ChatGPT, „aliatul” candidaților: un român din trei îl folosește atunci când aplică pentru un job

Foto: rawpixel.com @ freepik

Numărul candidaților care folosesc inteligența artificială când aplică la un loc de muncă a crescut față de anul precedent.

39 la sută dintre cei peste 15.000 de respondenți care au participat la chestionarul lansat de Hays, lider global în recrutarea specializată, au folosit ChatGPT ca să-și redacteze CV-ul, o creștere semnificativă de 13 la sută față de 2023.

Candidații recunosc beneficiile utilizării instrumentelor AI în procesul de aplicare pentru un loc de muncă – 40 la sută dintre ei consideră că este un mod inovator de a utiliza tehnologia, iar 39 la sută declară că este utilă cât timp e folosită doar pentru a-și îmbunătăți candidatura. Doar 18 la sută dintre respondenți consideră această practică incorectă și declară că utilizarea acestor instrumente ar trebui limitată. Nu este surprinzător faptul că predomină o perspectivă pozitivă, deoarece tot mai multe locuri de muncă, din diverse industrii, înglobează aceste instrumente în activitatea lor zilnică datorită digitalizării continue.

„CV-ul reprezintă un instrument excelent prin care organizațiile au ocazia să cunoască mai bine un candidat, dar autenticitatea este esențială. AI are capacitatea de a realiza eficient sarcini repetitive, dar are și o serie de limitări când vine vorba de reproducerea notei umane. Tehnologia are rolul să ne ajute, dar folosiți-o cu înțelepciune. Un CV trebuie să fie o oglindire corectă a voastră și să transmită pasiunea și entuziasmul real. Inteligența artificială poate fi un aliat, dar pregătirea și înțelegerea rolului rămân esențiale”, declară James Milligan, Global Head of Technology la Hays.

Un program care generează CV-uri cu ajutorul AI poate să identifice cu succes cuvintele și frazele-cheie din descrierea postului relevante și aplicabile istoricului și calificărilor candidatului. Totuși, utilizarea acestor programe și copierea fără personalizare conduc la redactarea unui CV general și vin cu riscul ca el să fie similar cu al altui candidat, care utilizează același instrument. Această tehnologie are încă lacune și poate genera greșeli, îi lipsește creativitatea și nu poate imita deocamdată inteligența emoțională a oamenilor.

Aceeași tendință este vizibilă și și în România. Conform unui sondaj realizat local, un respondent din doi folosește AI ca să parafrazeze texte și/sau să redacteze e-mailuri.

Candidații recunosc beneficiile utilizării instrumentelor AI în procesul de aplicare pentru un loc de muncă.

„În calitate de consultant în recrutare, analizez zilnic sute de CV-uri și mi-e ușor să identific când cineva a folosit inteligența artificială ca să-și redacteze CV-ul. E normal ca acest lucru să devină comun, fiindcă trăim într-o lume digitalizată, în care inteligența artificială câștigă teren. Dar nu uitați că omul din spatele CV-ului ar trebui să rămână autentic, să inspire și să se diferențieze. Discrepanțele dintre persoana oglindită printr-un CV elaborat cu ajutorul AI și cea de la interviu pot duce la pierderea unei oportunități profesionale”, arată Daniel-Mihail Nițu, Senior Recruitment Consultant divizia IT Hays România.

DESPRE HAYS ROMÂNIA

Face parte din Hays plc, cea mai mare agenție de recrutare specializată din lume. Grupul are 249 de birouri în 33 de țări. Hays România și-a început activitatea în 2015, în București, și a devenit una dintre cele mai importante companii specializate în recrutarea permanentă din România.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share