România ocupă locul 16 în topul celor mai prietenoase destinații pentru expați, la nivel mondial, conform studiului Expat Insider 2016, realizat de InterNations, cea mai populară rețea de socializare pentru străini.
Taiwan a adunat cele mai multe voturi din partea oamenilor care trăiesc în alte țări decât în cele de origine și a depășit Malta, Ecuador și Mexic, care se anunțau drept mari favorite. Mai mult de 14.300 de persoane au participat la cea de-a treia ediție a studiului InterNations Expat Insider, care devine, astfel, una dintre cele mai obiective radiografii care-și propun să exploreze viața în străinătate. Dintre țările europene, România este depășită doar de Malta, Austria, Luxemburg, Cehia și Spania, și este cu un pas în fața Germaniei. Ungaria, Polonia și Portugalia au prins și ele Top 10 european. La nivel global, Taiwan este urmat de Malta, Ecuador, Mexic, Noua Zeelandă, Costa Rica, Australia, Austria, Luxemburg și Cehia. Aceasta din urmă este țara care a înregistrat cel mai spectaculos salt față de clasamentul de anul trecut – 12 poziții.
Pentru realizarea studiului, InterNations ia în calcul calitatea vieții, veniturile respondenților, condițiile de muncă, viața de familie și cât de ușor este să te „instalezi” în țara de adopție. „Campioana” primelor două ediții, Ecuador, a fost detronată din cauza prăbușirii în indexul siguranței locului de muncă – unde ocupă doar locul 50, din cauza ratei șomajului tot mai ridicată. „Salvarea” a venit din partea expaților în vârstă, fiindcă patru din zece străini care trăiesc în Ecuador sunt pensionari și nu se bazează pe veniturile obținute în țara sud-americană.
Adevăratul câștigător al Expat Insider 2016 este continentul european. Șase dintre cele zece țări care au înregistrat cel mai vizibil progres sunt în Europa. Cu excepția Finlandei – al cărei atu este nivelul de trai ridicat, toate se află în sudul și estul continentului. Dacă cele două națiuni mediteraneene, Cipru și Spania, și-au câștigat reputația de a fi foarte prietenoase cu străinii, Cehia, România și Ungaria excelează la capitolele „munca în străinătate” și „oportunități de carieră”, și sunt apreciate și pentru nivelul scăzut al prețurilor.
Unde să nu te muți în 2016
Cele mai multe dintre țările care se „bucură” de un nivel scăzut al popularității sunt în Africa și Orientul Mijlociu. Nigeria (locul 65) și Kuwait (locul 67) încheie clasamentul, alături de Grecia (locul 66), încă tulburată de criza financiară prin care a trecut în ultimii ani. O altă țară abonată la locurile din coada clasamentului, Italia, a urcat ușor, față de edițiile trecute – în 2015, era pe locul șapte, în topul țărilor de evitat, anul acesta este a noua. Indonezia, care ocupă locul 52 la nivel global, este codașă între țările din Asia, în vreme ce Brazilia este țara sud-americană care a adunat cele mai puține voturi pozitive și ocupă locul 64 dintre cele 67 de țări participante la studiu. Străinii care trăiesc în țara care a găzduit Olimpiada de vară din acest an sunt nemulțumiți în special de nivelul finanțelor personale și de lipsa stabilității politice.
Mai mult de 14.300 de persoane, de 174 de naționalități și care trăiesc în 191 de țări, au participat la studiul Expat Insider 2016. Ele au au fost invitate să evalueze 43 de aspecte diferite ale vieții în străinătate, pe o scară de la unu la șapte. Procesul de evaluare a subliniat satisfacția personală a respondenților în legătură cu aceste aspecte și a luat în calcul atât subiecte emoționale, cât și unele concrete, în egală măsură. Au rezultat 16 subcategorii, iar valorile lor medii au fost utilizate pentru formarea celor cinci categorii menționate în prima parte a articolului.
DESPRE INTERNATIONS
Cu 2,3 milioane de membri în 390 de orașe din întreaga lume, reprezintă cea mai mare comunitate pentru persoanele care trăiesc și muncesc în străinătate. InterNations oferă networking local și global, online și offline. În fiecare lună, sub „umbrela” sa sunt organizate în jur de 4.000 de evenimente și activități, în toate orașele în care comunitatea este prezentă. Serviciile online includ ghiduri ale țărilor și orașelor, create de o echipă de profesioniști și de clienți-contributori, precum și forumuri de discuții, menite să ofere sfaturi utile pentru membrii care au nevoie de informații în legătură cu găsirea unei locuințe sau a unui job.
„SECRETELE” TAIWANULUI
„Campioana” din acest an, Taiwan a punctat în special la capitolele finanțe personale și calitatea vieții, unde este lider, dar și în ceea ce privește condițiile de muncă (locul doi la nivel mondial). 85 la sută dintre expații din această țară sunt mulțumiți de situația lor financiară, în vreme ce media globală este de 64 la sută. Un număr tot mai mare de străini care trăiesc în țara asiatică laudă calitatea și accesibilitatea sistemului de sănătate local – 94, respectiv 95 de procente. Peste o treime dintre expații din Taiwan (34 la sută) sunt complet mulțumiți de locurile lor de muncă, adică de două ori mai mult decât media globală, de 16 la sută. În aceste condiții, nu este o surpriză faptul că unul din șase expați care trăiesc aici (17 la sută) a venit în această țară în căutarea unui standard de viață mai ridicat. Evident, cei mai mulți l-au și găsit.
Învinsa Taiwanului, Malta, a sărit de pe locul 42 pe locul șase, la capitolul finanțe personale, deși o treime dintre expați care lucrează aici spun că venitul lor este, în general, mai mic decât cel din țara de origine. Din fericire pentru ei, au o mulțime de avantaje care să compenseze acest neajuns – în studiul InterNations, Malta este țara clasată pe primul loc în lume, în privința climei, iar oferta pentru petrecerea timpului liber este printre cele mai generoase.