Cel mai complex proiect educațional de reamenajare totală a unei școli a fost finalizat în timp-record și cu resurse bugetare limitate.
Luna aceasta, elevii și profesorii de la Transylvania College au pășit pentru prima dată în noua lor școală – o școală pe care au gândit-o împreună, în comunitatea Transylvania College, și pe care, într-o singură vară, echipa Morphoza a transformat-o în realitate. 4.000 mp au fost reamenajați în 60 de zile lucrătoare. Între 60 și 120 persoane au lucrat zilnic la acest proiect și 670 de copii se bucură de această școală a viitorului.
Conceptul de amenajare, pliat pe domeniul educațional al zilelor noastre
Echipa Transylvania College și-a dorit să amenajeze școala în vara aceasta, pentru a o aduce și pentru a o păstra la standarde internaționale. Ce este inedit la acest proiect e că s-au implicat atât echipe de elevi, cât și profesori și părinți. Au contribuit cu idei și sugestii valoroase, care s-au născut din experiența lor de zi cu zi în școală, idei care au fost apoi puse în practică de specialiștii în amenajări.
De la motivație și dorințe la rezultat
„Ne dorim să arătăm că încrederea se multiplică, iar astfel să setăm un standard de inovație în educație, pe care să-l ducem în cât mai multe școli de stat. Să arătăm că educația nu este despre perfecțiune, neputință sau comparație, ci despre viziune, despre curajul a face primul pas. Acest proiect este pentru mine un tot unitar a tot ce am devenit în ultimii opt ani: curajoasă, încrezătoare, recunoscătoare, cu drag de viață și de oameni, cu multă iubire față de ce fac și de cei cu care reușesc imposibilul, cu credință”, spune Ruxandra Mercea, director executiv, Transylvania College.
„Amenajarea nu este despre spațiu, ci despre oameni. Proiectul <școala viitorului> sună bine, însă nimeni nu-i știa rețeta: nici profesorii, nici elevii, nici părinții, nici noi, designerii. Răspunsul l-am găsit împreună”, completează Diana Calfa, de la Morphoza.
Oamenii în centrul ideii
Peste 40 de profesori și peste 30 de elevi de diverse vârste au fost implicați direct în conceperea a ce reprezintă pentru ei cea mai frumoasă, prietenoasă, luminoasă și primitoare școală. Iar rezultatul este un spațiu agil, modern, flexibil și fresh – o amenajare bine ponderată cromatic, în care binele beneficiarilor principali, profesorii și elevii, este prioritar.
Noile amenajări ale clădirii:
- Pereți flexibili – permit să se amenajeze dintr-un spațiu fie cinci săli de clasă mai mici, trei săli de clasă de dimensiuni medii sau un spațiu mare pentru evenimente, întâlniri, un loc în care să se întâlnească întreaga comunitate.
- Fără sală profesorală – profesorii nu mai au birouri dedicate, sală profesorală, ci două spații: unul de lucru în liniște și altul de socializare, training si relaxare.
- Birourile echipei administrative sunt dotate cu geamuri transparente. Astfel, munca acesta devine vizibilă pentru copii și comunitate.
- Mobilier personalizat – gândit așa încât să poată fi mutat în interior sau în exterior pentru lecții sau activități.
Două ingrediente-cheie
Pentru Morphoza, această reamenajare totală a presupus un efort considerabil de concept design, project management și coordonare a peste 25 de subcontractori și producători, care au reușit să finalizeze etapele de demolare interior, recompartimentare, reamenajare grupuri sanitare, schimbare totală a instalațiilor (preluând standardele NET ZERO), remobilare și dotare a noului nostru spațiu de învățare.
Un proces care va continua
Procesul de modernizare va continua și se va întinde pe perioada întregului an școlar, timp în care echipele vor testa, vor descoperi și vor definitiva noi planuri, vor construi noi spații. Vor testa cromatici, vor continua să aducă piese de mobilier ergonomice, să creeze un workflow eficient, vor dezvolta noi spații de relaxare și destindere și spații de lucru colaborativ.
„Până la urmă, despre asta este vorba în educație: să nu te oprești niciodată din învățare”, este concluzia oamenilor de la Transylvania College.