Antreprenorii și managerii care au urmat cursurile unui program de educație managerială de tip Executive MBA sau MBA, oferit de școala de afaceri ASEBUSS, și-au majorat semnificativ veniturile după absolvire, arată o analiză realizată de ASEBUSS în rândul celor peste 1.500 de absolvenți.
Afacerile absolvenților-antreprenori au crescut cu valori cuprinse între 50 și 100 la sută în primii ani după absolvire, iar peste 50 la sută dintre managerii din multinaționale care au urmat un astfel de program au fost promovați, și-au schimbat jobul sau au luat calea antreprenoriatului în cel mult trei ani de la încheierea studiilor.
“Cunoștințele acumulate pe parcursul programului de EMBA, experiența internațională la care sunt expuși, dar și networkingul cu colegii și cu comunitatea vastă de absolvenți ai școlii, sunt principalii factori ce au contribuit la dezvoltarea parcursului profesional al managerilor și antreprenorilor. Aceste rezultate se văd la nivelul întregii economii: estimările noastre arată că, în ultimii 30 de ani, managerii și antreprenorii care au urmat un program de MBA sau EMBA în România și care au activat cu precădere în mediul privat au contribuit, de-a lungul carierei lor, la formarea a 15-20 la sută din PIB-ul României”, declară prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.
- 7 din 10 angajatori se plâng că salariații lor nu sunt destul de flexibili și nu înțeleg că piața muncii se schimbă rapid
- International Work Finder își extinde serviciile de recrutare și adaugă în oferta sa și personal din România
- BRD HUBs: 30 de HUB-uri educaționale pentru studenți, finanțate de BRD, în universități din toată România
Din totalul celor 1.560 de absolvenți ai celor două programe ASEBUSS (Executive MBA și MBA Entrepreneurial), 62 la sută sunt manageri din companii private, iar 38 la sută sunt antreprenori. Mai puțin de unu la sută din totalul absolvenților lucrează pentru o instituție sau o companie deținută de stat.
Dacă la începutul anilor ‘90 studenții și absolvenții programului de EMBA al ASEBUSS lucrau, în general, în sistemul bancar sau în primele multinaționale venite în România, profilul cursanților s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Pentru diversificarea ofertei educaționale, ASEBUSS a creat un nou program, Entrepreneurial MBA, pe care îl oferă din 2013.
“Dacă în primii ani de educație managerială companiile – în special multinaționale – finanțau studiile managerilor de top și îi sprijineau, cu burse, să urmeze un program de EMBA, situația s-a schimbat semnficativ în ultimul deceniu. Majoritatea cursanților și-au plătit singuri, parțial sau integral, investiția într-un astfel de program. Datele noastre arată că un antreprenor-absolvent de EMBA care și-a plătit singur studiile și-a recuperat investiția în 6-12 luni de la absolvire”, arată Ovidiu Dîmbean-Creța.
O mare parte dintre absolvenții programelor de educație managerială oferite de ASEBUSS au ajuns să lucreze pentru companii străine, deseori în afara țării. ”În ultimul deceniu, după ce liderii străini din multinaționale au ajuns să aibă încredere în expertiza locală, iar unii expați români s-au întors acasă, tot mai mulți dintre ei au ajuns să conducă firme și bănci locale sau străine în România și să-și propună extinderea în afară, ceea ce nu e deloc în tradiția și în ADN-ul nostru”, adaugă rectorul ASEBUSS.
În 1993, vârsta medie a studentului de EMBA ASEBUSS era de 34,5 ani, iar până în 2023 a crescut la 37,5 ani.
DESPRE ASEBUSS
Este prima școală de afaceri din România care a oferit, încă din 1993, un program Româno-American Executive MBA, în colaborare cu universități prestigioase din SUA. Oferă două programe de educație managerială: Executive MBA ASEBUSS și Entrepreneurial MBA ASEBUSS. Comunitatea sa de absolvenți numără peste 1.500 de manageri și antreprenori din companiile din România și din străinătate.