de disponibilizări semnificative, precum cele din 2015 şi 2019, au afectat mai ales băncile europene care se străduiau să facă faţă dobânzilor extrem de mici. În 2023, cel puţin jumătate din reducerile de posturi au fost efectuate la marile bănci de pe Wall Street, ale căror activităţi de tip investment banking au fost afectate de viteza cu care dobânzile au fost majorate în SUA şi Europa.
În multe cazuri, băncile au inversat, pur şi simplu, angajările făcute la ieşirea din pandemie, când cererea mare pentru activităţi de tip investment banking a declanşat o cursă pentru atragerea de talente în băncile de investiţii. Totuşi, cele mai mari disponibilizări efectuate de o singură bancă au venit după ce grupul elveţian UBS a preluat rivalul Credit Suisse, în martie 2023. În noiembrie, UBS a dezvăluit că a eliminat 13.000 de posturi din grupul combinat, care are acum, în total, 116.000 de angajaţi. Directorul general, Sergio Ermotti, a avertizat că 2024 va fi un “an de cotitură” pentru fuziunea primelor două bănci elveţiene, iar analiştii se aşteaptă ca în lunile următoare să fie anunţate noi programe de disponibilizări.
Pe locul secund în topul băncilor care au făcut restructurări de personal, în 2023, este grupul american Wells Fargo, care şi-a redus efectivele globale cu 12.000 de angajaţi, până la 230.000. Numai în trimestrul al treilea, banca a cheltuit 186 de milioane de dolari sub formă de costuri cu salariile compensatorii, în condiţiile în care au fost eliminate 7.000 de posturi, notează Agerpres.
Alte bănci de pe Wall Street care au recurs la disponibilizări mari sunt Citigroup, care a eliminat 5.000 de posturi, Morgan Stanley (4.800), Bank of America (4.000), Goldman Sachs (3.200) şi JPMorgan Chase (1.000). Împreună, marile bănci de pe Wall Street au eliminat cel puţin 30.000 de locuri de muncă în 2023.
Cu excepția cazului în care activităţile pe segmentul de investment banking vor reveni în forţă, e puţin probabil ca perspectivele pentru posturile în industria bancară să se îmbunătăţească la anul. “Ne aşteptăm ca 2024 să fie o continuare a poveştii din 2023. Vedem cum băncile devin mai conservatoare”, arată Gaurav Arora, director de analiză la firma de servicii financiare Coalition Greenwich.