Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a finalizat calendarul de admitere în instituțiile de formare profesională ale MAI și ale altor instituții care pregătesc personal pentru acest minister.
Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza scoate la concurs, pentru sesiunea 2017, 850 de locuri pentru viitori ofițeri ai MAI – 640 fără taxă și 210 cu taxă. Candidații pot concura pentru locurile scoase la concurs de Facultatea de Poliție, Facultatea de Poliție de Frontieră, Facultatea de Jandarmi, Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Facultatea de Pompieri sau Facultatea de Arhivistică.
Școlile postliceale ale MAI scot la concurs și 1.434 de locuri pentru agenți de poliție, agenți de poliție de frontieră, subofițeri de jandarmi și subofițeri de pompieri și protecție civilă. MAI beneficiază și de 123 de locuri la instituțiile de învățământ ale altor structuri din sistemul de ordine publică și siguranță națională.
Candidaţii pentru admiterea la instituţiile de învăţământ ale MAI sunt recrutați de inspectoratele generale care au locuri aprobate la aceste instituţii – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în funcție de locul de domiciliu înscris în cartea de identitate/reședință. Cererile de înscriere la concursul de admitere se depun până pe 26 mai, iar pentru şcolile postliceale ale MAI, până pe 21 iulie.
Următoarea etapă, înscrierea candidaţilor care au fost declaraţi apt psihologic şi medical, și îndeplinesc și celelalte condiții de participare la concurs, are loc la sediile instituțiilor, potrivit calendarului concursului de admitere stabilit de fiecare instituţie de învăţământ şi afişat pe site-ul propriu, în secţiunea despre admitere. Candidaţii pot opta pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ superior sau şcoli postliceale, în măsura în care graficele/calendarele concursurilor de admitere realizate de instituţiile organizatoare permit participarea la probele de concurs.
Pentru a se putea înscrie la examene, candidații trebuie să aibă cetățenia română și domiciliul în România, să cunoască limba română, scris și vorbit, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să fie apți medical, fizic și psihologic, să aibă minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concurs, respectiv să aibă cel mult 27 de ani împliniţi în anul participării la concurs, pentru candidaţii pe locurile destinate formării iniţiale a personalului militar şi pe locurile MAI la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale, și 23 de ani împliniţi în 2017, pentru candidaţii la Academia Națională de Informaţii Mihai Viteazul.
Printre calităţile necesare viitorilor candidaţi se numără capacitatea de comunicare, rezistența la efort, conduită și comportament moral, dorința de promovare a valorilor sociale și morale, spirit de echipă, implicare în asigurarea respectării regulilor și legii, corectitudine în îndeplinirea sarcinilor, spirit de dreptate, rezistența la stres, interes privind rezolvarea unor probleme ale comunității, deschidere față de problematica și principiile integrării europene, cunoașterea și respectarea drepturilor omului, simț civic, încredere în forțele proprii. Oferta de școlarizare propusă de MAI poate fi consultată aici.