Conform Ghidului Salarial Hays România 2024, 87 la sută dintre angajatori plănuiesc să recruteze personal permanent calificat, anul acesta. Constrângerile bugetare și deficitul de competențe rămân principalele impedimente în atracția și retenția profesioniștilor.
Previziunile moderat pozitive pentru piața muncii rezultă și dintr-o mai mare stabilitate politico-economică. În lipsa unor factori externi perturbatori, companiile aspiră la stabilizarea echipelor, creșterea profitului și a cifrei de afaceri – declarate priorități strategice de 47 la sută dintre participanții la studiu.
Deși contextul este unul favorabil, o variabilă a rămas constantă: deficitul de personal calificat. Concurența acerbă pentru talent nu a dispărut, iar uneori așteptările salariale peste nivelul pieței reprezintă impedimente primordiale în atingerea obiectivelor strategice ale companiilor. Provocarea pentru angajatori va fi să-și redefinească strategiile de atracție și retenție a angajaților prin adaptarea procesului de identificare și selecție a candidaților la aceasta piață competitivă, dar și prin actualizarea pachetelor salariale și de beneficii conform tendințelor de pe piața muncii.
- 7 din 10 angajatori se plâng că salariații lor nu sunt destul de flexibili și nu înțeleg că piața muncii se schimbă rapid
- BRD HUBs: 30 de HUB-uri educaționale pentru studenți, finanțate de BRD, în universități din toată România
- Cum a murit managementul resurselor umane
“Mai mult ca oricând, procesele de recrutare trebuie să fie dialoguri deschise și asumate între angajatori și candidați. Companiile trebuie să fie dispuse să prezinte contexte detaliate, să comunice așteptări clare și termene specifice cu privire la etapele de selecție și să ofere prompt feedback, ca să câștige încrederea candidaților. Cum gradul de potrivire cu rolul și organizația nu e dat exclusiv de expertiză, ci, într-o măsură la fel de importantă, de motivația pentru schimbare, modul în care sunt targetați și abordați candidații este esențial pentru succesul procesului de atragere a celor mai potriviți viitori colegi”, declară Cristina Iacob, Business Manager Permanent Recruitment Business Unit and IT Contracting Division la Hays Romania.
Contractorii și freelancerii câștigă teren
Deși planurile angajatorilor includ, cel mai adesea, recrutarea de personal calificat cu contract individual de muncă, procentul celor care intenționează să-și consolideze echipele cu ajutorul angajaților externi este în creștere. Ele apelează tot mai mult la soluții contingente de forță de muncă și colaborează cu freelanceri și contractori ca să ocupe roluri specifice ori să finalizeze proiecte pe termen scurt. 87 la sută intenționează să recruteze personal calificat permanent, 20 la sută contractori (+6 la sută față de 2023) și 16 la sută angajați temporari (+4 la sută față de 2023), conform Ghidului salarial Hays România 2023. Prin urmare, e probabil să contureze strategii mai flexibile de recrutare.
Retenția este o prioritate strategică
Conform sondajului, rata medie de fluctuație a personalului în companiile românești este de 18 la sută, astfel că prevenția și reducerea acestui fenomen au devenit o prioritate pentru companii. Mai mult de jumătate dintre organizații (54 la sută) declară că retenția angajaților talentați reprezintă o prioritate strategică. Asta se reflectă în inițiative de formare și perfecționare a angajaților – o investiție inteligentă pentru o companie ce aspiră la dezvoltare pe termen lung. Și creșterea notorietății reprezintă un obiectiv strategic pentru companii. Procentul celor care acordă atenție acestui aspect s-a dublat față de 2023, ceea ce indică o recunoaștere tot mai mare a importanței brandingului pe piața competitivă de astăzi.
DESPRE RAPORT
A patra ediție a Ghidului Salarial Hays România are la bază perspectiva a peste 400 de angajați și angajatori care au participat la sondaj în ultimul trimestru din 2023. Intervalele salariale a peste 200 de poziţii din ghid sunt proiectate pe baza experienței aprofundate a experților Hays din multiplele procese de recrutare efectuate. Raportul este în engleză și poate fi descărcat de aici.
DESPRE HAYS ROMÂNIA
Face parte din Hays plc, cea mai mare agenție de recrutare specializată din lume. Cu peste 50 de ani de experiență în recrutare, grupul operează în 266 de birouri din 33 de țări. Hays România și-a început activitatea în 2015, în București, și de atunci a devenit una dintre cele mai importante companii specializate în recrutarea permanentă din România.