Soluția Parking Spotter, dezvoltată de echipa de dezvoltatori români cu vastă experiență și competență în analiză video și cloud computing, a câştigat competiţia internaţională de programare Milestone Community Kickstarter 2017, și a fost recompensată cu un premiu de 10.000 de dolari cash, plus 40.000 de dolari în servicii de marketing și software development.
Inițiativa startup Parking Spotter, creionată la Cluj în urmă cu mai bine de un an, a coagulat în jurul ei mai mulți dezvoltatori din România. „Milestone Kickstarter Contest 2017 a reprezentat pentru Parking Spotter un real câștig, încă din momentul în care am fost selectați printre cei cinci finaliști. Încă de atunci am știut că vom beneficia de expunere și feedback din partea Comunității Milestone și a liderilor din industrie, ceea ce s-a și întâmplat. Este cel mai important lucru, din punctul meu de vedere. Am primit validarea clară pentru Parking Spotter, că suntem pe drumul cel bun. Dincolo de marea bucurie pe care am simțit-o, acest premiu reprezintă și o mare responsabilitate față de cei care ne-au votat și și-au arătat încrederea în produsul nostru, așa încât vom continua să facem din acest produs un succes de piață”, declară Ovidiu Ciurte, Product Owner, Parking Spotter.
Milestone Systems este liderul global al industriei de platforme software deschise pentru management video. Compania a fost fondată în 1998 și operează acum ca o companie independentă, ca parte a grupului Canon. Competiţia Milestone Community Kickstarter 2017 s-a desfășurat în cadrul celei de-a XII-a ediții a Milestone Integration Platform Symposium (MIPS), la San Antonio, Texas, SUA, și a fost creată pentru a susţine programatorii din întreaga lume, care vor să dezvolte aplicaţii dedicate sistemelor de securitate video.
O singură aplicaţie, pentru toate locurile de parcare dintr-un oraş sau ţară
Parking Spotter este o platformă software inovativă, ce analizează datele provenite de la camerele de supraveghere video amplasate în parcări, pentru a transmite informaţii atât şoferilor, cât şi managerilor unor astfel de locaţii. Astfel, în momentul în care un şofer intră într-o parcare în care este instalată o asemenea soluţie, va primi, prin intermediul unei aplicaţii mobile, informaţii legate de locurile de parcare libere, aflate în proximitatea utilizatorului, în acel complex.
Aplicaţia va putea fi folosită şi pentru a realiza plata, pentru a comunica live cu managerul parcării sau pentru a găsi maşina personală, la întoarcere. Se elimină astfel cazurile în care trebuie să ne petrecem mult prea multe minute pentru a ne găsi maşina parcată. În concluzie, aplicaţia va oferi utilizatorilor o experiență completă de parcare, de la identificarea locurilor disponibile, ghidarea șoferilor către cel mai apropiat loc și plata taxei de parcare, dacă este o parcare cu plată, toate într-o singură platformă. Aplicaţia este utilă şi managerilor de parcări. Soluţia software permite descărcarea de rapoarte complexe, ce cuprind numărul de maşini prezente în parcare, numărul de locuri goale sau cele mai aglomerate sectoare. În plus, se poate realiza o geolocalizare a diferitelor incidente (parcare pe loc interzis, furturi, accidente) din parcare, astfel încât personalul de securitate să poată ajunge rapid la locaţiile respective.
De la idee la implementare
Proiectul a fost realizat pornind de la avantajele pe care tehnologiile Axis Communications IP CCTV şi Milestone le aduc acestui sector de business – parcările. „Pornind de la ideea că majoritatea parcărilor din lume au instalate camere video, din rațiuni de securitate, am considerat că putem să refolosim această infrastructură pentru a obține și alte informații extrem de utile, cum ar fi disponibilitatea locurilor de parcare”, spune Ovidiu Ciurte. Spre deosebire de un senzor tradiţional, care poate să acopere un singur loc de parcare și necesită o infrastructură nouă, în cazul analizei video cu o singură licenţă de cameră pot fi acoperite zece sau 20 de locuri de parcare, în funcţie de poziţionarea echipamentului, prin reutilizarea infrastructurii CCTV existente. În plus, camerele Axis au şi rolul de a creşte nivelul de securitate al maşinilor şi bunurilor din ele, printr-o supraveghere permanentă, 24×7.
Ovidiu Ciurte a fost susținut de Mihai Gheorghe și Vlad Crăciunescu, de la Helinick, companie înființată în 1991, cu scopul principal de a rezolva problemele de securitate și siguranță electronică cu care se confruntau potențialii clienți pe piața din România. Astăzi, este unul dintre liderii pieței de securitate și siguranță electronică din România.