Ce alternative au IT-iștii la Pilonul II de pensii, după modificările codului fiscal? Investiția ȋn fonduri private vs. bani „ȋn mână”

Informația că Pilonul II a devenit opțional până în 2028, pentru IT-iști, conform Legii 296/2023, a creat confuzii în rândul angajaților din industrie.

Având în vedere că pentru primii 10.000 lei din salariul brut contribuțiile nu mai sunt obligatorii, ei și-au pus întrebarea dacă mai are sens să contribuie în continuare la Pilonul II sau să primească banii „ȋn mână”. Există și o a treia variantă: direcționarea sumelor către fonduri de investiții private, care funcționează similar cu pensia privată, dar oferă mai multe avantaje.

„Este important de înțeles impactul pe care îl aduc aceste modificări fiscale în viața IT-știlor. Acum ei trebuie să aleagă între trei opțiuni. Prima, să primească acești bani (majoritatea au peste 10.000 de lei brut, implicit ar primi vreo 450 de lei din ianuarie 2024) în mână și să-i cheltuie. Asta este cea mai neinspirată decizie, fiindcă ar avea o pensie cu aproape 17 la sută mai mică. A doua variantă este să contribuie mai departe la Pilonul II. E o decizie mai bună, dar nu cea mai bună. În al treilea rând, pot investi acești bani într-un plan similar cu pensia private, dar cu mult mai multe avantaje. Dacă nu știi ce să faci sau nu vrei să faci nimic, mai bine mergi mai departe cu Pilonul II. Dacă, totuși, nu vrei să contribui la Pilonul II, dar vrei să ai o pensie bună, ia în considerare toate aceste variante”, declară Ion Soltinschi, consultant la Mr.Finance.

Randamentele fondurilor de pensii Pilon II

Fondurile de pensie Pilon II funcționează, în esență, ca niște fonduri de investiții. Practic, contribuțiile salariaților sunt investite pe piața de capital (în limitele prevăzute de ASF și Prospectele de emisiune a fondurilor), preponderent în obligațiuni și titluri de stat, dar și în acțiuni și alte instrumente financiare. Aceste investiții generează un randament de care se vor bucura, cel puțin în teorie, persoanele care se retrag din activitate.

De la lansarea fondurilor, în 2008, cel mai bine a performat fondul de la Metropolitan Life, care a înregistrat o creștere de aproape 230 la sută și un randament mediu anual de 8,3 la sută. Cel mai neperformant a fost fondul de la BRD, cu o creștere de 164 la sută și un randament mediu de 6,7 la sută. Practic, randamentele au fost peste rata medie a inflației din aceeași perioadă. Diferența dintre 6,7 și 8,3 la sută este enormă pe o perioadă de peste 30 de ani.

Dacă angajații din IT ar alege să contribuie cu 450 de lei pe lună la Pilonul II, în 30 de ani și cu un randament mediu de 7,4 la sută (cât au avut, în medie, fondurile Pilon II), ar depune 162.000 de lei, însă soldul contului, datorită randamentului, ar fi de 488.000. Acești bani vor fi impozitați, deci câștigurile se vor diminua. Aceiași bani ar putea fi plasați într-un fond de investiții cu randament mediu de 9,7 la sută, care ar oferi un sold al contului, peste 30 de ani, de 741.000 de lei. Și această sumă va fi impozitată, dar rezultă o diferență pozitivă de 253.000 de lei. Comparația a fost făcută între fondurile de pensie Pilon II și un fond de investiții ce funcționează similar – investește în obligațiuni, titluri de stat și acțiuni.

„Pilonul II este pensia ta administrată privat de șapte fonduri de investiții autorizate de ASF. Aceste fonduri au avut performanțe rezonabile în ultimii 15 ani, cu randament anualizat între 6,7 și 8,3 la sută. Ar fi extrem de înțelept să faci ceva cu banii aceștia, nu să-i cheltui. Investind în alt fond, vei ajunge să deții între 241.000 și 615.000 de lei mai mult în cont, în funcție dacă îți crești sau nu contribuțiile anual”, arată Răzvan Delibașa, consultant la Mr.Finance.

DESPRE MRFINANCE.RO

Este o platformă online ce oferă utilizatorilor informații utile despre credite bancare sau nebancare, asigurări, utilități, investiții, criptomonede și tranzacții Forex. Prin serviciile companiei, ei pot compara prețurile instrumentelor financiare pe care vor să le acceseze. Mr.Finance pune la dispoziția românilor și opțiunea de a compara și de a evalua cele mai bune oferte de credite înainte de a le accesa efectiv, ca să vadă ce produs are costuri mai mici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share