Pe fondul discuțiilor despre noile măsuri fiscale, angajații din IT iau în calcul metode prin care să atenueze impactul financiar al acestora, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs.
Mai mult de o treime se bazează pe faptul că angajatorul va compensa scăderea salariului rezultată din impozitare, 21 la sută plănuiesc să-și deschidă SRL, 19 la sută se gândesc să colaboreze cu angajatorul prin PFA, iar ceilalți își asumă efectele acestor schimbări fiscale.
Pentru candidații din IT, un domeniu ce a crescut mult în România, în ultimii ani, salariul este foarte important, reiese din sondajul bestjobs. Peste 40 la sută dintre angajați și-ar schimba actualul job pentru un salariu mai mare, care să acopere noile taxe, 35 la sută pentru proiecte provocatoare, iar 21 la sută vizează pachete de beneficii mai generoase. Alți patru la sută își doresc doar o schimbare de mediu.
- Tudor Ionescu (CBRE): “Noaptea Companiilor e mai mult decât un târg de joburi – este o ocazie unică prin care angajatorii își pot prezenta povestea”
- Evenimente de artă direct la birou: cum poate deveni arta o pârghie pentru reținerea talentelor și creșterea productivității
- Viitorul muncii și al resurselor umane, în prim-planul Share|Care|Dare, a 20-a ediție a conferinței naționale HR Club
La finalul lui 2022, cei care figurau ca salariați în domeniul informațiilor și comunicațiilor reprezentau 3,4 la sută din totalul populației active în câmpul muncii, potrivit datelor INS. Pe lângă ei, sunt și oameni care colaborează cu companii din IT în sistem de PFA sau microîntreprindere. Mulți dintre ei ar urma să fie afectați de măsurile fiscale, după o perioadă lungă în care au beneficiat de numeroase facilități.
Pe bestjobs, sectorul IT atrage lunar, în medie, peste 100.000 de candidaturi, în timp ce mulți alții sunt contactați direct de angajatori. Trei din patru au în plan să-și schimbe jobul anul viitor, reiese din răspunsurile din sondajul bestjobs.
Posibilitatea de a lucra doar de acasă este foarte importantă pentru aproape 60 la sută dintre respondenți, alături de flexibilitatea programului de lucru. Peste jumătate preferă să lucreze după propriul program, cu focus pe finalizarea task-urilor, nu pe numărul de ore lucrate. Doar un sfert se împacă mai bine cu un program fix, iar 17 la sută preferă să lucreze câteva ore dimineața și câteva seara.
În topul beneficiilor preferate de această categorie de angajați se numără acțiuni la companie, acolo unde există posibilitatea (44 la sută), asigurare de sănătate privată (31 la sută), abonament la clinici medicale private (28 la sută), contribuții la pensii private (12 la sută), asigurarea de viață privată (11 la sută), al 13-lea salariu (zece la sută) și acordarea de prime și bonusuri de performanță (șapte la sută).
Întrebați care sunt cele mai realiste stereotipuri despre ei, IT-iștii respondenți recunosc că preferă ținutele formate din hanorac sau tricou cu blugi și sneakers, au hobby-uri care le accentuează latura de “tocilari”, rezolvă orice cu un restart sau sunt sunați de rudele mai în vârstă ca să le ofere asistență în aflarea parolelor. Mulți dintre ei sunt fideli unui singur limbaj de programare, deși cunosc mai multe.
Sondajul a fost realizat în septembrie-octombrie, pe un eșantion de 550 angajați în IT.
DESPRE BESTJOBS
Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.