Bucureștiul, pe locul 2 în Europa, din punctul de vedere al inflaţiei salariale din sectorul de cercetare-dezvoltare

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Mercer şi publicat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), nivelul mediu al compensaţiilor salariale din sectorul de cercetare-dezvoltare, inclusiv primele asimilabile salariilor, a urcat cu 33 la sută în Bucureşti, în perioada 2020-2022.

Din acest punct de vedere, al inflaţiei salariale din sectorul R&D, capitala României se plasează pe poziţia a doua la nivel european, după Budapesta, care a înregistrat o creştere de 42 la sută în acelaşi interval. Potrivit datelor Mercer, salariul mediu din industria tehnologiei din România a avansat la nivel naţional cu 15 la sută între 2019 şi 2020 şi cu șase la sută între 2020 şi 2021.

Baza de negociere cu candidaţii rămâne în continuare pachetul salarial – inclusiv bonusurile, dacă este cazul. Însă fiindcă remuneraţiile sunt mai mult sau mai puţin aliniate la nivelul jucătorilor din industrie, ca să atragă cei mai buni angajaţi, companiile pun pe masă oferte creative, de genul unor scheme complexe care includ pachete de beneficii non-salariale, program de lucru remote sau hibrid şi, nu în ultimul rând, oportunitatea de a lucra în proiecte atractive sau cu tehnologii foarte noi.

„Un astfel de răspuns creativ al pieţei la majorarea costurilor de personal se poate vedea în creşterea ponderii altor forme de colaborare decât contractul de muncă – respectiv contracte comerciale încheiate de companii cu SRL sau PFA. Și companiile, şi oamenii, caută soluţii pentru a-şi optimiza costurile. Soluţiile de tip B2B reduc povara costurilor fiscale reprezentate de contribuţiile sociale, care nu sunt scutite de la plată. Singura facilitate fiscală de care beneficiază angajaţii din IT care dezvoltă software este scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii. Acest lucru face misiunea Coherent Solutions mai dificilă, deoarece companiile pot lucra cu contractori doar pe proiecte fixe, respectând cadrul legislativ existent”, spun reprezentanţii Coherent Solutions, o companie care își propune să-și mărească echipa din România de șase ori, până la 400 de angajaţi, în următorii doi ani.

Potrivit datelor Coherent Solutions, în contextul deficitului de specialişti în IT, principala presiune cu care se confruntă companiile este determinată de majorarea costurilor de personal. Salariul şi beneficiile asimilate acestuia reprezintă în continuare baza de plecare în negocierile cu angajaţii şi candidaţii pe posturile vacante, iar anvelopele salariale bugetate de companii cresc anual cu ponderi ce depăşesc cu mult rata majorărilor salariale din alte industrii.

Aproape la fel de importante sunt flexibilitatea angajatorului (inclusiv posibilitatea colaborării prin SRL, PFA, contract individual de muncă), opţiunea de a lucra remote, rutele de training oferite (în special pentru angajaţii de nivel junior) şi beneficiile extrasalariale. Toate se numără printre opţiunile oferite de Coherent Solutions.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share