Companiile autohtone aleg tot mai des noi ocazii pentru a-şi motiva şi recompensa salariaţii cu ocazia unor evenimente importante. Printre noile preferinţe ale angajatorilor se numără tichetele cadou acordate cu diverse ocazii speciale din viaţa profesională sau personală a angajaţilor.
Pe lângă sărbătorile de Paşti şi Crăciun, când zeci de mii de companii oferă salariaţilor tichete şi carduri cadou, numeroși angajatori aleg să îşi motiveze salariaţii de 1 iunie – Ziua Copilului. Zeci de companii acordă angajaţilor tichete cadou şi cu ocazii mai puţin uzuale, precum Ziua Bancherului (4 iunie), Ziua Energeticianului (20 iulie), Ziua Petrolistului (8 septembrie), Ziua Inginerului Român (14 septembrie), Ziua Naţională a Contabilului (21 septembrie) sau chiar Ziua Naţională a României (1 decembrie).
“Remarcăm o tendinţă clară din partea angajatorilor de a puncta cu un plus de fast momentele speciale din viaţa profesională, precum aniversările companiilor sau chiar aniversările şi momentele speciale din viaţa personală a angajaţilor, prin tichete sau carduri cadou. Avantajele sunt atât de natură financiară, respectiv scutiri de taxe sociale salariale şi patronale, cât şi de natură logistică: tichetele şi cardurile cadou sunt simplu de comandat şi utilizat în orice companie, de orice dimensiune sau domeniu de activitate. În plus, ele scot din anonimat orice eveniment sărbătorit de companii și asociază un gest memorabil şi de impact bonusurilor oferite”, spune Dana Sintejudean, director general adjunct al Edenred România.
Tichetele cadou oferite salariaţilor de 1 iunie, în beneficiul angajaţilor şi al copiilor minori, sunt deductibile şi scutite de taxe şi impozite atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi, în limita sumei de 150 de lei per beneficiar. De 1 iunie, pot beneficia de tichete cadou atât copiii minori ai angajaţilor, cât şi angajaţii înşişi. Astfel, un angajat care are doi copii minori poate primi tichete cadou în valoare totală de 450 lei, scutite de taxe sociale şi de impozitul pe venit. Pentru companiile angajatoare, tichetele cadou acordate salariaţilor sunt deductibile în limita a cinci la sută de la calculul impozitului pe profit.
Conform analizelor Edenred România, cea mai mare companie emitentă de tichete şi carduri de beneficii pentru salariaţi, câteva mii de companii vor acorda angajaților tichete cadou de 1 iunie în acest an, în creştere cu circa zece procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. “Estimăm că trendul deja marcat, de a oferi angajaţilor tichete şi carduri cadou ca bonus cu diverse ocazii speciale, va continua pe tot parcursul anului. Tichetele şi cardurile cadou sunt preferate de angajaţi şi angajatori în locul cadourilor în numerar sau în natură. Acestea din urmă sunt impersonale, lipsite de memorabilitate şi greu de gestionat din punct de vedere logistic. De asemenea, un cadou clasic poate să nu fie pe placul angajaţilor. În schimb, tichetele şi cardurile cadou oferă libertatea de alegere a cadoului dorit, dintr-o varietate de produse şi servicii”, adaugă Dana Sintejudean.
Tichetele şi cardurile cadou pot fi cheltuite pentru a cumpăra orice tip de produse, de la îmbrăcăminte, bijuterii, cosmetice, cărţi, IT & electronice, accesorii, decoraţiuni, bricolaj, articole de sport, până la produse alimentare, din cea mai mare reţea de magazine partenere. Tichetele cadou de la Edenred sunt acceptate de peste 65.000 de comercianţi parteneri. Cardurile cadou Compliments pot fi cheltuite în peste 7.000 magazine de toate tipurile.
Edenred este lider pe piaţa tichetelor şi cardurilor preplătite pentru angajaţi, atât în România, cât şi la nivel internaţional. În România, peste 35.000 de companii acordă salariaţilor lor diverse tipuri de tichete şi carduri emise de Edenred: tichete şi carduri de masă Ticket Restaurant, tichete de cadouri Ticket Cadou, carduri de cadouri Compliments, vouchere de vacanţă, tichete sociale, carduri pentru cheltuieli de afaceri.