Arctic investește peste 100 de milioane de euro într-o fabrică nouă

Foto: Forbes

Liderul pieței locale și cel mai mare producător de electrocasnice din Europa continentală va realiza o investiție de tip Greenfield, pentru construcția unei fabrici de mașini de spălat rufe în Ulmi, Dâmbovița.

Valoarea totală a investiţiei pentru dezvoltarea proiectului este de 471 milioane de lei. Compania-mamă, Arçelik, va reinvesti 70 milioane de euro din profitul din ultimii ani, pentru construirea noii fabrici. “Pentru grupul Arçelik, investițiile în România au fost dintotdeauna importante, iar aceasta ne va permite să transformăm România într-un hub de producție pentru Europa. Noua fabrică de mașini de spălat rufe are potențialul de a transforma România într-o forță globală în industria electrocasnicelor, întrucât ne va crește capacitatea de producție în România. Proiectul reprezintă o investiție importantă a grupului Arçelik pentru economia României, în ceea ce privește valoarea taxelor generate, dezvoltarea infrastructurii în zonă și dezvoltarea profesională a forței de lucru locale”, declară Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

Până în 2024, noua investiție Arctic va crea 480 de locuri de muncă în județul Dâmbovița, cu planuri de dezvoltare ulterioară. Pe lângă crearea de noi locuri de muncă, într-o regiune cu una din cele mai mari rate de șomaj din România, investiția va contribui la îmbunătățirea calității vieții la nivel local, prin dezvoltarea profesională a forței de lucru, dar și atragerea unor noi investitori în zonă, este convins Nihat Bayiz, director general Arctic.

Mașini de spălat “inteligente”

Noua fabrică de mașini de spălat rufe Arctic va fi prima unitate de producție din grupul Arçelik  construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0. Acesta presupune introducerea Sistemelor Cyber Physical, ce includ utilaje inteligente (dispozitive, utilaje, flote și retele inter-conectate), sisteme de analiză (care îmbină puterea sistemelor de analiză fizică, algoritmii predictivi, automatizarea și expertiza avansată). “Noua fabrică va integra tehnologii de ultimă oră, precum comunicarea wireless a liniilor de producție cu cele din alte țări, parte din grupul Arçelik, dar și utilaje inteligente”, spune Nihat Bayız.

Investitor pe termen lung

Cu o istorie de peste 45 de ani pe piața din România, Arctic a contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei în județul Dâmbovița. Cel mai important proiect recent este investiția de 24 de milioane de euro, realizată în 2013, pentru extinderea capacității de producție a fabricii din Găești, care a devenit cea mai mare fabrică de frigidere din Europa continentală. Din 2002, grupul Arçelik a investit peste 130 de milioane de euro în noi tehnologii, sisteme moderne de management al producției, dar și în dezvoltarea capacității de producție a fabricii din Găești.

DESPRE ARCTIC ȘI ARÇELIK

Arctic este una dintre cele mai importante companii din România, cu peste 3.000 angajaţi şi o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei, în 2015. 82 la sută din producția totală este exportată în peste 80 de țări. Pe piaţa locală, Arctic şi-a consolidat poziţia de lider în 2015 și 2016, prin brandurile Arctic şi Beko.

Grupul Arçelik este prezent în 135 de țări, gestionează 11 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Dawlance, Defy, Arctic, Blomberg, Elektrabregenz, Leisure, Flavel and Altus) și are birouri de vânzări și marketing în 31 țări. Are circa 30.000 de angajați la nivel global şi 18 unități de producție în Turcia, Rusia, România, China, Africa de Sud, Thailanda şi Pakistan. Pe piața internațională, este una dintre cele mai mari companii din sectorul său de activitate. În 2015, Grupul Arçelik a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 5,2 miliarde de dolari, cea mai mare din istoria companiei. Vânzările internaţionale reprezintă aproximativ 60 la sută din cifra de afaceri. Este lider absolut în domeniul activităților de cercetare și dezoltare în sectorul său de activitate, datorită unui număr total de 11 centre dedicate, în patru țări, cu peste 1.000 de angajați și peste 2.000 de cereri depuse pentru eliberarea de brevete de invenție. Arçelik se situează pe poziția 78 în topul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), cea mai bună clasare de până acum, atât pentru companie, cât și pentru Turcia.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share