30 la sută dintre candidații pentru poziții manageriale din România vor să schimbe industria în care lucrează atunci când iau în considerare un nou job, potrivit Pronext, companie de impresariat pentru candidați seniori, experți și manageri din România.
“Am identificat două motive principale ale candidaților care doresc o schimbare a industriei: nevoia de diversitate și de noi provocări profesionale, pe de o parte, și dorința de a diminua vulnerabilitățile în contextul incertitudinii contextului economic, pe de altă parte. Tot mai mulți candidați conștientizează că, pe măsură ce dobândesc mai multe cunoștințe și își dezvoltă competențe noi, care îi ajută să se adapteze mai ușor unor medii organizaționale diferite de cel actual, li se reduce vulnerabilitatea în cazul unei situații de criză”, declară Andreea Voicu, HR Strategist Pronext.
Tendința de creștere a interesului pentru noi industrii în rândul candidaților s-a accelerat, în 2022-2023, în comparație cu 2019, perioada pre-pandemică, spre exemplu. Pandemia i-a învățat pe manageri că nicio industrie nu este stabilă, iar acest lucru a generat o reconversie accelerată a profesioniștilor din domeniile afectate către altele care poate nici nu ar fi prezentat interes până atunci. Astfel, se observă pe piața muncii o schimbare de mentalitate care s-a extins, în ultimii trei ani, în majoritatea industriilor.
- Plecarea unui angajat “costă” cel puțin 30-50 la sută din salariul său anual brut. La un salariu de 7.500 de lei, o companie pierde cel puțin 27.000 de lei
- Piața muncii, după primul semestru: peste 160.000 de joburi noi și 4,4 milioane de candidaturi, pe eJobs
- Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie. Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar și la munte sau pe litoral
Concret, există un interes în creștere în rândul candidaților pentru industriile din zona de digitalizare, automatizare și energie verde, fiindcă aceste domenii sunt asociate de manageri cu joburile viitorului. Noua tendință este complementară schimbărilor care se produc în domeniul recrutării în 2023, o perioadă în care piața muncii este în continuare una a candidaților și există în continuare un dezechilibru între competențele aplicanților și nevoile companiilor.
Ce sunt serviciile de impresariat pentru candidați
Impresarierea pentru un candidat care dorește o schimbare de industrie reprezintă un proces complex și implică, în prima fază, ghidarea candidatului către conectarea cu noua industrie de interes și dobândirea competențelor necesare accesării acesteia.
Serviciile de impresariat pentru candidați implică ulterior promovarea acestora în fața companiilor selectate din industria dorită. Acest proces este urmat de evidențierea competențelor transferabile pe care candidații le au pentru posturile-țintă. Impresariatul pentru candidați include și identificarea și selecția angajatorilor de interes pentru candidatul-client (industria targetată, tipologia companiei – națională sau multinațională), urmărirea apariției posturilor de interes pentru candidatul-client. Următorul pas este promovarea profilului candidatului în vederea facilitării interviurilor pentru obținerea unei oferte de muncă compatibile cu așteptările raportate la buget, program de lucru, perspective dezvoltare carieră și atractivitatea proiectului.
Pronext are în portofoliu peste 150 de candidați și 70 de companii partenere din industrii precum tehnologie, servicii, retail & FMCG, construcții, energie și transport, și a finalizat plasări intermediate cu succes pentru posturi de director general, director financiar, director dezvoltare sau scrum master.