Un român și-a făcut loc într-un clasament așteptat cu mult interes în lumea arabă. “Top 100 Cei mai influenți arabi din lume”, publicat de revista Arabian Business, îl plasează pe Raed Arafat, medicul român de origine palestiniană, pe locul 14, într-o companie extrem de selectă.

Pentru a întocmi acest clasament – cel mai extins studiu de acest fel realizat vreodată – Arabian Business a căutat cei mai importanți oameni de origine arabă, din fiecare țară de pe Glob. Nu au fost luați în calcul membrii guvernelor din țările arabe și cei ai familiilor regale. Spre final, în “cursă” au rămas 1.000 de candidați, care au fost evaluați pe baza impactului pe care activitatea lor îl are asupra publicului și pe baza puterii lor de a influența deciziile și opiniile populației.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Poate că deține o mulțime de titluri impresionante, însă Raed Arafat – medicul de origine palestiniană, specializat în terapie intensivă – a ieșit în evidență atunci când a creat și a finanțat personal Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, țara în care este rezident.

Impactul pe care l-a avut acest serviciu i-a adus cetățenia română și propunerea de a prelua postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru a continua dezvoltarea asistenței medicale de urgență în România. Din 2014, este secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și conduce și departamentul pentru situații de urgență. În acest condiții, se poate spune, fără teama de a greși, că Raed Arafat și-a pus amprenta asupra lumii”.

Așa arată portretul lui Raed Arafat, schițat de ziariștii de la Arabian Business. Alături de fondatorul SMURD, în clasament apar oameni de afaceri, sportivi, artiști, avocați, oameni de știință sau activiști, din Orientul Mijlociu, dar și din Filipine sau Vietnam, din Australia, SUA, Elveția și Franța. Dacă Zinedine Zidane, antrenorul francez al lui Real Madrid, ocupă locul cinci, alte personalități apreciate la nivel mondial sunt clasate în urma singurului reprezentant al României.

Sursa: Arabian Business

Alte personalități din Top 100

Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters

23. Carlos Ghosn

CEO @ Renault / Liban (Franța)

S-a născut în Brazilia, iar părinții săi sunt de origine libaneză. După vârsta de șase ani, a crescut în Beirut, unde a absolvit liceul. Deține cetățenie libaneză, braziliană și franceză, și vorbește fluent arabă, engleză, franceză și portugheză. Carlos Ghosn este convins că, în foarte scurt timp, Renault-Nissan va deveni cel mai mare constructor de automobile din lume. Ghosn este acum președintele și CEO-ul Renault, președintele Nissan și președintele Mitsubishi Motors. A condus o restructurare agresivă a companiei Renault, pe care a adus-o la profit, și a fost arhitectul-șef al planului de revigorare a companiei Nissan, aflată la un pas de faliment, și care a revenit la profit în numai doi ani. Anul trecut, a fost implicat în achiziționarea de către Nissan a unui pachet de 34 la sută din acțiunile Mitsubishi.

Foto: Reuters

28. Carlos Slim

Om de afaceri / Liban (Mexic)

Al șaselea cel mai bogat om din lume, Carlos Slim “valorează” în jur de 60 de miliarde de dolari. Părinții săi sunt libanezi, dar el a trăit în Mexic, unde afacerile sale reprezintă mai mult de o treime din piața de capital a țării și contribuie cu șase la sută din PIB. Unele reglementări anti-monopol i-au “lovit” companiile, în ultimii ani, dar portofoliul său diversificat l-a păstrat pe val.

Carlos Slim este cel mai important acționar al ziarului The New York Times (17 la sută), iar președintele american l-a acuzat că a orchestrat atacuri împotriva sa. Cum Donald Trump a jignit țara vecină în mai multe rânduri, în ultimele luni, popularitatea lui Carlos Slim în Mexic a crescut simțitor. Mulți îl văd chiar potrivit pentru a deveni viitorul președinte al țării.

Foto: luxurysociety.com

34. Patrick Chalhoub

Om de afaceri / Siria (Franța)

Împreună cu fratele lui, Patrick Chalhoub a îndeplinit visul tatălui lor, de a aduce luxul în Orientul Mijlociu. Chalhoub Group este prezent în 14 țări, cu peste 600 de magazine, și distribuie branduri precum Christian Dior, Louis Vuitton, Chanel, Fendi, Christian Louboutin, Givenchy, Carolina Herrera și Prada.

Foto: justjared.com

47. Amal Clooney

Avocat / Liban (Marea Britanie)

A devenit celebră după căsătoria cu actorul George Clooney, însă nu toată lumea știe că Amal, avocat specializat în drept  internațional și drepturile omului, era deja extrem de apreciată pentru munca ei. Printre clienții doamnei Clooney s-au numărat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, și fostul prim-ministru ucrainean, Iulia Timoșenko, dar și Nadia Murad, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, care a supraviețuit perioadei în care a fost ținută ostatică de ISIS.

Foto: footballgate.com

74. Sami Khedira

Sportiv / Tunisia (Germania)

Sami Khedira a obținut mai mult în fotbal decât majoritatea jucătorilor de origine arabă. Născut la Stuttgart, în Germania, cu o mamă germană și un tată tunisian, și-a început cariera la VfB Stuttgart, club pe care l-a condus spre câștigarea titlului în Bundesliga, în 2007. Performanțele sale remarcabile l-au adus în atenția celor de la Real Madrid, unde a jucat cinci sezoane. A jucat în “naționala” Germaniei din 2009 și a cucerit titlul mondial în 2014. Khedira joacă acum pentru Juventus Torino, în Italia.

76. Hala Gorani

Jurnalist / Siria (SUA)

Și-a construit un nume ca un jurnalist respectat, care poate spune povestea arabilor cu o abordare incredibil de personală. Este apreciată de Arabian Business fiindcă folosește faptul că lucrează în SUA pentru a demonstra publicului american că oamenii din Orientul Mijlociu nu sunt cei prezentanți, adesea, în emisiunile TV. Părinții Halei sunt din Alep, iar ea vorbește și arabă și franceză.

Abonează-te la newsletter

Cele mai proaspete știri de pe AngajatorulMeu.ro, direct pe adresa ta de mail.

S-ar putea să-ți placă

Simon Maurer (Maurer Imobiliare): “Mediocritatea nu este acceptată în firma noastră”

Lui Simon Maurer, antreprenorul născut în România, crescut în Germania și revenit…

Liliana Bica (Adient): “Candidatul e o poveste frumoasă, care începe cu banalul CV, cu emoții și cu așteptări”

Cu 75.000 de angajați în 230 de fabrici, aflate în 33 țări,…

Monika Pal (Porsche Engineering): “La interviu, nu există întrebări corecte sau greșite – există doar curiozitate pozitivă”

Inaugurat în 2016, centrul de inginerie din România al grupului Porsche va…