La 12 ani de la începerea activității în Sibiu, Continental este, astăzi, unul dintre cei mai importanți angajatori din Transilvania. Compania și-a început activitatea în Sibiu în 2003, în strânsă relație cu universitatea locală. De la o echipă de start ce număra 30 de oameni, compania a creat peste 3.200 de locuri de muncă, în Sibiu. Planurile de viitor ale companiei includ extinderea capacității de producție și a activităților de cercetare și dezvoltare.
În septembrie 2014, după o experiență de peste 13 ani în cadrul concernului Continental, Dr. Sami Krimi a preluat conducerea companiei din Sibiu. Dr. Krimi a studiat inginerie mecanică la Universitatea Tehnologică din München, unde s-a axat pe construcție și dezvoltare. Din 2010, a fost manager al fabricii din Roding, Germania, unde sunt produse pompe de mare presiune pentru motor. În tot acest timp, fabrica a primit numeroase premii pentru calitate și pentru achiziționarea de proiecte majore, împreună cu companiile OEM.
angajatorulmeu.ro: Sosirea dumneavoastră în România, în 2014, a coincis cu aniversarea a zece ani de prezență a companiei Continental în Sibiu. Cu ce gânduri ați preluat managementul celei mai importante companii din Zona Industrială de Vest a Sibiului?
DR. SAMI KRIMI: Sunt încântat să mă aflu în Sibiu, ca manager general al acestei locații. Am găsit o organizație matură, cu o cultură și o mentalitate potrivite pentru a atrage cele mai noi proiecte și pentru a îndeplini cerințele clienților noștri.
Care sunt motivele pentru care compania este considerată un angajator de top, atât în România, cât și în restul țărilor în care este prezentă?
Oferim condiții bune de muncă și salarii competitive, plătite mereu la timp. Lucrăm cu cele mai noi instrumente și echipamente, care folosesc cele mai noi tehnologii. Acțiunile noastre sunt ghidate de un set de valori cu care angajații noștrii se pot identifica. Mai mult decât atât, angajații noștri apreciază cooperarea internațională din cadrul grupului Continental.
Care sunt abilitățile angajatului ideal pentru Continental?
Cunoștințele specifice locului de muncă sunt, desigur, cele mai importante pentru un angajat. În plus, avem nevoie de oameni serioși, orientați către calitate, cu bune abilități de comunicare, capacitatea de a lucra în echipă și adaptabilitatea la un mediu multinațional. Căutăm angajați care doresc să se dezvolte atât în cadrul companiei, cât și alături de aceasta. Este necesară o stăpânire bună a limbii engleze, pentru ingineri și pentru personalul administrativ.
Continental s-a remarcat și prin parteneriatele încheiate cu instituțiile de învățământ superior din oraș. Aveți în plan și alte astfel de colaborări?
Continental a dezvoltat un parteneriat de succes cu Universitatea “Lucian Blaga”, încă de la stabilirea sa în Sibiu, în 2003. Acest parteneriat a inclus echiparea laboratoarelor, organizarea unor cursuri speciale pentru zona auto și oferirea multor oportunități pentru dezvoltarea profesională a studenților. Punctul central al afacerii noastre se află în cunoștințele angajaților noștri.
Prin urmare, colaborarea cu universitățile este foarte importantă. Am extins colaborarea și cu alte universități din regiune: Universitatea “1 Decembrie” din Alba Iulia, “Petru Maior” și “Sapientia”, din Târgu Mureș, Universitatea “Transilvania”, din Brașov, Universitatea din Pitești, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea din Craiova. Prin aceste colaborări, dorim să contribuim la dezvoltarea universităților, ca o sursă majoră de viitori angajați în compania noastră. De asemenea, colaborăm și cu colegiile tehnice din Sibiu. Anual, mai mult de 130 de studenți din Sibiu fac parte din programul de internship Continental și sunt pregătiți, astfel, pentru viitoarele lor locuri de muncă. Continental Automotive Systems, împreună cu Catedra Județeană pentru Educație, Asociația Germano-Română pentru calificare și alte companii din Sibiu, colaborează pentru a implementa un sistem educațional dual, adresat absolvenților clasei a VIII-a. Sistemul este creat pe baza nevoilor companiei și conține cursuri de CNC Machine Operator, Mould Toolmaker și Mecatronist.
Din punct de vedere intern, pentru specializarea angajaților cu studii medii de la linia de producție, Continental a creat un Technical Training Center, pentru dezvoltarea competențelor și calificarea la locul de muncă. Din 2009, în acest centru sunt organizate cursuri de calificare în domeniile electronică și tehnică electro-mecanică. Diploma este recunoscută de Ministerul Educației.
Care sunt diferențele dintre un manager din estul Europei și unul din vestul Europei?
Este o întrebare foarte interesantă, dar nu se poate aplica pentru Continental. Suntem o companie multinațională, cu o viziune unitară și valori comune, avem procese și proceduri aplicabile la nivel global. În privința aspectelor legate de muncă, nu există prea multe diferențe. Desigur că indivizii sunt influențați de cultura și tradițiile propriilor țări, dar acesta este un alt aspect.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera dumneavoastră de manager?
Au fost multe decizii importante, de-a lungul carierei mele. Una dintre cele mai importante a fost schimbarea activității mele din administrație (unde eram implicat în prima parte a creării produsului) în zona operațională (unde sunt în contact cu clienții, nevoile clienților și furnizarea calității).
DESPRE CONTINENTAL
Până la sfârșitul anului 2014, Continental investise circa un miliard de euro în operațiunile sale din România. Toate cele cinci divizii ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deține șapte unități de producție și trei centre pentru cercetare și dezvoltare, în Timișoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov și Iași, este partener într-un joint-venture la Slatina și are un centru de distribuție de anvelope pentru estul Europei, în Săcălaz, în județul Timiș. Tot la sfârșitul lui 2014, Continental avea peste 15.000 de angajați, în România, iar numărul lor va crește. “Continental Automotive Systems Sibiu este una dintre cele mai mari locații din România și contribuie din plin la succesul companiei. În următorii ani, locația are planuri să crească atât în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, cât și producția. Astfel, va genera și mai multe locuri de muncă pentru absolvenții universităților tehnice/non-tehnice, dar pentru zona de producție”, precizează Dr. Sami Krimi.