Fiecare angajat din IT primește zilnic trei propuneri de job. Cu ce alte probleme se confruntă angajatorii

Angajatorii din IT se confruntă cu fluctuația și deficitul de personal, cât timp cererea de forță de muncă, de peste 20.000 de joburi noi/ an, depășește oferta, reprezentată de circa 10.000 de specialiști noi, anual, observă specialiștii agenției de recrutare și consultanță Let’s talk HR.

Piața muncii în IT este una dintre cele mai active din România și se află în Top 5 industrii angajatoare. La nivel național, sunt între 130.000-135.000 de angajați în companii ce au ca activitate principală software și servicii IT, conform “Studiului privind impactul industriei de software și servicii IT în economia României (2021), realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS).

“Angajatorii au probleme și în recrutare, și în retenția angajaților. Este o piață dictată de candidați și angajați. Ei au mereu opțiuni, au de unde să aleagă. Iar opțiunile sunt, de cele mai multe ori, bune sau chiar foarte bune. Fiecare candidat din IT, interesat să schimbe jobul, are cel puțin trei oferte pe care le ia în considerare la momentul deciziei de schimbare. Fiecare angajat din IT primește zilnic minimum trei propuneri de job pe LinkedIn.

În această situație, angajatorul are cel puțin trei competitori – alte companii -, care ofertează același candidat. În plus, din cauza deficitului de personal calificat și specializat, companiile trebuie să renunțe de multe ori la unele criterii de angajare, doar pentru a avea oameni cu care să livreze. Potrivit Salesforce Research, aproape 70 la sută dintre recrutori percep procesul de recrutare în IT, în 2022, ca pe o provocare mult mai mare față de acum cinci ani”, declară Laura Ciornei, fondatoare și Managing Partner Let’s talk HR.

Companiile din afara țării, o problemă spinoasă pentru angajatorii din România

Odată cu lucrul remote din ultimii doi ani, specialiștii români au acces la o varietate mare de oferte de job, oferite de companii din afara țării, mai ales pe macro-sectorul Informații și Comunicații per ansamblu. Diferența? Salarială: companiile acelea îi vor plăti cu sumele din afară. Prin urmare, se creează o discrepanță mare între ce poate oferi o companie din România și ce oferă una străină.

“De multe ori, așteptările salariale ale candidaților depășesc bugetul companiei. Acestea ajung adesea să mărească bugetele agreate inițial, doar pentru că nu găsesc resursele de care au nevoie, cu sumele din grila de salarizare a companiei. O altă soluție pe care o folosesc este reorientarea spre candidați care nu întrunesc întru totul cerințele stabilite inițial, însă care au potențial și ar putea îndeplini cu succes activitatea respectivă, în condițiile unui buget rezonabil. Angajatorii din IT au început să fie mai flexibili, poate chiar mai puțin pretențioși în privința așteptărilor de la candidați, iar recrutarea a devenit un subiect care <arde> pe lista de priorități a echipelor de management și HR”, afirmă Laura Ciornei.

O altă provocare este diferențierea față de alte companii. Mulți angajatori din IT nu au acel EVP (Employer Value Proposition) care să-i diferențieze de alte companii din industrie. Marea majoritate a ofertelor sunt bune din punct de vedere financiar (deci devine o provocare tot mai mare să ofertezi un candidat cu o sumă mai atractivă), dar nu doar financiar. Candidații sunt “bombardați” cu propuneri ce presupun salarii mari, proiecte de multe ori interesante, tehnologii așa cum își doresc (de actualitate, provocatoare tehnic, diverse) și un pachet de beneficii extra-salariale pe măsură.

Fiindcă nevoia de profesioniști în IT va crește în continuare, nu doar recrutarea va da bătăi de cap companiilor, ci și retenția. IT-ul, alături de producție și vânzări, se numără printre familiile de joburi cu cea mai mare fluctuație de personal din 2021: 23 la sută. Dificultățile în a păstra angajații provin și din carențele ce pot apărea în cultura organizațională, în condiții de lucru remote: e o adevărată provocare să construiești o echipă în adevăratul sens al cuvântului, dacă anual unu din patru angajați părăsesc organizația și dacă echipa este distribuită 100 la sută remote.

Odată resimțite oarecare nemulțumiri la adresa locului de muncă, un angajat din IT are oricând opțiunea de a accepta participarea la un interviu, întrucât recrutarea în IT înseamnă headhunting și specialiștii sunt căutați permanent de alte firme. Indiferent de nivelul de experiență, putem vorbi de o piață pe care angajații își selectează angajatorul, prin alegerea jobului și prin decizia de a rămâne într-o organizație.

DESPRE LET’S TALK HR

Este o agenție de recrutare și consultanță HR axată pe industriile creative, cu focus pe IT: Recrutare, Executive Search, Diagnoză organizațională, Consultanță strategică în HR, Dezvoltare organizațională, Programe de employee engagement și team building prin teatru de improvizație.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share