Banca Comercială Feroviara: O bancă „altfel”

Foto: Scott Eastman

Cea mai tânără bancă din România va împlini un an de prezenţă în Sibiu abia în aprilie 2012. Pentru a câştiga teren pe piaţa locală, conducerea instituţiei merge pe mâna unui bancher cu experienţă: Cornel Benchea, omul care a construit Banca Carpatica, alături de Ilie Carabulea, şi a condus, ani buni, filialele BRD din Sibiu, Alba şi Hunedoara. 

„Ar fi nerealist să spunem că ne vom <bate> cu băncile mari. Deocamdată, poate că nu avem nici forţa băncilor străine, dar nu suntem nici interesaţi să o facem. Vrem să ne dezvoltăm pas cu pas, temeinic, aşa cum s-a întâmplat de la lansarea băncii”, anunţă, din start, Cornel Benchea, directorul sucursalei Sibiu a Băncii Comerciale Feroviara. Lansată după seismul din sistem, declanşat în 2008, Banca Feroviara are un atu de luat în seamă: capacitatea sa de finanţare nu a fost slăbită de avalanşa de credite neperformante, care a lovit cele mai multe instituţii bancare din România. Şi de aceea, îşi permite să ofere dobânzi dintre cele mai atractive la depozite şi să menţină comisioane reduse. Costurile comisioanelor şi spezelor bancare, pentru operaţiunile efectuate, sunt cu aproximativ 30 la sută mai mici decât media din sistemul bancar.

Miza pe IMM-uri

Serviciul de Internet Banking este bine pus la punct şi, mai ales, gratuit. Comisioanele, oricum printre cele mai scăzute de pe piaţă, scad cu încă 50 la sută, dacă operaţiunile sunt derulate online. În cazul cardurilor, banca nu percepe nici un comision pentru plata la comercianţi, pentru alimentarea contului sau pentru administrarea lunară a cardurilor de debit. „În cazul persoanelor juridice, poate că nu vom putea aduce, imediat, <coloşi>. De aceea, ne concentrăm asupra firmelor mici şi mijlocii, care găsesc aici o ofertă completă de operaţiuni, în lei şi valută, costuri scăzute, operativitate şi transparenţă în realizarea şi derularea tranzacţiilor, o atmosferă deosebită şi personal care îşi face treaba cu profesionalism. Ne interesează să stabilim relaţii de afaceri pe termen lung cu clientela noastră, urmărim să transformăm relaţia cu clientul într-un parteneriat avantajos pentru ambele părţi”, declară Cornel Benchea.

Nu întâmplător, companiile deţin o pondere de aproximativ 75 la sută din totalul creditelor şi depozitelor. Activitatea de creditare a persoanelor juridice este orientată în special către finanţarea operaţională – linii de credit, credite pentru capital de lucru, finanţare pe bază de documente -, cu asigurarea de soluţii personalizate, agreate cu clienţii. Gama de produse şi servicii este completată de creditele pentru persoane fizice – credite pentru nevoi personale, cu sau fără garanţii, şi credite imobiliare -, credite acordate companiilor pentru investiţii, precum şi subproduse destinate unor categorii ţintă de clienţi, cum sunt creditele pentru agricultură. 

Extindere accelerată

Banca Comercială Feroviara a fost înfiinţată în august 2009 şi a devenit operaţională trei luni mai târziu. Chiar în anul lansării, a obţinut un profit de 400.000 de lei, în locul unei pierderi prognozate de 5,4 milioane de lei. Odată cu deschiderea sucursalei Constanţa, în decembrie 2011, Banca Comercială Feroviara a ajuns la 18 unităţi funcţionale. Este prezentă în Bucureşti, Arad, Baia Mare, Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Târgu Mureş, Craiova, Oradea şi Constanţa.  Acţionarii băncii sunt Valer Blidar, care deţine o cotă totală de 90,5 la sută din capital – 39,5 la sută în mod direct, iar 51 la sută prin  intermediul a două firme pe care le controlează, Astra Vagoane Călători şi Tristar – şi Atelierele CFR Griviţa Bucureşti, care deţin 9,5 la sută din capital.

Director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie este Petre Tulin. A condus mai mulţi ani Direcţia de Reglementare şi Autorizare din Banca Naţională a României, iar apoi a fost preşedinte al HVB Banca pentru Locuinţe şi al BCR Banca pentru Locuinţe. „Cu un acţionariat integral românesc, politica noastră de dezvoltare vizează o cât mai bună acoperire a spaţiului economic, ca şi o creştere sustenabilă a cifrei de afaceri, bazată pe o atitudine prudentă în administrarea riscurilor specifice, care să asigure stabilitatea şi viabilitatea instituţiei pe termen lung”, precizează managementul băncii. Planurile băncii prevăd extinderea în toate oraşele importante. Pentru 2012, ţinta principală este dezvoltarea portofoliului de clienţi. „Anul viitor, ne-am propus să ajungem la break-even. Vrem să atingem masa critică de clienţi, care să ne asigure realizarea obiectivelor în plan comercial şi financiar. În primii doi ani de funcţionare, ne-am concentrat pe dezvoltarea reţelei de distribuţie, asigurarea unei game complete de produse şi servicii şi implementarea cadrului operaţional şi procedural”, explică Petre Tulin.

Cariere „provocatoare”

De la lansarea din 2009, Banca Feroviara şi-a triplat numărul de angajaţi. „Evident să nu vom putea păstra acest ritm pentru prea multă vreme. Cert este că vor mai urma angajări, pe măsură ce ne vom extinde”, arată Cornel Benchea. El este convins că, pentru oricine, angajarea la o bancă precum cea pe care o reprezintă este o provocare. „Este o bancă nouă, cu plusurile şi minusurile inerente. Multe servicii sunt în curs de implementare, nu pentru că nu a existat interes, ci pentru că aceasta este procedura normală. Cred că tocmai de asta este un loc de muncă atractiv: sunt multe de făcut. Pentru cineva care vine din sistemul bancar, dintr-o instituţie consacrată, partea cea mai bună este că se poate concentra asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat munca de bancher. Nu mai trebuie să-şi consume energia cu recuperarea ratelor de credit de la clienţii neperformanţi. Pe de altă parte, pentru un candidat fără o experienţă bogată, ar fi interesant să vadă cum se dezvoltă o bancă şi are şansa de a creşte odată cu ea”.

„Copiii născuţi în timpul foametei devin chibzuiţi”

Valer Blidar, acţionarul majoritar al Băncii Feroviara, a dezvoltat un grup de companii cu afaceri care se apropie de 100 de milioane de euro, potrivit Forbes România. În 2010, el a devenit cetăţean de onoare al municipiului Arad. „Cred cu tărie în potenţialul enorm pe care-l au serviciile bancare în România. Cunoaştem cu toţii modul neprietenos în care activează băncile străine din România. Acest comportament m-a deranjat întotdeauna, mai ales că firmele mele din domeniul feroviar derulau sume impresionante prin intermediul acestor bănci. Aşa am ajuns la inaugurarea Băncii Comerciale Feroviara, care-şi propune să ofere servicii de calitate, la costuri reduse. Este singura instituţie de credit care nu vine cu nici un fel de probleme din trecut. Ştim cu toţii că acei copii născuţi în timpul foametei devin chibzuiţi”, a explicat Valer Blidar, în momentul lansării băncii. 

articol publicat în sb.business –  ediția de primăvară 2012

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share