Forța de muncă în construcții: 75% dintre antreprenorii generali resimt un deficit de angajați

Cea mai mare problemă cu care se confruntă constructorii din România este legată de resursele umane disponibile.

75 la sută dintre antreprenorii generali din construcții au în continuare un deficit în ceea ce privește forța de muncă. Creșterea costurilor directe cu forța de muncă este prima pe lista de priorități, iar 45 la sută dintre constructori consideră că două mari probleme sunt educația și formarea insuficientă pentru profesiile din industrie, potrivit unui studiu IBC Focus.

Forța de muncă rămâne o provocare semnificativă pentru antreprenorii din construcții în 2023 și 2024, cu un impact asupra modului în care proiectele sunt gestionate și desfășurate.

“O concluzie evidentă din datele noastre este deficitul constant de forță de muncă specializată, identificat de 75 la sută dintre participanți. Aceasta reprezintă o problemă majoră, ce influențează capacitatea companiilor de a duce la bun sfârșit proiectele în termen și la standardele dorite. Deficitul forței de muncă poate crea întârzieri în execuție, costuri suplimentare și o presiune în creștere asupra echipei existente”, declară Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Pe de altă parte, 11 la sută dintre antreprenori au oameni suficienți și pregătiți în echipele proprii. Această tendință poate fi privită ca o situație favorabilă, dar aceste companii pot reprezenta, totuși, excepții, în raport cu trendul general din domeniul construcțiilor.   

57 la sută dintre constructori au în plan să facă noi angajări      

Majoritatea antreprenorilor din construcții (57,4 la sută dintre respondenți) înclină să-și crească numeric echipele în următorul an, ceea ce sugerează o abordare optimistă și încredere în perspectiva de dezvoltare a afacerii. Acești antreprenori sunt pregătiți să investească în resurse umane și să recruteze personal calificat, ca să răspundă cererii sporite din construcții. 40 la sută dintre respondenții la studiu nu vor crește, dar nici scădea dimensiunea echipelor actuale.

Una din trei firme (31,68 la sută) de construcții lucrează acum cu angajați străini. Anul trecut, doar unu din patru constructori lucra cu angajați străini pe șantierele România, ceea ce înseamnă că există o tendință de creștere a procentului de firme care s-au adaptat pieței muncii și au pus la punct procedurile de lucru cu muncitori străini. Unu din cinci (19,8 la sută) constructori tatonează perspectiva de a face recrutări de muncitori străini pentru echipele lor.

Planurile de creștere a echipelor se datorează și faptului că marii constructori sunt optimiști în legătură cu evoluția afacerilor pe care le dezvoltă. Șase din zece constructori estimează că vor înregistra creșteri ale cifrelor de afaceri, iar 20 la sută estimează stagnare și restul (tot 20 la sută) mizează pe scăderi.

Analiza face parte din studiul anual TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, pe care IBC Focus îl realizează în mod independent de peste 15 ani.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share