Mesajul unui profesor universitar pentru tinerele din România: „Să nu abandonați niciodată! Nu există o meserie doar pentru bărbați”

“Să nu abandonați niciodată. Nu există o meserie doar pentru femei sau bărbați”. Acesta este sfatul Ralucăi Manea, profesor doctor inginer, director al Departamentului de Matematică, Fizică și Măsurători Terestre, de la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, pentru tinerele din România.

Înainte să fie profesor, Raluca Manea a fost nevoită să lucreze și pe șantier, ca inginer geodez. Ea povestește, în campania “Construim la feminin”, despre această experiență, despre cum a format-o și despre cum ai nevoie de lucru practic ca să aprofundezi teoria învățată în școli. Consideră că, pentru a-ți exercita cât mai bine meseria de inginer, e nevoie de această simbioză între mersul pe șantier și lucrul de la birou, pentru că îți permite să înțelegi mai bine proiectul.

Sfatul oferit de profesoara Raluca Manea pentru orice tânără, mai ales dacă lucrează într-un domeniu mai greu pentru femei, este să nu-și abandoneze profesia pe parcursul carierei și dezvoltării profesionale. “Nu există meserii pentru bărbați, iar femeile pot reuși în orice profesie, mai ales dacă învață și își respectă meseria. Asta le spun și studenților mei: să nu-ți tratezi profesia cu indiferență, fiindcă niciodată nu știi cum se poate întoarce împotriva ta”, spune Raluca Manea.

Sfatul său pentru tinerele din România, interesate de o carieră în construcții, este să nu le fie teamă să devină, spre exemplu, ingineri  geodezi, pentru că este o meserie minunată, iar în ziua de astăzi un student are la îndemână tehnologii noi, softuri avansate și șansa să lucreze atât pe teren, cât și la birou. “Opinia mea este că trebuie să începi procesul de învățare cu activitățile profesionale de pe teren, ca să te perfecționezi apoi la birou, astfel încât să ai viziunea de la firul ierbii când deschizi calculatorul”.

Compania Graphein a lansat campania “Construim la feminin”, prin care promovează femei care își lasă amprenta asupra domeniului construcțiilor: Elena Ștefănescu – arhitectă și co-fondatoare studio ae – architecture & evolution, Despina Ponomarenco, președinte Bucharest Real Estate Club, Iulia Smărăndoiu, arhitect urbanist și Manager ROZUA Asociați, Antoanela Comșa, director general adjunct Meta Estate Trust, Ioana Csatlos, General Manager EFdeN, Ioana Demeter și Gina Paraschiv, ingineri geodezi la Graphein, foste studente ale Ralucăi Manea.

În 2020, sub 13 la sută dintre angajații în construcții din România erau femei. În timp ce numărul bărbaților în construcții crește, scade constant numărul de femei în construcții. Statisticile confirmă că, deși femeile contribuie cu 41-43 la sută la PIB-ul României, în continuare populația feminină se confruntă cu provocări majore când își alege o carieră în construcții, imobiliare, inginerie și alte industrii dominate de bărbați. O tendință observată și de invitate, și de statistici, ar fi aceea că, în timp ce la facultățile de profil în domeniul construcții sunt mai mulți băieți decât studente, la facultățile de arhitectură sunt mai multe fete decât băieți.

Raluca Manea predă cursuri de topografie și cadastru și ca profesor are un rol pe care și l-a dorit mereu. “Pot spune că am toate rolurile unei femei care a ajuns la o anumită etapă profesională și care stă în fața unor tineri, ca să-i modeleze profesional și personal. Ca profesori, e bine să-i modelăm pe studenți, întrucât la 18-20 de ani ei se află într-o etapă a vieții când pleacă de acasă, se desprind de părinți și au nevoie de un sprijin la fel de important”.

În opinia profesorului universitar, dar și a mai multor invitate din campanie, dacă-ți dorești cu adevărat un lucru, el se va împlini într-un moment al vieții. “Mi-am dorit dintotdeauna să fiu profesor și să lucrez cu tinerii, dar la început am ales drumul meseriei de inginer. După ce am făcut cinci ani de șantier și mi-am exercitat meseria de inginer geodez, viața m-a adus în lumea academică și am reușit să fiu profesor, ce mi-am dorit de la bun început. Cei cinci ani de inginerie, stagiatura din anii ‘85-’90, când am terminat eu facultatea, au fost perfecți ca să înțeleg meseria învățată în facultate”.

Când a terminat facultatea și a mers pe șantier, Raluca Manea a avut noroc de oameni care știau meserie. “Am învățat meseria de inginer pe șantier. Asta le spun și studenților mei: cred că nu știam foarte multe lucruri fără cei cinci ani de șantier. A fost ideal să îmbin teoria din facultate cu practica de pe teren”.

Când ești student sau tânăr absolvent și începi într-un nou loc de muncă, este important să găsești persoane cu care colaborezi, spune profesorul universitar. E important pentru tine și dezvoltarea ta să găsești oameni binevoitori, care să te ajute să mergi mai departe, să înveți meserie de la cei din jurul tău. “În stagiatură, pe șantier, am învățat la fel de la un muncitor și de la un inginer. Am învățat de la toți oamenii cu care am colaborat. Provocările erau să te trezești dimineața la ora trei jumătate, să ajungi pe șantier la șase dimineața și să te întorci acasă la finalul zilei. Când am început profesia de inginer, la 20 de ani, ca femeie, nu a fost foarte ușor”.

Campania “Construim la feminin” include și promovarea  unor personalități feminine marcante ale arhitecturii românești, ca Henrieta Delavrancea-Gibory, una dintre primele femei arhitect admise la Școala Superioară de Arhitectură, designerul de interior Syrie Maugham, un pionier în domeniu în Anglia, Virginia Andreescu-Haret, prima femeie arhitect din România, dar și femei importante din istoria altor țări, ca Irene Fischer, inginer geodez, om de știință de talie internațională, și Elsie de Wolfe, prima femeie designer de interior.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share