Foto: EUROBIKE Friedrichshafen

Octavian Richea și Ciprian Burtan, cei doi brașoveni care au conceput un accesoriu menit să reinventeze felul în care sunt iluminate bicicletele, s-au numărat printre marii câștigători la EuroBike Friedrichshafen, din Germania, cel mai important târg dedicat industriei ciclismului. Invenția lor, Lumma, a câștigat premii pentru inovație și design.

Povestea Lumma a plecat de la o întrebare aparent firească: mașinile și bicicletele își împart strada în toate orașele lumii – totuși, de ce mașinile au două faruri, iar bicicletele doar unul? Principala cauză a accidentelor ce implică bicicliști este lipsa vizibilității. Plecând de la aceste două idei, Octavian și Ciprian au inventat Lumma. Proiectul încorporează tehnologii ultra­compacte de iluminare și ignoră complet designul convențional al luminilor pentru bicicletă.

Lumma este un sistem de lumini 360°, integrat complet în manșoanele bicicletei. Fiecare dintre cele două manșoane are o lumină albă cu rol de far, o lumină roșie pentru stop și un laser roșu, ce delimitează spațiul pe care îl ocupă bicicleta. Nu una, nu două, ci trei lumini, la fiecare capăt al ghidonului. Luminile albe luminează drumul și marchează de la distanța limitele bicicletei. Cele roșii au scopul de a delimita din spate lățimea ghidonului – care reprezintă lățimea maximă a bicicletei și a biciclistului. Iar laserele delimitează spațiul ocupat, pentru participanții la trafic, aflați aproape de ciclist. În acest fel, Lumma formează un contur de lumină vizibil din orice unghi. Tehnologia a fost patentată de cei doi sub numele de Outlight și reprezintă viitorul în materie de siguranță pe bicicletă.

Prototipul Lumma a fost dezvoltat din martie 2015 și a fost trimis pentru testare unor personalități din lumea ciclismului și prieteni din țări europene. Sistemul de lumini a trecut cele mai riguroase teste, inclusiv în țări cu legislație strictă, precum Danemarca și Norvegia. Luminile Lumma sunt reîncărcabile, grație unui port microUSB. Bateriile de tip Li­Ion au o autonomie de aproximativ cinci săptămâni, în condiții de utilizare zilnică.

Abonează-te la newsletter

Cele mai proaspete știri de pe AngajatorulMeu.ro, direct pe adresa ta de mail.

S-ar putea să-ți placă

Proprietara Famaciei Tei se “bate” cu “greii” din retailul farma, cu doar şase farmacii. Afaceri de 600 de milioane de lei, în 2019

Pornit de la o farmacie deschisă în Bucureşti, în 1992, business-ul deținut…

Profesorul de pian care a preluat afacerea cu sticlă a familiei, la 21 ani, și a creat un business de 120.000 de euro

La 27 de ani, Răzvan Romanine Alexandru este managerul unui business de…

Start-Up Nation: Un candidat și-a trecut numărul de mobil la rubrica “Salariaţi”, a primit punctaj maxim şi a creat astfel cea mai mare companie din lume

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a finalizat analiza înscrierilor…

Bebepharm: “Farmacia mămicilor” din Cluj face primul milion de euro, în acest an

După ce, în 2016, a raportat afaceri de 3,8 milioane de lei,…