Cum pot companiile IT să găsească angajații potriviți și să scadă costurile și timpul de recrutare

Într-un an marcat de incertitudini economice, tensiuni geopolitice și provocări globale continue, piața forței de muncă din domeniul IT continuă să sfideze așteptările.

În ciuda știrilor despre disponibilizări și a volatilității economice, cererea de profesioniști în domeniul tehnologiei rămâne ridicată, iar Huntly – platforma de recrutare în domeniul tehnologiei – le poate oferi companiilor o mână de ajutor pentru găsirea persoanelor potrivite. Cu o rețea de peste 400 de recrutori profesioniști la bord, platforma revoluționează recrutarea în domeniul tehnologiei prin valorificarea recomandărilor personale la scară largă.

Piața locurilor de muncă în IT: Numărul locurilor de muncă este în creștere, în ciuda disponibilizărilor de la marile companii

Un subiect important în ultimele luni a fost cel al concedierilor la giganți din domeniul tehnologiei precum Alphabet, Apple, Microsoft și Salesforce. Însă o privire de ansamblu asupra pieței muncii arată o realitate diferită. Potrivit Biroului de muncă și statistică al SUA, companiile americane au adăugat 517.000 de locuri de muncă în ianuarie 2023, cu o rată a șomajului de 3,4 la sută, cea mai mică din ultimii 50 de ani, iar rata șomajului în IT este de 1,5 la sută.

Aceleași date arată că angajații concediați în acest domeniu își găsesc rapid un nou loc de muncă. 79 la sută dintre ei își găsesc un alt job în termen de trei luni. În toate industriile, companiile sunt în căutare de talente în domeniul tehnologiei și, potrivit unui sondaj realizat de Robert Half, 64 la sută dintre managerii IT intenționează să angajeze personal cu normă întreagă în acest an.

Cifrele nu sunt întâmplătoare, deoarece în octombrie 2022 existau peste 375.000 de locuri de muncă vacante în IT numai în SUA. Acest număr a crescut cu 25 la sută de la an la an, iar industrii precum cea a sănătății, aerospațială, financiară și de consultanță au angajat profesioniști IT ca să-și susțină inițiativele de inovare.

În acest an, creșterea salariilor nu va fi la fel de importantă ca în ultimii ani, dar anumite sectoare tehnologice rămân la mare căutare. De la jumătatea lui 2021 până la jumătatea lui 2022, salariile pentru 60,9 la sută dintre lucrătorii din IT au crescut și doar 7,5 la sută au înregistrat o scădere. În anumite nișe, ca securitatea cibernetică, blockchain sau cloud computing, rolurile de specialist ar putea înregistra creșteri salariale de până la opt procente.

Mediul de lucru la distanță și hibrid, împreună cu nevoile crescute de procesare și analiză a datelor, stimulează investițiile în tehnologie. Numărul de posturi de ingineri de dezvoltare software și ingineri backend a crescut de peste două ori în 2022, comparativ cu anul precedent. Gartner preconizează că, până în 2025, mai mult de jumătate dintre cheltuielile IT ale întreprinderilor de pe piețele-cheie se vor muta în cloud, iar cheltuielile globale pentru cloud vor ajunge la 600 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului. Estimările privind cheltuielile pentru infrastructura ca serviciu (IaaS) arată o creștere de aproape 30 la sută în 2023, până la 150,2 miliarde de dolari.

Cum pot companiile românești de IT să umple „golurile” din echipele lor

Rezistența pieței forței de muncă din domeniul IT este evidentă, dar lucrurile se schimbă. Ca să atragă cele mai bune talente și să rămână competitive pe piața muncii, companiile își regândesc practicile de angajare.

Potrivit unui raport realizat de LinkedIn, două treimi dintre profesioniștii în recrutare din companii menționează „selecția dintr-un număr mare de candidați” drept cea mai mare provocare cu care se confruntă în activitatea lor. Huntly ar putea fi soluția la aceste bătăi de cap, deoarece reduce semnificativ timpul petrecut cu selecția și face procesul de recrutare mai eficient din punct de vedere al costurilor.

De fapt, platforma oferă două niveluri de selecție: recomandări de la recrutori independenți profesioniști care folosesc platforma și o filtrare suplimentară realizată de Huntly Dedicated Account Manager, care are un deceniu de experiență în domeniu. Prin urmare, angajatorii IT din România primesc doar cele mai bune CV-uri, ceea ce duce la o creștere de zece ori a numărului de candidați relevanți din domeniul tehnologiei. Aproximativ patru din cinci candidați recomandați sunt invitați la un interviu.

Prin rețeaua sa de recrutori IT, Huntly facilitează conectarea companiilor cu talentele din domeniul tehnologiei interesate să exploreze noi oportunități de carieră. Dacă timpul mediu de angajare a unui candidat provenit din recomandări interne este de circa 29 de zile, utilizarea unui instrument de recomandare externă precum Huntly reduce mult această perioadă medie de recrutare. Prin urmare, platforma este o soluție perfectă în cazul unui volum mare de recrutare sau al unor resurse interne de angajare insuficiente.

Nu în ultimul rând, prețul este un alt avantaj competitiv. Companiile își pot reduce în mod semnificativ investițiile în procesul de recrutare și se pot elibera de procentele sau de tarifele fixe. Pe Huntly, angajatorii își postează gratuit posturile vacante și își stabilesc singuri prețul pentru o angajare reușită. De obicei, acesta variază între 3.000 și 15.000 de dolari pe angajare, în funcție de locație și de postul specific.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share