O călătorie de afaceri la Londra, în viitorul nu prea îndepărtat: chiar în momentul în care te pregătești să virezi spre aeroport, de pe autostradă, acasă sună poștașul. Nu-i nici o problemă, pentru că mașina inteligentă este conectată la locuința inteligentă. După o scurtă conversație cu poștașul, pe video chat, apeși pe touchscreen și îi deschizi ușa. Următoarea oprire: parcarea aeroportului. Mașina își găsește singură un loc de parcare, în timp ce treci prin punctul de control. După ce aterizezi la Londra, smartphone-ul te informează că drumurile sunt foarte aglomerate și își oferă o alternativă: poți să iei trenul spre Regent Park, acolo unde o mașină electrică ți-a fost rezervată pentru restul călătoriei.
Această imagine a unei viitoare călătorii de afaceri a fost prezentată de Dr. Volkmar Denner, președintele Consiliului de Administrație al Robert Bosch GmbH, la Congresul Automobilwoche din Berlin. Numai între 2017 și 2022, estimările arată că piața mondială de mobilitate conectată va crește cu aproape 25 la sută, în fiecare an. În doar câțiva ani, mașinile vor fi o parte activă a internetului obiectelor (IoT) și vor putea să comunice cu alte mijloace de transport sau chiar cu casa inteligentă. “Mașina, așa cum o știm astăzi, va deveni istorie, în curând. Acum utilizați internetul pentru a rezerva o cameră de hotel. În viitor, vă veți putea organiza online și mobilitatea. Pentru asta, vehiculele private vor face parte dintr-o soluție integrată, care va include transportul în comun și infrastructurile urbane. În zilele noastre, atunci când se gândesc la mașini, oamenii au în minte propriile automobile. În anii următori, însă, se vor concentra asupra soluției care le va permite să ajungă la destinație în cel mai convenabil mod posibil”, declară Volkmar Denner.
În opinia CEO-ului Bosch, trecerea la faza următoare a mobilității se va face în trei etape.
Prima fază: conectivitatea începe la volan
Aproape toate mașinile noi, vândute în Germania, au deja internet integrat. Informațiile despre trafic, în timp real, serviciul de apeluri de urgență eCall sau streaming-ul de muzică – toate au nevoie de acces la internet. Bosch contribuie în două feluri la conducerea interconectată a vehiculelor. În primul rând, prin integrarea smartphone-urilor în așa fel încât aplicațiile să poată fi accesate în condiții de siguranță, în timp ce ești la volan. În al doilea rând, prin instalarea unor sisteme de comunicare. Rezultatul: șoferii vor putea să utilizeze sistemele de infotainment pentru a transmite atât date în timp real, cât și conținut media. Datorită conexiunii la internet, mașina viitorului va fi capabilă să facă mult mai mult decât să ofere muzică online – ea va deveni asistentul personal al șoferului. Pe măsură ce va crește gradul de automatizare, șoferii vor putea să devină pasageri, oricând vor dori.
Faza a doua: mobilitatea va fi conectată perfect și în afara mașinii
Conectivitatea se va extinde și dincolo de capota mașinii, fiindcă ea câștigă teren și în serviciile de transport public și în cele de car sharing. Proiectul Stuttgart Services, dezvoltat de Bosch, oferă deja o mostră a mobilității viitorului. Compania germană propună o soluție software care conectează diferite mijloace de transport. Un singur card cu cip este suficient pentru car-sharing, bike-sharing, călătoriile cu trenul sau autobuzul, precum și pentru folosirea altor servicii, precum intrarea la piscină sau bibliotecă. “Soluțiile noastre de mobilitate merg dincolo de tehnologia auto. Prin intermediul proiectului moveBW, Bosch va crea un asistent de mobilitate ce va ajuta conducătorii auto din zona Stuttgart să-și planifice traseul folosind diferite mijloace de transport, inclusiv biciclete, trenuri și autobuze. Ceea ce face ca acest proiect să fie foarte special este faptul că o singură aplicație este suficientă pentru a planifica, pentru a rezerva și plăti pentru acest gen de servicii”, explică CEO-ul Bosch.
Faza a treia: IoT va aduce laolaltă mobilitatea, casele și orașele inteligente
Pentru Volkmar Denner, conectivitatea înseamnă mult mai mult decât să ajungi din punctul A în punctul B. “Nu ne mulțumim să redefinim mobilitatea. În cazul în care mașinile sunt conectate prin cloud la casa inteligentă, sau chiar la orașul inteligent, vor exista beneficii suplimentare pentru toată lumea. Bosch vrea să se asigure că mobilitatea și serviciile inteligente construiesc un mix perfect. Nu ne propunem doar să le oferim oamenilor cea mai bună modalitate prin care pot ajunge la destinație. Cu ajutorul conectivității, le oferim și mai mult timp liber”, arată Dr. Denner. Un exemplu bun ar fi livrările de colete: nu mai riști să pierzi un pachet pentru că nu ești acasă. În viitor, conectarea la casa inteligentă va însemna și că oamenii pot purta o discuție prin video chat cu poștașul și pot să preia livrarea unui pachet, chiar dacă sunt în tren sau în mașină. Bosch deține toate atuurile pentru a duce IoT la nivelul următor: este una dintre puținele companii care pot oferi senzori, software, servicii și propriul cloud IoT, pentru a livra astfel de servicii dintr-o singură sursă.
Divizia Soluţii de Mobilitate este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. Vânzările înregistrate în anul fiscal 2015 au ajuns la 41,7 miliarde de euro sau 60 de procente din vânzările totale ale grupului. Grupul Bosch a devenit astfel unul dintre furnizorii de top din industria auto. Divizia Soluţii de Mobilitate combină expertiza grupului în trei domenii de mobilitate – automatizare, electrificare şi conectivitate – şi oferă clienţilor săi soluţii de mobilitate integrate. Principalele domenii de activitate ale diviziei sunt sistemele de injecţie pentru motoare cu combustie, concepte de propulsie alternative, componente periferice eficiente şi interconectate ale trenului de rulare, sisteme de siguranţă activă şi pasivă, funcţii de asistenţă şi confort, tehnologie pentru infotisment uşor de utilizat şi comunicare între autovehicule şi diverse obstacole, precum şi concepte, tehnologii şi servicii pentru domeniul automotive aftermarket. Compania Bosch este sinonim cu inovaţii importante din industria auto, precum gestionarea electronică a motorului, sistemul anti-blocare ESP şi tehnologia diesel common-rail.
DESPRE BOSCH
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de peste 20 de ani şi are în jur de 3.200 de angajaţi, în patru entităţi. În 2015, a înregistrat un volum de vânzări de 272 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj şi unităţile de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, tot în Blaj, şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO), în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În Capitală are sediul și o filială a BSH Hausgeräte, activă pe piaţa electrocasnicelor. Grupul Bosch avea circa 375.000 de angajaţi în întreaga lume, la 31 decembrie 2015, an în care a generat vânzări de peste 70,6 miliarde de euro. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi aproape 440 de filiale şi companii regionale din circa 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, Bosch este reprezentat în 150 de ţări. Compania Bosch are aproape 55.800 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în 118 locaţii. În 2015, a aplicat pentru aproape 5.400 de patente pe plan internaţional.