Noua „modă” în recrutare: scrisorile de intenție generate prin ChatGPT. Care sunt detaliile care te pot da de gol

Foto: rawpixel.com @ freepik

Un angajator din SUA a primit o cerere pentru un post de redactor de CV-uri cu jumătate de normă la aproximativ cinci minute după ce a publicat anunțul pe UpWork, o platformă online de freelancing.

Deși nu ceruse o scrisoare de intenție, candidatul i-a trimis una. La prima vedere, părea să se potrivească perfect pentru acest rol. „Scrisoarea era foarte bine structurată, incredibil de bine scrisă și avea tot ce-mi doream. Dar apoi m-am uitat mai atent și mi-am dat seama că era doar un copy-paste a tot ce pusesem în descrierea postului”, a declarat, pentru Insider, Mandy Tang, antreprenor și coach de carieră.

În plus, scrisoarea părea chiar să fi preluat o parte din propria ei experiență: „Era o parte din descrierea postului în care eu am spus lucruri de genul: <Am condus o afacere timp de cinci ani>, iar în scrisoarea de intenție apărea exact același lucru”.

Tang spune că a auzit de persoane care caută un loc de muncă și care folosesc ChatGPT de la OpenAI și a suspectat că scrisoarea ar fi putut fi generată de AI. A cerut chatbotului să-i creeze o scrisoare de intenție pe baza descrierii postului, iar rezultatele au fost la fel, „cuvânt cu cuvânt”. Tang mărturisește că nu are o problemă cu faptul că persoanele care caută un job folosesc tehnologia, dar a fost șocată de faptul că persoana respectivă nu a editat deloc scrisoarea și nu a adăugat niciun fel de informații personale.

ChatGPT s-a dovedit a fi popular printre cei care caută un loc de muncă pentru capacitatea sa de a genera scrisori de intenție. Totuși, ei ar putea fi în curând descurajați să folosească această tehnologie, fiindcă scrisorile generate de AI devin deja mai ușor de identificat. „Dacă scrisoarea ta de intenție folosește cuvinte tehnice, declarații generale fără profunzime și personalitate, e solidă din punct de vedere structural, dar îi lipsesc detaliile, este foarte probabil ca recrutorul să-și dea seama că e o scrisoare generată de AI”, declară Robert Boersma, vicepreședinte de operațiuni la Talent.com.

Pe măsură ce platformele de inteligență artificială câștigă popularitate, există și o probabilitate crescută ca unii candidați să genereze scrisori cu aceleași structuri, arată Boersma. Recrutorii pot folosi cu ușurință instrumente ce verifică prezența AI, iar candidații riscă să piardă postul din cauza unei percepții de lipsă de efort.

Un alt risc pentru ei este să fie percepuți greșit dacă se bazează prea mult pe AI. „Cum aceste instrumente redactează răspunsuri pe baza informațiilor furnizate, e posibil ca textul generat să se alinieze cu descrierea postului, dar nu și cu valorile și convingerile personale”, avertizează Boersma.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share