Companiile IT vor primi de la Guvern 300 de milioane de lei, până în 2020, ca să nu scadă salariile nete

Guvernul a aprobat astăzi, prin Memorandum, declanșarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis, pentru firmele cu angajați ce beneficiază de scutiri la plata impozitului pe venit.

Ținta acestei măsuri este aceea de a menține statutul fiscal special, iar salariile nete pentru salariații din această categorie să nu fie diminuate, în contextul transferului contribuțiilor aferente angajatorului către angajat, din 1 ianuarie 2018. După aprobarea acestui memorandum, va fi elaborată și aprobată schema de ajutor de minimis, prin hotărâre de Guvern ce va cuprinde și procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis, de către companiile care au angajați din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat și angajați sezonieri.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Principalele caracteristici ale schemei de ajutor de minimis

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, în care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finanțare și vor fi efectuate plățile, va fi 2018-2020. Numărul total estimat de beneficiari, pe întreaga durată de valabilitate, este de 8.760 de firme, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari.

Ajutorul de minimis va fi acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanțare. Bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor.

Beneficiarii măsurii de finanțare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajați în baza unor contracte de muncă cu normă întreagă, valabile în decembrie 2017, care beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share