Drumul românului Marcel Adams dintr-un lagăr de concentrare nazist în top 50 al celor mai bogați canadieni

Foto: adams.academy.ac.il

Meir Abramovici s-a născut în Piatra Neamț, în 1920, și a evadat dintr-un lagăr de muncă forțată în 1944. Ajuns la 96 de ani, devenit între timp Marcel Adams, este astăzi unul dintre cei mai bogați oameni de pe continentul nord-american, cu o avere estimată la 2,04 miliarde de dolari (cu 0,8 la sută mai mult decât în 2016).

Unul dintre cei mai prolifici investitori imobiliari din Canada, Marcel Adams a fondat Iberville Developments, în 1958. Astăzi, compania deține și administrează mai mult de 100 de proprietăți, inclusiv centre comerciale, birouri, locuințe și proprietăți industriale. În total, aproape 800.000 de metri pătrați.

Adams și-a câștigat reputația că ar fi un negustor dur. Explicația ar putea veni și din faptul că și-a petrecut o parte din tinerețe în tabere de muncă forțată, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce comunitatea evreiască din țara sa natală era decimată. “Războiul a fost un coșmar. Mi-am pierdut trei ani din viață, sute de mii de oameni au murit inutil, iar România s-a autodistrus”, scria el cu ani în urmă, într-o recenzie pentru The Gazette din Montreal.

A recuperat rapid timpul pierdut. A luptat în războiul de independență israelian, înainte de a se stabili în Quebec, în 1951. De meserie tăbăcar, și-a câștigat existența vânzând piei de animale, prin telefon, înainte de a-și investi economiile într-un bloc cu apartamente, pentru care a obținut, la vânzare, un profit de 70 la sută. Și-a modificat și numele, pentru că un fost șef încerca să scurteze convorbirile telefonice, pentru a scuti bani.

Marcel Adams a început apoi să dezvolte mall-uri, în anii 1950. Pe atunci, existau puține centre comerciale, de orice fel. A dat o mare lovitură la începutul anilor 1990. La acea vreme, deținea Les Placements Jeton Bleu Inc., o companie care se ocupa cu acordarea de împrumuturi pentru investiții imobiliare. Riscurile erau mari, iar dobânzile pe măsură. Când piața imobiliară a început să scârțâie, a obținut zeci de proprietăți importante, inclusiv studioul din Miami, unde s-a filmat “Flipper”.

În ultimii ani, familia Adams a vândut bucăți din “imperiul” său  imobiliar – inclusiv Galéries de la Capitale, cel mai mare mall din Quebec City -, pe măsură ce prețurile au crescut. Nu a mai făcut o achiziție semnificativă de mulți ani și s-a concentrat pe dezvoltarea proprietăților deținute deja. “Încă ajunge la birou mai devreme decât mine, în fiecare zi, adică înainte de 8 dimineața. După ce ai lucrat, practic, toată viața, nu știu dacă asta se numește un obicei sau un stil de viață. Asta face el. Vine la birou. Așa face el, pur și simplu”, spune fiul lui Marcel Adams, Sylvan, care conduce Iberville Developments Ltd.

Pentru a sprijini cei mai străluciți doctoranzi israelieni în științe naturale și în cele exacte, miliardarul româno-canadian a lansat, în 2005, Adams Fellowship Program. Milionul de dolari oferit anual le acoperă cheltuielile de școlarizare și cele de trai, pe parcursul a patru ani de studiu, dar și participarea la conferințe științifice în străinătate. Majoritatea “destinatarilor” au între 26 și 34 de ani.

Controverse

Potrivit documentelor interne ale HSBC, cunoscute ca SwissLeaks2, familia Adams deținea un cont uriaș la cea mai mare bancă din lume: peste 800 de milioane de dolari americani. Contul era constituit în numele Summit International Bank, o bancă privată, înființată de familia Adams în Barbados, în 2006. Fiul lui Marcel, Sylvan, spune însă că a declarat aceste conturi la Fisc încă de la început.

Cei mai bogați canadieni

Cu o avere estimată la 39,13 miliarde de dolari, familia Thomson, din Toronto, continuă să fie prima în topul celor mai  bogați canadieni. Chiar dacă a avut un început de an 2016 mai greu, compania Thomson Reuters s-a redresat pe parcurs. În toamnă, a anunțat că reduce 2.000 de locuri de muncă din întreaga lume pentru a-și eficientiza operațiunile, dar deschide un nou centru tehnologic în Toronto, unde va angaja, în următorii doi ani, 400 de oameni. Top 5 este completat de Galen Weston (Toronto | George Weston, Associated British Foods, Loblaw, Selfridges, Holt Renfrew) – 13,22 miliarde de dolari, familia  Saputo (Montreal | Saputo, Transforce) – 10,61 miliarde, familia Rogers (Toronto | Rogers Communications) – 9,13 miliarde și Garrett Camp (San Francisco | Uber, Stumbleupon) – 8,93 miliarde.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share