Grecii, europenii cu cel mai lung program de lucru. Românii lucrează cel mai puțin

Foto: freepik

În 2023, 7,1 la sută dintre persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele Eurostat.

În statele membre, Grecia are cea mai mare pondere a muncitorilor care petrec cel puţin 49 de ore pe săptămână la lucru (11,6 la sută), urmată de Cipru (10,4 la sută) şi Franţa (10,1 la sută). La polul opus, cele mai mici ponderi ale muncitorilor care lucrează cel puţin 49 de ore pe săptămână au fost înregistrate în Bulgaria (0,4 la sută), Lituania şi Letonia (1,1 la sută) şi România (1,8 la sută).

Potrivit datelor Eurostat, un procent semnificativ mai mare de liber profesionişti au un program de lucru mai îndelungat (23,9 la sută din totalul liber profesioniştilor), comparativ cu persoanele angajate (3,6 la sută din totalul angajaţilor).

Un program de lucru de cel puţin 49 de ore pe săptămână este mai frecvent în rândul muncitorilor din agricultură, sectorul forestier şi al pescuitului (27,5 la sută) şi managerilor (21,9 la sută). Pentru toate celelalte grupuri ocupaţionale, ponderea medie a muncitorilor care petrec cel puţin 49 de ore pe săptămână la lucru este de 7,3 la sută.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share