Continuăm seria de interviuri [Leaders in Tech], prin care prezentăm povești inspiraționale ale celor care au ales o carieră în cel mai dinamic domeniu al momentului, IT, cu Cătălin Costache, Engineering Director, Adobe Romania.
Cătălin Costache este absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare și face parte din echipa Adobe România de peste 12 ani. A început ca team lead în grupul Analytics, iar după un an și jumătate a făcut o mutare la rolul de Engineering Manager, de unde, împreună cu cei cinci oameni din echipă, a construit una dintre cele mai mari platforme de procesare de date în timp real din lume.
În anii care au urmat, a primit o serie de alte oportunități și proiecte, tot mai mari și mai complexe, nu doar tehnic, ci și ca dinamică a organizației și număr de echipe cu care a colaborat.
Despre toate acestea, dar și despre cum asigură autonomie colegilor din echipă, după ce reguli se ghidează în stilul de leadership sau cum motivează echipele, aflați de la Cătălin Costache, în episodul 6 din seria Leaders in Tech.
- Index salarial: inginerii din România câștigă, în medie, 5.000 de lei net, dar și-ar dori cel puțin 7.000
- WU Executive Academy: Crește interesul femeilor pentru educația executivă, managerii seniori revin pe băncile școlii ca să-și actualizeze cunoștințele
- [People&Culture in Tech] – Mihaela Dobre, Adobe România: Ce înseamnă să ai un “customer mindset”
Care sunt primele trei “reguli” după care te ghidezi în stilul tău de leadership?
În general, mă feresc de conceptul “reguli de leadership”, pentru că mi se pare o abordare prea simplificată pentru cât de complexe sunt domeniul în care activăm și dinamica dintre oameni. În schimb, îmi propun să învăț continuu și să câștig perspective diverse, care mă ajută să mă adaptez la contextul pe care îl am în față, evitând abordările dogmatice.
Câteva exemple de perspective nuanțate, pe care mi le-am format în timp, poate puțin în afara “regulilor” clasice:
- Într-o relație (de muncă, dar nu numai) este extrem de util să pornești de la a credita încredere. Nu de la zero și cu siguranță nu de la deficit (cum, din păcate, este default-ul nostru cultural). Am fost beneficiarul acestei abordări în carieră de câteva ori și îmi propun să o aplic în fiecare context nou în care mă aflu. De cele mai multe ori, oamenii cu potențial, așa cum sunt majoritatea celor cu care lucrăm în industria asta, se vor ridica la înălțimea așteptărilor.
- Să-ți schimbi părerea este o calitate. Jeff Bezos are un citat care îmi place: “oamenii care au deseori dreptate sunt oamenii care își schimbă părerea des. Să fii 100 la sută consecvent în gândire nu este neapărat o trăsătură pozitivă”. Îmi place ideea asta pentru că mă face să încerc să ascult mai mult și să beneficiez de diversitatea de opinie și capitalul uman pe care îl avem la dispoziție.
În carieră, sunt două dimensiuni care te ajută să ai succes: prima ține de setul de aptitudini și rezultatele pe care le ai. A doua ține, mai degrabă, de norocul, contextul și oportunitățile care ți se oferă. La prima trebuie să lucrezi constant, pe a doua trebuie să o evaluezi din când în când. Nu invers. - Unul dintre cele mai utile exerciții pe care le poți face este cel de planificare, pentru că generează discuții și idei legate de prioritizare și efort. Mai puțin util este să încerci să reziști la schimbarea planurilor astfel formate. E mai important să îmbunătățești adaptabilitatea și capacitatea de reacție decât să îmbunătățești capacitatea de estimare și predicție.
Cum asiguri autonomie oamenilor din echipă și ce libertate le oferi celor care se ocupă de arhitecturarea software-ului, din perspectiva alegerii tehnologiei?
Un răspuns generic ar fi: asigur autonomie proporțional cu abilitatea de decizie și simțul de răspundere demonstrat. Cu aceste ingrediente, ofer libertatea maximă permisă de contextul în care acei ingineri operează.
Iar din perspectiva alegerii tehnologiei: dacă o problemă necesită introducerea unei tehnologii noi, alegerea pe care o echipă cu experiență o să o facă întotdeauna este să evalueze cu atenție avantajele și dezavantajele incluzând criterii tehnice, dar mai ales socio-economice (impactul asupra echipei și grupului, managementul schimbării, modalități de adopție incrementală, costul de oportunitate, costul de adopție și mententanță, skill-ul disponibil pe piață, etc). Echipele care iau în considerare aceste aspecte se bucură de libertate foarte ridicată în grupul meu.
Cum încurajezi o cultură a inovației în echipa ta?
La capitolul cultură de engineering, Adobe oferă multe oportunități de a experimenta cu idei noi și le încurajează explicit. Formal, două săptămâni pe an, echipele se organizează în hackatons în care propun idei pe care apoi le implementează și le fac demos. Programul se numește Garage Week, a început în Romania și este un eveniment global la care participă sute de ingineri.
Informal, fiecare echipă are influență majoră în dezvoltarea produsului la care lucrează sau chiar linii de produs noi. Rolul meu este să mă asigur că echipele mele nu se limitează la aspecte ce țin de execuție, ci înțeleg bine produsul, ecosistemul, clienții pe care îi avem și, nu în ultimul rând, tehnologiile pe care le folosim. Managerii și inginerii seniori includ în ecuație și alte aspecte importante, cum ar fi dinamica echipei, eficiența comunicării, nivelul de colaborare sau costurile de dezvoltare și mentenanță.
În contextul acesta, inovația este abilitatea de a identifica o problema importantă care nu este încă rezolvată sau nu e rezolvată eficient și de a oferi o soluție. Fie că este ea de natură tehnică, organizatorică sau de produs. Motivul pentru care sunt în continuare extrem de pasionat de domeniul în care lucrez este că există foarte multe astfel de probleme, la diverse niveluri.
De-a lungul anilor, cu modul acesta de operare, echipele din care am făcut parte au creat capabilități care au poziționat produsele pe care le dezvoltăm ca lideri de piață, au contribuit semnificativ la proiecte open source, au prezentat la zeci de conferințe în toată lumea și au obținut numeroase patente.
Ce faci pentru ca în echipa ta oamenii să se poată dezvolta profesional așa cum își doresc?
Rolul unui manager este să-și sprijine angajații în crearea planurilor de dezvoltare în carieră și să le ofere oportunități aliniate cu aptitudinile și aspirațiile lor. Există și momente în care acele oportunități poate nu există în echipa ta. În aceste situații, mă asigur că orizontul de oportunități disponibile nu este limitat doar la grupul meu. Este o lecție pe care am învățat-o chiar de la unul dintre managerii mei din Adobe și pe care apoi am aplicat-o în numeroase ocazii.
Poți să dai un exemplu despre modul în care inovațiile echipelor tale au afectat viața de zi cu zi a utilizatorilor?
Fiind implicați zi de zi în implementarea soluțiilor Adobe pe website-uri și aplicații mobile ale clienților, resimțeam provocările lor când venea vorba de integrarea mai multor produse Adobe diferite, fiecare cu API-urile, SDK-urile și taxonomia proprie. Acum trei ani, cu o echipă foarte mică, dar foarte focusată, am creat un concept care unifică aceste experiențe complicate sub o singură umbrelă.
Inițiativa a necesitat inovație la mai multe niveluri (tehnică, de produs, organizațională), dar a rezultat într-un produs folosit acum de majoritatea clienților enterprise Adobe, care au implementări realtime. Ca rezultat, toate aplicațiile clienților noștri au acum timpi de răspuns și încărcare mult mai rapide, ceea ce le permite să personalizeze experiența utilizatorilor lor și să îmbunătățească engagementul acestora.
Dar când vine vorba de “greșeli” pe care le-au făcut managerii cu care ai lucrat? Au existat? Cum te asiguri că nu le faci și tu în calitate de manager?
Nimeni nu este 100 la sută perfect. Toți ne trezim poate mai prost dispuși într-o zi, avem un moment de comunicare ineficient, luăm o decizie proastă. Absolut toți managerii cu care am lucrat au avut în schimb grijă să se asigure că, în orice situație de genul asta, am putut vorbi deschis. Și niciunul nu a folosit vreodată cartea autorității în soluționarea unei situații tensionate. Mă asigur că fac același lucru cu echipa și colegii mei, că avem conversații deschise și, când intrăm într-un conflict, îl soluționăm rapid.
De ce ai ales să faci tranziția dintr-un rol de inginer software, care scrie cod, la unul de engineering Director?
Nu cred că a fost o alegere. Nu am terminat școala cu scopul de a fi manager. S-a întâmplat natural pentru că am fost pasionat de structură, bune practici și lucru în echipă. Totul a început de la al doilea manager pe care l-am avut. La doar 23 de ani, el mi-a propus să conduc o echipă. Așa cum ziceam mai sus, creditul ăsta de încredere oferit m-a făcut să devin foarte pasionat de identificarea ingredientelor care fac dintr-un grup de ingineri o echipă performantă. Căutarea continuă.
Și, totuși, cât de mult îți lipsește scrisul de cod? Cum faci să-ți treacă dorul?
Rezolvarea problemelor tehnice, scrisul de cod sunt activități care mă relaxează (mă ajută să mă deconectez). Chiar dacă nu mai are sens să fac asta la muncă, sunt multe alte oportunități în timpul liber, care au deseori și utilitate: o automatizare în casă, o contribuție open source, aprofundarea unei tehnologii noi sau chiar automatizarea aparatului de făcut cafea.
Leaders in Tech este un proiect al Adobe România, prin care prezentăm povești inspiraționale, cu și despre specialiștii în IT care au evoluat de la mentee la mentor, de la juniori la lideri.
Adobe România are în plan consolidarea poziției de centru de excelență în România și atragerea de noi talente. Compania are poziții deschise de la entry-level la senior level și management. Pe lângă oferta salarială competitivă, angajații Adobe primesc pachete de acțiuni la companie și o suită de beneficii în zona de sănătate și wellbeing, dezvoltare personală și profesională și mai multe zile libere plătite. Mediul de lucru din Adobe România este unul care susține diversitatea și echilibrul muncă – viață personală.
- Vrei să știi mai multe? Adobe Romania te încurajează să intri în dialog cu echipa sa, fie pe LinkedIn – de la pagina oficială Adobe la profilul profesional al echipei de Talent Acquisition sau al oricăruia dintre Engineering Managers de la Adobe.
- Vrei să afli mai multe despre ceea face Adobe? Adobe Blog reunește articole și video-uri despre produse, noutăți, angajați și contribuția către comunitate adusă de Adobe.
- Vrei să vezi tipul de roluri deschise în companie? Pagina de Careers este actualizată constant cu cele mai recente posturi disponibile la Adobe.
Dacă vrei să lucrezi la Adobe Romania, citește și acest articol.