După ce fondatorul Facebook a anunțat că intenționează să-și ia două luni de concediu paternal după nașterea celei de-a doua fiice, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, se felicită pentru ordonanța de urgență care a plafonat la 8.500 de lei indemnizația pentru concediul de creștere a copilului.
“Dacă era român și trebuia să îi dăm 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!”, a scris Vasilescu, pe contul ei de Facebook. Pe aceeași rețea de socializare a venit și replica lui Gabriel Biriș, consultant fiscal. “Doamna ministru Olguța Vasilescu, în încercarea de a justifica o măsură profund imorală (plafonarea la 8.500 lei/lună a indemnizației pentru concediu de maternitate/paternitate, inclusiv pentru indemnizațiile aflate în plată) și, probabil, neconstituțională (am două colege în situația asta, vom vedea ce zice Curtea), comentează pe marginea deciziei domnului Zuckenberg de a lua o pauză să stea cu pruncul. O simplă căutare pe Google, după cuvântul <Facebook>, ne spune câteva date esențiale despre acest gigant (al cărui produs îl folosim noi chiar acum), inclusiv despre salariul domnului Zuckerberg, care este de un dolar/an. Averea lui (aproximativ 70 miliarde de dolari) vine din valoarea acțiunilor (listate, nu are cash-ul în cont) și dividende”, a venit replica lui Gabriel Biriș.
“Dacă acest domn vizionar ar fi fost român sau măcar rezident în România, doamna Vasilescu și guvernul din care face parte i-ar fi cerut lui și FB contribuții la salariul minim pe economie (4.350 dolari/an), adică 1.610 dolari (la un venit de un dolar 🙂 ), iar indemnizația pentru concediul de paternitate, timp de două luni, ar fi fost cam 14 cenți (1dolar*85la sută/12), adică 56 bani/două luni. Câștigurile (de miliarde de dolari) domnului Zuckerberg sunt din dividende/câștiguri de capital și nu intră în baza de calcul a indemnizației de paternitate (doar salariile și veniturile din activități independente intră). Mai mult, din grijă pentru bogați, guvernul PSD/ALDE, din care doamna Vasilescu face parte, vrea să SCUTEASCĂ de impozit dividendele, deci domnul Zuckerberg ar găsi aici un adevărat paradis fiscal (nu cred însă că e interesat). Și atunci, despre ce vorbește aici doamna Vasilescu? Este doar neștiință, amatorism? Sau dânsa crede că toți cântăm după ureche, că românii nu mai știu să citească și pot fi prostiți cu astfel de comparații fără bază?”, se întreabă Gabriel Biriș.
Mark Zuckerberg nu este primul nume adus în discuție de guvernul PSD, pentru a-și justifica decizia de a plafona indemnizația. La începutul lunii august, premierul Mihai Tudose se temea ca nu cumva Simona Halep să “golească” vistieria statului. “Mai în glumă, mai în serios, râdeam cu câțiva colegi: <domn’e>, să schimbăm legea până nu-i încolțește foarte serios ideea, cuiva, să rămână gravidă, să facă un copil – mă refer la Simona Halep -, fiindcă veniturile pe ultimul an au fost destul de mari, câteva milioane de euro, și va trebui să-i dăm 85 la sută din venituri”, declara Tudose.