Diplomele absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, recunoscute în Israel

Ministerul Sănătății din Israel a decis recunoașterea diplomelor absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, astfel că tinerii medici vor putea profesa în această țară după examenul de rezidențiat.

Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de Dr. Shaul Yatziv, directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical. Această decizie vine după ce, în 2018, Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România și care doreau să profeseze în această țară. 

Calitatea absolvenților școlilor de medicină este o problemă importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60 la sută dintre medicii israelieni sunt formați în străinătate, iar felul în care sunt pregătiți să facă față sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranță națională. În 2018, Ministerul Sănătății din Israel a decis să recunoască doar diplomele medicale ce provin din țări membre OECD sau diplome de la facultățile de medicină acreditate după standardele Federației Mondiale de Educație Medicală (WFME). Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale) din Germania, ca și de CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), iar ambele evaluări au fost realizate după standardele WFEME.

Credem că te-ar interesa și: Prima zi de șomer a lui Radu. Cum poate rămâne un medic rezident fără loc de muncă, din cauza nepăsării Ministerului Sănătății

Oficialii israelieni au decis ca studiile să nu mai fie recunoscute unitar, la nivelul tuturor facultăților dintr-o anumită țară, ci pentru fiecare facultate în parte, fiindcă există diferențe de calitate în pregătirea absolvenților între diferitele facultăți. Din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la UMF „Carol Davila” din București.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pentru ca această recunoaștere să fie menținută, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca trebuie să-și mențină standardele ridicate în pregătirea studenților și să respecte o serie de măsuri: studiile absolvenților să fie continue și neîntrerupte în cei șase ani de facultate, studenții să nu se fi transferat din alte instituții medicale pe perioada studiilor, să treacă de toate examenele înainte de avansa în anii de studiu și să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activității clinice (anii IV-VI), numărul de studenți admiși la facultate să fie proporțional cu capacitatea clinicilor și facilităților de pregătire, așa încât să aibă parte de stagii de practică adecvate, iar admiterea studenților în primul an de facultate să se facă doar pe bază de concurs, ca în prezent. 

Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populații studențești în Universitățile de Medicină din România. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” sunt studenți 140 de cetățeni israelieni. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share