Formată din echipe de programatori și consultanți cu experiență în proiecte internaționale ce implică tehnologii dintre cele mai evoluate, Beler Soft este mereu în căutare de specialiști valoroși.
Din 2007, compania a pus bazele unui portofoliu de proiecte complex, în domenii diverse, de la finanțe și medicină, până la securitatea informației și adminstrație publică. În toamnă se împlinesc trei ani de când Irina Bogorin, HR Manager la Beler Soft, are misiunea de a coordona activitățile departamentului de Resurse Umane.
AngajatorulMeu: Cum a început aventura dvs. în recrutare?
IRINA BOGORIN: Aventura mea a început în 2009, când la firma unde lucram la vremea respectivă a apărut un post în departamentul de resurse umane. Am spus: De ce nu? Mi s-a părut o provocare să încerc altceva și consider că am ales un domeniu care mi se potrivește. Atribuțiile au fost variate și nu au cuprins doar recrutare.
Care sunt principalele calități pe care le căutați la un candidat?
În mare măsură, calitățile candidaților diferă de la o poziție la alta, dar aș putea menționa flexibilitatea, capacitatea de a pune în practică cunoștințele tehnice, potențialul și seriozitatea.
Care este întrebarea preferată în timpul unui interviu de angajare? Care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le fac candidații, în timpul procesului de recrutare?
Nu am o întrebare preferată. În funcție de candidat, consider că îți construiești un interviu. Există o serie de factori care influențează un interviu (nivelul de experiență, postul pentru care se intervievează, etc.), iar întrebările sunt diferite. Nu aș putea face o listă de greșeli ale candidaților, dar aș putea menționa cel mai des aspect întâlnit în procesele de recrutare, și anume dezinteresul unora de a anunța neprezentarea la interviu.
Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?
Sunt candidați care, deși sunt tineri, sunt foarte inteligenți, se fac repede remarcați pentru potențialul lor. Acești tineri trebuie valorificați. Un mare rol în evoluția și formarea lor îl au mentorii lor, managerii direcți. Poți avea candidați care vor avansa destul de rapid, dar bineînțeles că au nevoie de o formare, de curaj, astfel încât să știe cum să procedeze în anumite situații.
Plafonarea, în mare măsură, depinde de fiecare dintre noi. Trebuie să diversifici cumva ceea ce faci, astfel încât să nu ți se pară repetitiv și plictisitor. Modalități se găsesc, depinde de fiecare dintre noi.
Avem acces la foarte multe cursuri, workshop-uri. Într-un cuvânt: diversificare. Ce îi sfătuiesc pe tineri? Să investească în ei, în pasiunile lor – descopăr persoane care, pe lângă jobul lor, au deschidere către activități care le dezvoltă creativitatea și talentul. Apoi, să fie implicați în ceea ce fac, să aibă încredere în ei și să nu le lipsească entuziasmul.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera dvs ?
Consider că o decizie importantă pentru mine a fost alegerea de a schimba domeniul profesional. Am învățat foarte multe, am știut să mă auto-motivez, să dau dovadă de flexibilitate în anumite situații, să primesc și să ofer feedback.