Fanatismul religios și IT-ul

La prima vedere, ești uimit, te întrebi ce legătură ar putea să fie între cele două domenii, aparent distincte.

Totul a început când am revenit în țară și am observat că majoritatea IT-iștilor din Oradea și Cluj sunt religioși. Prin IT-iști înțeleg atât avocați, asistenți, contabili proaspeți realocați în forța de muncă, cât și oameni cu patalama de ingineri.

Adrian Vîntu

Inginer Software, Trainer, Coach

Dar nu despre credințele lor este articolul. Articolul este despre IT-iști care, religioși sau ba, se comportă la locul de muncă într-un mod asemănător fanaticilor religioși.

Acest comportament l-am observat sub o mulțime de forme și îți prezint aici una dintre povești. Mă aflu cu un programator la o bere, iar el îmi spune despre un eveniment de la job. Compania a angajat un coach, să le predea despre leadership și tipare de personalitate.

Ce au făcut angajații? Cu cuvintele lui: s-au adunat într-un grup și au refuzat orice informație de la coach, râdeau pe la spate de el. Ei și-au dat seama că ei sunt speciali, că știința nu li se aplică lor, că ei știu ce e “corect”, și l-au ignorat total pe trainer.

“Până la sfârșitul prezentării, nu am învățat nimic”.

Programatorul îmi spunea această poveste cu un rânjet mare, era fericit de „țeapa” pe care i-au tras-o trainerului. Toată nebunia aceasta se petrecea, bineînțeles, pe banii companiei și în timpul de lucru plătit.

Eram fascinat de savoarea povestitorului, de cât de mândru se simțea că a făcut grup cu alții, că i-au făcut rău cuiva, că ei “știu tot” iar trainerul era un inferior.

Îți imaginezi ce simțea săracul trainer?

Ce se petrecea în mințile acelor IT-iști?

Creierul instinctual

Când vorbim despre fanatismul religios, vorbim în primul rând despre creierul instinctual. Acest creier este cel mai vechi, are rolul de a controla funcții fiziologice și, în plus, conține magicele instincte, sau emoții de bază. Vorbim aici despre: violență, răzbunare, teritorialitate, supraviețuire, sexualitate.

Gândirea de grup

În cazul poveștii noastre, sau a fanaticilor religioși, un comportament activat este gândirea de grup. Cine este ca noi este binevenit, cine nu este un posibil intrus și trebuie dat la o parte.

În acest sens, trainerul era intrusul, care avea tupeul de a se infiltra în gașca locală.

Violența

În mod normal, un fanatic religios aflat în grup va omorî intrusul. Dar acest lucru nu este posibil ușor nici măcar în România, așa că modalități de agresiune valide sunt: ignorarea, bârfa, refuzul de participare.

Îți imaginezi ce au scris acești fanatici pe formularul intern de evaluare al trainerului?

Psihopatia

Dacă ai văzut crimele înfăptuite de talibani – omorârea femeilor, homosexualilor – atunci ai observat un lucru: ei sunt foarte fericiți! Ca și povestitorul, procesul de abuzare este unul care aduce fericire, nicidecum nu este unul de gândire rațională, de empatie.

Dreptatea

De ce taie talibanii capetele oamenilor sau de ce ies în grup femeile românce să distrugă drepturile propriului copil? De ce râdeau IT-iștii de trainer?

Pentru că simțeau că au “dreptate”, că sunt “corecți”, că “așa trebuie”.

Abuzator versus abuzat

Trăim în cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană și în cea mai săracă, atât din punct de vedere financiar, cât și, mult mai important, psihologic, emoțional. Trăim într-o țară de extreme, cu infractori la putere, mame experte în vaccinuri care își ucid copii, bolnavi mintal la televizor.

Este explicabil atunci de ce unii oameni devin abuzatori, dar cu siguranță nu este o scuză.

A te alia cu alții de o tagmă, a-ți bate joc de cei care nu sunt ca tine, de a fi fericit în a face cuiva rău este totuși o alegere!

Target-ul

Cine este target-ul articolului? Cu siguranță nu fanaticii religioși, aceștia nu se pot recunoaște astfel.

Eu și tu suntem target-ul: oameni care luptă să nu fie fanatici, care chiar credem în bunătatea umană, în a nu fi un om plin e ură.

Ca să  nu fim ca ei, este esențial să ne întrebăm în fiecare zi: “încotro mă îndrept”, “am devenit un om mai bun decât ieri, sau ajung ca ei”?

Ei versus noi

Care sunt diferențele între ei și noi, în familie și la lucru?

E important să verifici, regulat, dacă nu ai ajuns ca ei. Dacă nu ai credințe puternice, fanatice, credințe pentru care ai face rău altora.

Numere

Dacă ai trăit în țara asta mai mult de câțiva ani, înseamnă că o știi prea bine. Numărul e oameni sănătoși mintal și buni sufletește este mic. Noi suntem aceia. Suntem puțini, dar în creștere, prin educație.

Chiar dacă marea majoritate a oamenilor sunt abuzatori, asta nu înseamnă ca își și doresc asta. Nici un om sănătos mintal nu dorește să fie fanatic religios.

Pe scurt

Aceleași zone din creier se activează în cazul fanaticului religios și al IT-istului abuzator. Același comportament de respingere a oamenilor noi, a ideilor noi. Ai oricând puterea de a-ți alegi rolul. Tu alegi dacă ești un psihopat sau un om fascinant.

Îți doresc să te bucuri de roadele alegerii și comportamentului tău!

Articolul anterior

Timişoara: Cel mai mare pol de business, retail şi entertainment din vestul României va fi inaugurat în trimestrul IV din 2018

Articolul următor

MOL România: 400.000 de lei pentru 22 de ONG-uri ce desfășoară proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share