15 ani au fost suficienți pentru ca Delphi să devină unul dintre cei mai importanți angajatori din România. Nu-i de mirare, având în vedere faptul că vorbim despre un veritabil gigant, care se bazează pe mai mult de 100.000 de angajați, în întreaga lume.
Delphi Automotive este unul dintre liderii globali în furnizarea de sisteme electronice şi tehnologii pentru automobile, vehicule comerciale şi alte segmente de piaţă. Grupul cu sediul central în statul american Michigan operează în centre tehnice, unități de producție și centre de servicii pentru clienți, în 32 de țări. Furnizează inovații ce duc la dezvoltarea de produse mai complexe și mai sigure, dar, în același timp, mai puternice și mai eficiente. De la sisteme de propulsie pentru motoare pe benzină și diesel, tehnologii active de siguranță și inovatii termice, la sisteme electrice și electronice de distribuție, Delphi vine în sprijinul șoferilor cu sisteme performante de siguranță și asistență, precum și cu sisteme de conectivitate. Soluțiile dezvoltate fac și ca impactul asupra mediului, al vehiculului pe care îl conduc, să fie mult diminuat.
Delphi reprezintă o componentă esențială pentru economia regiunilor în care își desfășoară activitatea. În România, concernul deține patru fabrici – trei unități de Arhitectură Electrică/Electronică (EEA), în Sânnicolau Mare, Ineu și Moldova Nouă, și o fabrică de componente pentru motoare diesel, la Iași. Fabricile oferă, în prezent, locuri de muncă pentru peste 11.000 de angajați. Delphi se numără printre cei mai mari angajatori în Timiș, Arad și Caraș Severin. Unitățile sale din România oferă clienților inovație, calitate și excelență. Acesta este rezultatul combinației dintre prezența locală puternică și resursele Delphi la nivel global.
Dezvoltare permanentă
Delphi și-a început activitatea în România prin producerea de sisteme de distribuție electrice și electronice (E/EDS), pentru a sprijini producătorii de automobile din Europa. Pentru a satisface cererea în creștere ale clienților săi, pentru componente și sisteme de transport, conducerea companiei s-a văzut obligată să extindă capacitatea de producție de mai multe ori, în ultimul deceniu. În 1997, Delphi a deschis prima fabrică, la Sânnicolau Mare. De la suprafaţa iniţială de 8.200 de metri pătrați, unitatea de producție a fost extinsă, deja, în mai multe etape. În acest moment, ocupă o suprafață de 24.500 de metri pătrați. Fabrica produce sisteme electrice și electronice pentru industria de automobile și pune serios umărul la consolidarea poziției de lider high-tech în furnizarea de inovații pentru lumea reală, cu care se mândrește grupul Delphi.
Angajații noștri sunt dinamici, calificați și dedicați. Aceasta ne permite să ne desfășurăm activitatea cu succes, având la bază metoda Just In Time.
Cristian Gulicska
Construirea celei de-a doua fabrici, cea din Ineu, a început în 2004. Și această unitate a fost extinsă, în 2009, la 22.500 de metri pătrați. În 2011, Delphi a inaugurat cea de-a treia unitate de producție, la Moldova Nouă, în regiunea de sud-vest a României. În prezent, aflată în curs de dezvoltare pentru a se adapta la programele noi ce vor fi lansate, fabrica produce module de cablaje electrice pentru producători de automobile din Europa și lucrează îndeaproape cu celelalte unități Delphi din țară, pentru a oferi eficiență și flexibilitate clienţilor săi.
Programe pentru angajați
La nivel global, Delphi oferă o paletă largă de oportunități de avansare în carieră, formare profesională internă și externă, într-un mediu bazat pe munca în echipă, atât pentru candidații experimentați, cât și pentru tinerii absolvenți. Potrivit lui Cristian Gulicska, Director Regional Delphi Sisteme de Distribuție Electrice/Electronice, România și Europa de Est, angajații sunt cheia succesului în business. “Regiunile în care ne desfășurăm activitatea dispun de oameni talentați și calificați. Cu un program de instruire corespunzător, angajații se adaptează foarte ușor la standardele din industria auto. Am conceput un program intern de instruire și formare, de care beneficiază toți angajații, indiferent de nivelul în care activează. Ajustat la nevoile noastre de business, programul le oferă posibilitatea de a se familiariza mai repede cu produsul, procesele, standardele ridicate de calitate și tehnicile impuse de Lean”, arată Cristian Gulicska.
Posturile vacante sunt promovate mai întâi intern, astfel încât angajații au șansa de a avansa și de a-și dezvolta cariera odată cu Delphi. În cei 15 ani de prezență în România, Delphi a beneficiat dintotdeauna de sprijinul comunităților locale, s-a bucurat de statutul de investitor-cheie al acestei regiuni și a fost recunoscută, în repetate rânduri, pentru contribuția economică, dar și pentru tehnologia oferită. “La Delphi, suntem lideri în inovațiile aduse atât procesului de fabricație, cât și tehnologiei vehiculelor. Este o abordare ce aduce un standard al calității de talie mondială, precum și noi oportunități de angajare și formare, pentru un număr mare de noi angajați. În drumul nostru spre găsirea celor mai eficiente procese de fabricație, oferim o nouă abordare, care să ne îmbunătățească în permanență afacerea și să vină în sprijinul clienților noștri, în așa fel încât aceștia să răspundă cât mai prompt cerințelor de pe piață”, explică managerul Delphi.
DELPHI ÎN LUME
Grupul Delphi este lider pe piața de profil, prin gama largă de produse oferite de cele cinci divizii ale sale:
Electrical/Electronic Architecture (sisteme electrice de distribuție, sisteme de conexiune);
Electronics & Safety (sisteme electronice de control, sisteme Infotainment și asistență);
Powertrain Systems (componente pentru sisteme de propulsie, motoare pe benzină și diesel);
Thermal Systems (sisteme termice auto, sisteme termice de tip rezidențial și schimbătoare de căldură pentru aplicații comerciale);
Product & Service Solutions (OE Service & piața aftermarket independentă de piese de schimb).
articol publicat în sb.business – ediția de primăvară 2013