Circa 127.000 de români lucrează în ONG-uri. Trei sferturi dintre ei și-ar dori să-și încheie cariera în organizația în care își desfășoară activitatea

Foto: freepik

În jur de 127.000 de rezidenți ai României sunt angajați în sectorul neguvernamental. ONG-urile care au angajați constituie o minoritate, relevă studiul „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări”, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Cei mai mulți angajați din ONG-uri au până în 44 de ani, iar femeile predomină în majoritatea domeniilor ONG, potrivit Barometrului Liderilor ONG 2023 – sondaj parte a studiului FDSC. Majoritatea angajaților au studii universitare de masterat sau doctorat.

Peste 80 la sută dintre angajații din acest sector sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de viața lor, iar peste 60 la sută sunt mulțumiți de veniturile lor, arată Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG 2023. Peste 70 la sută dintre ei ar vrea să-și petreacă restul carierei în organizația în care își desfășoară activitatea.

În raport cu salariul mediu net lunar, angajații din ONG sunt la un nivel inferior. Între 2006 și 2012, salariile lor au fost peste mediile naționale, dar creșterea economică a condus la salarii medii practic egale cu media națională în 2013 și mai mici în 2014-2015. Din 2016, salariile din ONG-uri au fost cu ⅙-⅕ mai mici decât salariul mediu național net. Diferențele dintre domenii nu sunt foarte mari, dar sunt trei care raportează sistematic salarii mai mici: sport, social/ caritabil, cultură/ artă.

Circa 27 la sută dintre respondenți lucrează 40 de ore/ săptămână, iar 54 la sută sub 40 de ore. Peste 50 la sută dintre ei au două sau mai multe joburi, având în vedere specificul activităților desfășurate și faptul că majoritatea organizațiilor lucrează pe bază de proiecte.

În jurul a 60 la sută dintre angajați lucrează și în afara sectorului ONG și au multe ore lucrate zilnic/ săptămânal și salarii mici. De aceea, angajații din ONG-uri sunt predispuși epuizării. De altfel, 46 la sută dintre ei resimt un grad ridicat sau foarte ridicat de epuizare și 39 la sută resimt un grad moderat de burnout.

În România sunt circa 127.000 de organizații neguvernamentale. În 2022, aveau venituri totale de 21 de miliarde de lei (circa 1,51 la sută din PIB).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share