Ce înveți când ești umbra unui vicepreședinte din compania Adobe

Magda Miu, Engineering Manager, Adobe Experience Platform, face parte din echipa Adobe România de un an. Anul acesta, a accesat SKILL++, un program dedicat managerilor, conceput pentru a le accelera creșterea profesională.

Ce a presupus acest lucru? Nouă luni în care Magda a accesat o varietate de cursuri, atât online, cât și în ritm propriu, dar și o experiență mai puțin obișnuită: a fost shadow pentru unul dintre managerii-cheie ai Adobe, Cris Radu, Vice President of Engineering, Digital Experience, și Site Leader Adobe Romania. Experiența i-a dat ocazia să obțină o expunere complexă către business, cu noi abordări și perspective, dar și să interacționeze cu alte echipe. Cum a fost această experiență pentru Magda și ce a învățat din aceasta explică chiar ea.

„Ca parte a programului SKILL++, am avut ocazia să particip alături de Cris Radu la diverse ședințe de echipă și să-l urmăresc în activitatea lui de zi cu zi. Noi numim acest tip de experiență shadowing și presupune ca persoana ce participă la acest program să meargă <în umbra> unui lider, să-i urmeze pașii și să pună întrebări în funcție de fiecare experiență prin care trece într-o zi obișnuită de lucru. Pentru a fi cât mai eficient, este important să te documentezi puțin înainte”, spune Magda Miu.

Magda a pregătit un set de întrebări pentru VP-ul Adobe, dar a stat și de vorbă cu colegii care deja au lucrat cu Cris Radu, ca să afle mai multe despre abordarea lor, s-a consultat cu managerul direct despre ce va fi util să obțină din această experiență și și-a stabilit o listă de obiective pentru acest training inedit.

„În timpul acestei experiențe de shadowing, am luat parte la mai multe tipuri de întâlniri: unu la unu, recenzii de proiecte și discuții legate de biroul Adobe România. Am aflat mai multe despre modul în care Cris Radu interacționează cu echipele, părțile interesate sau colegii, cum ia decizii, ce întrebări adresează pentru a valida constatările și cum oferă feedback constructiv. Am luat o mulțime de note și am notat întrebări ulterioare pentru a înțelege mai bine contextul sau abordarea. La sfârșitul fiecărei zile, i-am trimis întrebările lui Cris și am primit răspunsurile lui foarte repede. Am fost impresionată”, povestește Magda.

Magda a pregătit un set de întrebări pentru VP-ul Adobe, dar a stat și de vorbă cu colegii care deja au lucrat cu Cris Radu, ca să afle mai multe despre abordarea lor.

Concluziile extrase de Magda au fost numeroase și pot fi aplicate în orice echipă în care îți asumi rolul de lider. Iată câteva dintre cele mai importante:

Despre construirea strategiei:

  • Înțelege și exersează-ți rolul în spiritul său.
  • Evaluează impactul unei decizii punându-ți trei întrebări: 1. Este decizia corectă pentru un anumit interval de timp? 2. Ce activități/ sarcini ignor făcând asta? 3. Este investiția fezabilă pentru următorii 3-5 ani?
  • Definește direcțiile strategice care vor ajuta echipa să atingă obiectivele determinate și implică oamenii potriviți pe baza abilităților și experienței lor.
  • Oricât de des ai auzit asta, construirea de relații chiar necesită timp. Dar va avea efecte vizibile și importante, deoarece colaborarea este esențială în orice organizație. Dacă reușești să construiești încredere, oamenii îți vor asculta perspectivele și planurile.

Despre luarea deciziilor și scalarea echipelor:

  • Folosiți modelul OKR (Objective Key Results) ca să definești limitele deciziilor, ca să ai o interfață/contract clar, să pregătești echipa și să-i delegi deciziile. Pune-te la dispoziție pentru a fi consultat.
  • Ai nevoie de o echipă autonomă pentru a putea scala. Concentrează-te pe lucrurile unde ai putea avea cel mai mare impact. Dacă cineva mai bun decât tine ar putea lucra la acea sarcină, atunci delegă acea persoană.
  • Fii confortabil cu ambiguitatea și nu ignora deciziile sau activitățile care nu sunt încă suficient de clare.
  • Ecuația de scalare = angajați oamenii potriviți + construiți procese care rezolvă un grup sau o clasă de probleme și sunt durabile pe termen lung.
  • „Execuția reprezintă 90 la sută din succes. Disciplina de a lucra activ la un scop e mai greu de obținut decât înțelegerea cauzei fundamentale a unei probleme”.

Despre siguranța psihologică și leadership în timpul unei crize:

  • Acționează cu empatie și determinare. Nu te feri să iei decizii neplăcute, care vor aduce beneficii pe termen lung. Gândește-te ce fel de oameni ai în echipa ta, identifică diversitatea categoriilor și aplică diferite cadre de experiență ca să obții toate perspectivele relevante și acționează pe baza lucrurilor descoperite.
  • Lucrează pentru a obține feedback relevant și semnificativ de la echipă. De asemenea, feedback-ul anonim ar putea ușura lucrurile, dacă este detaliat suficient.
  • Construiește încredere și împărtășește-ți felul in care gândești și mentalitate cu echipa ta.

„Întregul program de shadowing a fost o experiență de învățare remarcabilă, un masterclass de leadership care mi-a oferit acces la cunoștințele unui Engineering Vice President, și sunt recunoscătoare că am avut această oportunitate”, concluzionează Magda, care își invită colegii să profite de programele Adobe dedicate dezvoltării angajaților și să participe la SKILL++.

Dacă vrei să faci parte din echipa Adobe România și să urmezi propriul program de dezvoltare, consultă joburile disponibile aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share