Cum ne pregătim pentru Revoluția Digitală?

Până în 2025, a patra revoluție industrială va aduce dezvoltări uimitoare în Inteligență Artificială, robotică și transport autonom, ceea ce va transforma radical modul în care trăim și lucrăm. Se discută deja intens despre locuri de muncă ce vor dispărea ca urmare a automatizării cu roboți și altele noi care vor apărea. Cum arată însă balanța? Va fi ea echilibrată?

Alexandra Cernian

Lector universitar @ Facultatea de Automatică și Calculatoare

Cum trăim în a patra Revoluție Industrială?

Omenirea a trecut deja prin trei revoluții digitale, iar fiecare a schimbat radical societatea și modul în care trăim. Ce este diferit la a patra revoluție digitală? Pe scurt, viteza cu care se întâmplă. Este, de fapt, Revoluția Digitală, care se petrece într-un ritm foarte rapid și ne face să reacționăm în ritm accelerat la efectele ei.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Inteligența artificială pare cuvântul-cheie în ultimii trei ani și deja avem în jurul nostru multe elemente care confirmă că este tendința cu prioritate din transformarea digitală:

  • Există deja vehicule autonome și drone tot mai performante. Se testează utilizarea dronelor ca taxi și ambulanță;
  • Avem asistenți virtuali, cu care comunicăm prin comenzi vocale (Siri, Cortana, Alexa);
  • Avem software inteligent, care învață din diverse experiențe prin machine learning;
  • Trăim în clădiri și orașe inteligente.

Până în 2027, Inteligența Artificială va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă

Conform raportului “The Future of Jobs”, publicat anul trecut de World Economic Forum, peste 7,1 milioane de locuri de muncă vor fi preluate de roboți, în următorii cinci ani. Cele mai afectate ţări vor fi SUA, Japonia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Australia și Marea Britanie. În plus, peste 35 la sută dintre abilitățile și competențele căutate acum printre angajați se vor schimba. Deci este posibil ca elevii care intră în acest moment în sistemul educațional să se pregătească pentru meserii care nu vor mai exista și vor dobândi competențe care nu vor mai fi de actualitate până își încheie ei sistudiile. Raportul “FutureProof Yourself – Tomorrow’s Jobs”, publicat de Microsoft, afirmă că 65 la sută dintre elevii de azi vor avea job-uri care încă nu există. Prin urmare, până în 2015, vom asista la niște transformări fundamentale ale societății și ale forței de muncă, pe care încă nu știm cum să o pregătim pentru ce va urma.

Pe de altă parte, dezvoltările rapide, bazate pe inteligența artificială, vor permite mașinilor inteligente să învețe foarte rapid și să execute task-uri în mod eficient, fiind în plus capabile să proceseze date mai rapid și cu mai puține erori decât oamenii. Asta va aduce numeroase beneficii în special pentru task-uri de rutină și repetitive. Roboții nu obosesc, nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu și, în plus, vor avea viteză mai mare de execuție. În unele cazuri, un robot poate face munca a 140 de angajați umani. Potrivit statisticilor publicate de Federația Internațională de Robotică, în 2018 vor exista peste 1,3 milioane de roboți noi la nivel global. În următorii ani, vom asista la la o interacțiune om-tehnologie mult mai intensă, ce va fi dusă la următorul nivel de performanță.

Un raport recent, publicat de Forrester, susține că, până în 2027, inteligența artificială va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă și va crea 14,9 milioane de noi locuri de muncă, multe dintre ele în tehnologie. Noile tehnologii vor genera noi nevoi și vor duce la crearea unor noi competențe. De exemplu, va crește semnificativ cererea de ingineri de rețea pentru a asigura securitatea sistemelor, de programatori Web, pentru a crea experiențe optimizate utilizatorilor, de analiști de date, experți în robotică și inteligență artificială. Vor rămâne însă și numeroase locuri de muncă ce vor continua să necesite aptitudini umane unice, pe care inteligența artificială și mașinile nu le pot replica, precum creativitatea, gândirea abstractă sau comunicarea complexă.

Un orizont al oportunităților

Tehnologiile digitale vor crea ecosisteme complexe și interconectate, cu mare potențial de a îmbunătați condițiile și standardele de viață la nivel global și de a crea noi oportunități. A patra revoluție industrială va transforma practic toate domeniile de activitate, de la felul în care comunicăm sau cumpărăm, până la domeniul energetic sau transporturi.

DESPRE ALEXANDRA CERNIAN

Este Doctor în Ingineria Sistemelor și Lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnică București), din 2007. Are experiență de predare și cercetare în domenii ca data mining, inteligență artificială, software engineering, business intelligence. A participat ca expert în numeroase proiecte naționale și internaționale și a derulat activități de consultanță în formare și  e-Learning, în companii de top din industria de software din România. Ca trainer, are zece ani de experiență în susținerea de cursuri, în companii naționale și multinaționale, și derulează programe de formare și consultanță în competențe funcționale. A colaborat cu peste 50 de companii, pentru care a susținut peste 350 sesiuni de training și consultanță.

DESPRE VALORIA BUSINESS SOLUTIONS 

Este o companie de consultanță, training și coaching. “Misiunea companiei este aceea de a transforma în valoare potențialul echipelor și organizațiilor. Competența, încrederea, inovația și pasiunea sunt valorile pe care le susținem prin tot ceea ce facem. Credem în oameni și în aspirația lor de împlinire personală și profesională, și în dorința lor de a-și accelera potențialul”, explică reprezentanții companiei.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share